Tainele din birourile criminaliştilor, surprinse în cartea lui Dan Antonescu
De Ziua Poliţiei Române, marcată în fiecare an pe 25 martie, tainele din birourile criminaliştilor au ieşit la iveală. Vorbim de poveşti de viaţă ca un roman poliţist adunate într-o carte de unul dintre cei mai cunoscuţi români aflaţi în slujba legii: criminalistul Dan Antonescu.
De Redactia Observator la 26.03.2019, 09:51De Ziua Poliţiei Române, marcată în fiecare an pe 25 martie, tainele din birourile criminaliştilor au ieşit la iveală. Vorbim de poveşti de viaţă ca un roman poliţist adunate într-o carte de unul dintre cei mai cunoscuţi români aflaţi în slujba legii: criminalistul Dan Antonescu. Viaţa fostului ofiţer de la serviciul Omoruri şi culisele unei meserii misterioase, dar fascinante, deopotrivă, pot fi de acum descoperite în librării.
"Dacă îți găsești o meserie care îți place, n-ai să mergi la muncă nicio zi în viața ta". Așa își descrie Dan Antonescu anii petrecuți la cârma serviciului Omoruri. Şi nu sunt puţini. Două decenii pe care poliţistul de-o viaţă le-a aşternut acum pe hârtie.
"Am început cartea aceasta din cauza prietenilor. Și am terminat-o datorită lor. Eu am vrut să nu fie o carte polițistă, ci o carte normală, o carte care să transmită cititorului care este atmosfera reală în cadrul unui colectiv" a declarat Dan Antonescu, colonel în rezervă.
Pentru celebrul criminalist este prima carte scrisă. Iar exemplarele s-au dat ca pâinea caldă. La fel şi autografele.
"Familia, soția și rudele apropiate au vrut neapărat să iau cărțile, să le citească, să vadă viața tumultoasă de la omoruri" a spus Gică Barbu, fost comisar-șef Serviciul Omoruri.
"Noi cunoaștem cum este profesia și meseria de polițist, cred că majoritatea dintre noi ne vom regăsi în aceste rânduri" a spus Cătălin Spirache, polițist
Dan Antonescu nu este singurul care a marcat în acest fel Ziua Poliţiei Române. Și Florin Șinca, om al legii și doctor în istorie, a lansat o carte în cadrul aceluiași eveniment desfăşurat la casa de cultură a ministerului de interne.
"Cred că cel mai important eveniment este transformarea foștilor milițieni în polițiști. Oameni care erau percepuți ca represivi și dintr-o dată au trebuit să se transforme în ofițeri, în subofițeri, apropiați cetățeanului" a declarat Comisar-Șef Florin Șinca, Șef Serviciu IGPR.
Din 2002, Ziua Poliţiei Române este marcată pe 25 martie, de Bunavestire. Momentul aduce aminte de evenimentele de acum 197 de ani, când domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, un drapel onorific, marcând astfel, în mod simbolic, începuturile instituţiei.