Tânără nevăzătoare, dată afară din mai multe magazine pentru ca are câine însoţitor (Video)
Indiferenţă şi nepăsare. De asta se lovesc în fiecare zi persoanele cu dizabilităţi din România. O echipă Observator a petrecut o zi alături de o tânără care nu vede. A fost dată afară din mai multe magazine.
De Redactia Observator la 11.06.2019, 21:53- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Indiferenţă şi nepăsare. De asta se lovesc în fiecare zi persoanele cu dizabilităţi din România. O echipă Observator a petrecut o zi alături de o tânără care nu vede. A fost dată afară din mai multe magazine. Motivul? Nu are voie cu câinele, chiar dacă acesta este practic singurul ei ghid.
Nici transportul public nu îi face viaţa mai uşoară. Iar în situaţia ei sunt sute de mii de români cu dizabilităţi. Ministrul Muncii spune că a primit o singură sesizare într-un an.
Angajat: N-aveţi voie cu câinele ăla! De unde să ştiu că dânsa nu are vedere?
Tânără: Ba da, scrie clar pe câine!
Angajat: Dumneavoastră credeţi că stau să citesc ce scrie pe câine?
Este atitudinea agentului de pază dintr-un mare complex comercial al Capitalei. Bărbatul ştie una şi bună: câinii nu au ce să caute în magazin.
Şi asta deşi pentru Anca, Baily, este singurul ajutor. Un labrador antrenat să ghideze persoanele nevăzătoare.
În lege scrie negru pe alb: "Nr. 448 din 6 decembrie 2006 Câinele-ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice si în mijloacele de transport".
Anca Ilie: Brailey e ochii mei, exact cum a spus cineva 6 picioare şi doi ochi! Pentru mine, o provocare e fiecare zi, fiecare traseu! Oameni care au spus în mijloacele de transport: Nu sta cu căţelul lângă mine!
Anca spune că se loveşte în fiecare secundă de indiferenţa celor din jur.
Anca Ilie: I-aş ruga să se pună puţin în locul nostru pentru că destinul şi viaţa asta oricând îţi poate da o lecţie!
Pregătirea unui astfel de câine şi întreţinerea lui costă peste 3000 de euro anual.
Raluca Dumitru, specialist câini ghizi: Necesită doi ani de zile pregătire până în momentul în care pot fi asociaţi cu un nevăzător.
Reprezentanţii ministerului muncii spun că oamenii trebuie să reclame atunci când se lovesc de astfel de situaţii.
Mihai Tomescu, consilierul Ministrului Muncii: La nivelul Agenţiei pentru Plăţi şi Ins Sociale care este responsabilă cu amendarea celor care restricţionează accesul persoanelor asistate de un câine ghid, au primit în ultimul an, doar în 2018 o singură sesizare pe această temă.
Cei care restricţionează accesul persoanelor însoţite de un câine ghid pot primi amenzi de până la 20.000 de lei. În România, există peste 800 de mii de persoane cu dizabilităţi.