Reacția medicilor de la Sibiu acuzați că au refuzat să-i facă o transfuzie Dianei, în moarte cerebrală din cauza meningitei
Medicii de la Spitalul Județean Sibiu fac precizări în cazul tinerei de 24 de ani, aflată în moarte cerebrală, după ce a fost diagnosticată cu meningită, și ai cărei părinți îi acuză pe doctori că nu au intervenit la timp pentru a le salva fata.
De Redactia Observator la 16.01.2019, 17:53Reacția medicilor de la Sibiu acuzați că au refuzat să-i facă o transfuzie Dianei, în moarte cerebrală din cauza meningitei
Medicii de la Spitalul Județean Sibiu fac precizări în cazul tinerei de 24 de ani, aflată în moarte cerebrală, după ce a fost diagnosticată cu meningită, și ai cărei părinți îi acuză pe doctori că nu au intervenit la timp pentru a le salva fata.
Diana Ghișoiu a ajuns la Spitalul Militar din Sibiu, în data de 4 ianuarie. Pentru că nu se simțea bine, din cauza unei răceli, părinții au dus-o la spital, ea acuzând dureri îngrozitoare de cap și febră.
La scurt timp, medicii au diagnosticat-o cu meningită și i-au prescris un tratament. Medicii de la Militar au decis să o transfere la Spitalul Județean de Urgență și au chemat ambulanța, însă nu a fost anunțată ca fiind o urgență. Pentru că fata a început să se simtă din ce în ce mai rău, a fost chemată din nou o ambulanță cu medic, fata ajungând spre seară la spitalul Județean.
Referitor la acuzațiile potrivit cărora ambulanța ar fi venit cu întârziere de o oră, după ce a fost solicitată în cazul Dianei, reprezentanții Serviciului de Ambulanță Sibiu au făcut următoarele precizări:
"Solicitarea a venit pe 112 din partea Spitalului Militar Sibiu la ora 17.54, pentru o pacientă de 24 de ani cu cefalee, amețeli și suspiciune de meningita. Nu a fost prezentat cazul ca fiind unul critic, iar la momentul respectiv ambulanțele erau în teren pentru a asigura urgență in prespital. La ora 19.18 s-a revenit cu apelul pe 112 și s-a comunicat că starea tinerei s-a agravat și că ar fi nevoie de ambulanță cu medic, iar in 4 minute echipajul nostru a ajuns și a fost transferată la UPU Sibiu cu diagnosticul de suspiciune meningită. Când a fost preluată, aceasta era confuză, agitată, cu febra și cefalee".
Diana a intrat în comă în câteva ore, iar după două zile în moarte cerebrală
După sosirea la Spitalul Județean, Diana Ghișoiu a intrat în comă, iar două zile mai târziu, pe 6 ianuarie, a fost declarată moartea cerebrală.
Presa locală a scris, miercuri, că părinții fetei îi acuză și pe medicii de la Spitalul Județean de Urgență că nu au aplicat tratamentul corect și că ar fi refuzat să facă o transfuzie de sânge, care, în opinia lor, ar fi ajutat-o pe Diana să-și revină.
Referitor la toate aceste acuzații, reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu au dat publicității următorul comunicat:
"În urma apariţiei în spațiul media a unor informații neconforme cu realitatea, cu privire la cazul
unei paciente diagnosticată cu meningită și aflată în moartea cerebrală, fără a fi solicitat un punct de vedere oficial al a spitalului și în condițiile în care în spațiul public a fost prezentată o știre falsă, în cadrul căreia s-a accentuat refuzul medicilor de a salva o viață, fiind formulate acuzații de malpraxis, aducând atingere atât prestigiului personal si profesional al celor implicați, cat si imaginii publice a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu facem următoarele precizări:
Pacienta a fost adusă la Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU Sibiu în data de 4 ianuarie 2019, ora 19:46, de la CPU al Spitalului Militar Sibiu, fiind diagnosticată cu meningită. Pacienta a fost
internată direct în cadrul Secției Clinice Anestezie - Terapie Intensivă, ca pacient al Secției Clinice Boli Infecțioase.
Ulterior au fost respectate toate protocoalele medicale iar tratamentul administrat a fost unul corect. Din nefericire evoluția bolii a fost una galopantă, starea pacientei s-a agravat iar în data de 6 ianuarie, ora 22:30 a fost declarată moartea cerebrală.
În această situație, un pacient este decedat din punct de vedere medico-legal. Pacienta se află într-o stare ireversibilă, este conectată la aparate, iar funcțiile cardio-respiratorii sunt susținute în mod artificial, întrucât nu există activitate cerebrală. Reflexele prezentate de pacientă sunt reflexe spinale, care pot rămâne neafectate. Precizăm totodată că moartea cerebrală nu trebuie confundată cu starea comatoasă.
Ne exprimăm întreaga compasiune familiei și suntem solidari cu aceasta in ceea ce privește
speranța ca o minune se va întâmpla si situația pacientei se va îmbunătăți, cu toate ca datele medicale nu ne permit sa anunțăm o astfel de speranță. Înainte de reguli si proceduri suntem oameni și să fim alături de cei care trec prin aceste momente cumplite este semnul minim ca meritam acest titlu. Pe aceste considerente, pacientei i s-a administrat transfuzia, pentru a nu lăsa nici un fel de dubiu în legătura cu valorificarea oricărei șanse (chiar iluzorii) de a salva o viață. Pe baza acelorași considerente, pacienta nu a fost deconectată de la aparate, cu toate ca sunt îndeplinite condițiile legale menționate de Ordinul 1170/2014, art.1 ind.2.
Ţinând cont de toate aceste aspecte, reafirmăm că medicii SCJU Sibiu au făcut tot ceea ce era posibil din punct de vedere uman și medical pentru salvarea vieții pacientei dar, din nefericire, evoluția agresivă a bolii a condus la punerea diagnosticului de moarte cerebrală.
Ne bazam in continuare cu toții pe informarea corectă, profesionala si echidistantă pe care
presa o face, suntem pregătiți sa furnizam toate informațiile profesionale care fac obiectul interesului public si va solicitam sa respectați la rândul dvs. regulile propriei profesii si sa asigurați publicarea punctului de vedere al tuturor părților implicate".
Ministrul Sănătății: Părinții să facă plângere de malpraxis
Chestionată în această problemă, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a declarat, miercuri, că pe masa ei nu se află o plângere de malpraxis în acest caz.
"Fata de la Sibiu a ajuns la spital cu stare generala rea, durere de cap, febră. Pe 4 ianuarie a fost internată. Ieri a intrat în moarte cerebrală. Părinții să facă plangere de malpraxis. Petiția nu a ajuns la mine. Nu știu despre caz. Petiția trebuie adresata și trimisă mie, nu în spațiul public. Dacă ieri au făcut-o și trimis-o, în maximum 2 zile ar trebui să o am in mână. Dacă e caz de malpraxis, se va ocupa Comisia de malpraxis", a declarat ministrul Sănătății.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și