Antena Meniu Search
x
LIVE

Xi Jinping şi Vladimir Putin nu se duc la summitul G20 din India. Rusia şi China se opun unei declaraţii de condamnare a războiului din Ucraina

Preşedintele chinez Xi Jinping va lipsi cel mai probabil de la summitul G20 care va avea loc săptămâna viitoare în India, au declarat pentru Reuters surse din India şi China. Nici Vladimir Putin nu va participa la întâlnirea din septembrie de la New Delhi.

De Redactia Observator la 31.08.2023, 10:37
Xi Jinping şi Vladimir Putin nu se duc la summitul G20 din India. Rusia şi China s-au opus unei declaraţii comune de condamnare a războiului din Ucraina
Xi Jinping - Profimedia

Premierul chinezLi Qiang va reprezinte Beijingul la reuniunea din 9-10 septembrie de la New Delhi, au declarat pentru Reuters doi oficiali indieni, un diplomat stabilit în China şi un oficial care lucrează pentru guvernul unei alte ţări din G20. Ministerele de Externe din India şi China nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Xi Jinping nu va participa la summitul G20

Summitul din India era considerat drept un loc în care Xi Jinping se putea întâlni cu preşedintele american Joe Biden, care şi-a confirmat participarea. SUA şi China încearcă să-şi stabilizeze relaţiile deteriorate de o serie de tensiuni comerciale şi geopolitice. Xi s-a întâlnit ultima dată cu Biden în marja summitului G20 din Bali, Indonezia, în noiembrie anul trecut.

Nici Vladimir Putin nu se duce în India

Pe acelaşi subiect

În ceea ce-l priveşte, liderul rus Vladimir Putin a anunţat deja că nu va călători la New Delhi şi că îl va trimite în schimb pe ministrul său de externe Serghei Lavrov.  Liderul rus va efectua o vizită oficială în China în octombrie, la summitul Belt and Road, potrivit unor surse apropiate Kremlinului, citate de Bloomberg. Ar fi prima sa călătorie în străinătate de când Curtea Penală Internațională a emis mandatul de arestare pentru crime de război.

Nu se cunoaşte motivul pentru care Xi Jinping va lipsi de la summitul din India. Toată lumea se aştepta la o întâlnire între Xi şi Biden, mai ales după ce o serie de oficiali americani de rang înalt au vizitat recent Beijingul, inclusiv secretarul pentru comerţ Gina Raimond.

O altă şansă de întâlnire între cei doi lideri pentru discuţii faţă în faţă este reuniunea la vârf din cadrul Cooperării Economice Asia-Pacific, care va avea loc la San Francisco în perioada 12-18 noiembrie. Xi, care şi-a asigurat un al treilea mandat de lider în luna octombrie a anului trecut, a făcut puţine călătorii în străinătate de când China a renunţat la începutul acestui an la controalele stricte la frontieră cauzate de pandemie.

Cu toate acestea, el a participat săptămâna trecută în Africa de Sud la o reuniune a liderilor din grupul BRICS, ce reuneşte principalele economii emergente, Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. Mai multe reuniuni ministeriale ale G20 care au avut loc înaintea summitului au fost controversate, deoarece Rusia şi China s-au opus împreună declaraţiilor comune care includeau paragrafe de condamnare a Moscovei pentru invadarea Ucraina. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Xi Jinping şi Vladimir Putin nu se duc la summitul G20 din India. Rusia şi China se opun unei declaraţii de condamnare a războiului din Ucraina