Sute de părinţi au primit ilegal indemnizaţii de 30 de milioane de euro. Erau angajaţi fictiv pe salarii uriaşe
Sute de părinți din București și Ilfov au reușit să păgubească statul român cu aproape 30 de milioane de euro. Prin firme-fantomă și o rețea bine pusă la punct, mamele și tații ajungeau să își mărească veniturile și vechimea în muncă, din pix, pentru a-și crește valoarea indemnizațiilor. Polițiștii au chemat la audieri aproape 60 de persoane.
De Bogdan Dinu la 23.05.2023, 20:11O armată de părinți care au fraudat statul a ajuns, astăzi, în fața polițiștilor din Capitală, la audieri. Ancheta a fost declanşată în urma unei sesizări făcute de Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială din Capitală. Un bărbat recunoaşte, senin, cum a fraudat statul român.
Părinte: Chiar dacă ai făcut-o pe bune sau dacă n-ai făcut-o pe bune, tot te cheamă.
Reporter Observator: Dar tu ai făcut-o pe bune?
Părinte: Da! Practic, angajatorul meu mi-a propus chestia asta.
- Schema prin care peste 50 de mame ar fi încasat ilegal peste un milion de euro de la stat
- Filmul răpirii unui milionar în criptomonede din Mamaia. Operaţiunea a fost pregătită în Marea Britanie: cum...
- Parchetul condus de Kovesi face 40 de percheziții în România şi Franţa. Fraudă de 30 de milioane de euro
Reporter Observator: Unde lucrai?
Părinte: La o firmă de transporturi, eram șofer.
Rețeaua ar fi luat naștere în urmă cu trei ani
Rețeaua ar fi luat naștere în urmă cu trei ani și s-a extins rapid în rândul părinților care au văzut în creșterea copilului o afacere. Capii rețelei ar fi început să abordeze familii din București și Ilfov. Cel mai des găseau "clienţi" în Ferentari, Chitila, Popești sau Corbeanca. Cei care picau de acord cu înșelăciunea creșteau din pix veniturile și vechimea și ajungeau să primească 100.000 de lei, pe parcursul a doi ani, cât timp aveau concediul.
Bogdan Ghebaur, Poliția Capitalei: Din documentele pe care le-au prezentat, acestea ar fi fost angajate pe sume cuprinse între 5000 și 7000 de lei și erau pe diferite funcții. De la secretară, până la funcții de conducere.
La șefii rețelei ajungea jumătate din suma primită de părinți. Tineri de 20 de ani ajungeau să primească în acte salarii și de 8.000 de lei, la prima angajare, pe funcții de conducere.
Bogdan Dinu, reporter Observator: Până acum, polițiștii Capitalei au găsit 398 de dosare cu suspiciune de fraudă. Asta înseamnă un prejudiciu estimat la 30 de milioane de lei. Pentru 368 de dosare au fost deja depuse plângeri la poliție.
Din totalul celor care au fraudat sistemul, 63 sunt tați și 335 mame
Din totalul celor care au fraudat sistemul, 63 sunt tați și 335 mame. 58 au fost chemați azi la audieri. Pentru a-i impresiona pe polițiști, unii și-au adus și copiii. Toți părinții erau angajați la mai multe firme-fantomă.
Conversație surprinsă de camera ascunsă:
"Nu este aici. A mai venit cineva să întrebe. O fi vreo firmă-fantomă."
"Solo Trans nu mai funcționează de câțiva ani. Tocmai d-aia s-a și desființat"
Am încercat să stăm de vorbă cu cei care au pus bazele rețelei uriaşe. Fără noroc, însă. Nici noi și nici polițiștii nu au ajuns încă la ei. Zilele viitoare, polițiștii vor continua audierile. Între timp, au deschis un dosar penal pentru înșelăciune, fals, uz de fals și fals în declarații.