Summitul Iniţiativei celor 3 Mări la București. Volodimir Zelenski, reacţie dură faţă de planurile de a interzice exporturile de cereale din ţara sa
Liderii şi reprezentanţii celor 12 participante la Iniţiativa celor Trei Mări sunt încă de ieri în România. Ţara noastră găzduieşte pentru a doua oară acest summit. Printre subiectele abordate ieri în cadrul întâlnirii se numără problema transportului de cereale, dar şi agresiunea rusă asupra Ucrainei. Klaus Iohannis a reconfirmat sprijinul ţării noastre pentru Kiev. Între timp, Croaţia şi-a anunţat susţinerea pentru aderarea României la spaţiul Schengen.
De Redactia Observator la 07.09.2023, 07:53România găzduiește pentru a doua oară Summitul Iniţiativei Celor Trei Mări din care fac parte statele UE cu ieșire la Marea Neagră, Baltică și Adriatică. Agresiunea rusă asupra Ucrainei, dar şi problema transportului cerealelor a fost una dintre principalele teme abordate.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Ucraina este împotriva oricărei alte restricţii privind exportul cerealelor noastre. Noi stăm şi privim cum cerealele noastre devin o sursă de confort în ţările europene care procesează agricultura noastră şi cum ei fac bani din logistică."
"Nu transformaţi Ucraina într-o ţintă economică sau politică", a făcut apel preşedintele şi, mai mult, a spus că nu exclude un arbitraj în instanţele internaţionale.
În plin scandal al dronelor ruse căzute în ţara noastră, Klaus Iohannis a anunţat că România o să susţină în continuare Ucraina.
- România găzduiește Summitul Iniţiativei Celor Trei Mări. Războiul din Ucraina și exporturile de cereale, pe...
- Joe Biden, dezamăgit că Xi Jinping nu va participa la summitul G20: "Voi ajunge să-l văd”
- Xi Jinping şi Vladimir Putin nu se duc la summitul G20 din India. Rusia şi China se opun unei declaraţii de...
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Vom continua să îmbunătăţim şi exportul terestru şi să prevenim foametea globală pentru că Ucraina este unul dintre cei mai importanţi producători de cereale din lume."
Proiectele din sectorul energetic, pe agenda discuţiilor
Pe agenda discuţiilor au fost şi mari proiecte de infrastructură care îşi propun să conecteze regiunea în sectorul energetic, al transporturilor şi în cel digital, astfel încât să se reducă diferenţele economice şi de dezvoltare între statele membre. Un alt subiect dezbătut a fost cel legat de aderarea României la spaţiul Schengen, pe care Croaţia o susţine.
Andrej Plenković, prim-ministrul Croaţiei: "Cu aceste integrări putem contribui şi noi la întărirea grupului de ţări care participă la iniţiativă şi la susţinerea ambiţiei României de a intra în Spațiul Schengen cât mai repede posibil, iar Croaţia va fi, de asemenea, un puternic susţinător."
O mie de oameni de afaceri, președinți și șefi de guverne din 12 state și experți din întreaga lume vor discuta astăzi în jurul a 4 teme: digitalizare, investiții, transporturi și energie verde. Via Carpathia și Rail2Sea sunt 2 proiecte importante, care vizează direct România.