Antena LIVE

La Țăndărei, unii localnici nu respectă izolarea nici cu armata: ”Lăsați-ne cu corona voastră”

Sunt cele mai negre zile pe care România le traversează de la debutul pandemiei. Ieri au fost raportate cele mai multe decese, 23, într-o singură zi, iar astăzi un număr record de îmbolnăviri - 445. Ajungem, astfel, la un total de 3.183 de români infectaţi şi 122 de decese.

De la 03.04.2020, 22:06

Sunt cele mai negre zile pe care România le traversează de la debutul pandemiei. Ieri au fost raportate cele mai multe decese, 23, într-o singură zi, iar astăzi un număr record de îmbolnăviri - 445. Ajungem, astfel, la un total de 3.183 de români infectaţi şi 122 de decese. Autorităţile anunţă că avem trei mari focare - Suceava, Deva şi Arad, iar următorul pe listă ar putea fi oraşul Ţăndărei, din Ialomiţa. Astăzi, Armata a fost trimisă în oraş, dar reporterii Observator au descoperit că nici măcar aşa localnicii nu respectă izolarea. Autorităţile locale cred că trebuie aplicată o măsură extremă: închiderea oraşului. 

În oraşul Ţăndărei, bomba cu ceas a României, militarii păzesc fiecare casă. Numărul forţelor de ordine s-a dublat în ultimele 24 de ore. În ziua în care România a înregistrat un nou record al numărului de cazuri confirmate de coronavirus, trupele speciale au găsit în Ţăndărei curţi pline de oameni. Şi copii alergând pe străzi. Prezenţa Armatei i-a intimidat doar pe unii dintre localnici.

"Lăsaţi-ne cu corona voastră, suntem puternici!", strigă un localnic.

"Mai venim şi noi aşa, 10-20 de minute la prieteni şi mergem acasă", exclamă un alt localnic.

"De ce să închidă Ţăndăreiul? Că majoritatea în Ţăndărei nu avem nimic!", întreabă, de asemenea, un localnic.

Un bărbat care figura pe listele Direcţiei de Sănătate Publică a fugit din izolare chiar sub ochii militarilor. Trupele Speciale l-au încercuit pe stradă: "Hai, ia-o, ia-o de acolo și pune-o la gură. E nouă, nu? E nouă, e nouă, da, da!".

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Tânărul din spatele meu a fost oprit în urmă cu foarte puțin timp pe străzile de aici, din Țăndărei. Figurează în agenda Poliției Locale de aici ca persoană care trebuia să rămână în izolare în perioada imediat următoare. În momentul de față este așteptată o ambulanță pentru ca bărbatul să fie carantinat pentru următoarele 14 zile.

Sunt măsuri extreme, dar necesare, spun autorităţile. Peste 800 de oameni s-au întors în Ţăndărei din ţări aflate în zona roşie sau galbenă. Mulţi nu au respectat carantina sau izolarea. În comunitate, s-au organizat nunţi, înmormântări şi petreceri cu zeci de invitaţi. 

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Una dintre măsurile luate aici, în Ţăndărei, este cea a patrulelor mobile. Sunt foarte mulţi jandarmi pe străzile principale, dar şi pe străzi adiacente. Practic, oamenii, în momentul în care sunt observaţi că ies din locuinţe, sunt sfătuiţi să se întoarcă din nou în casele lor.

"N-avem nimic, domnu! Mă vezi ce tare sunt!? Am 64 de ani, ia uite ce tare sunt! Nu mă doare absolut! Mai ieşim când şi când, dar, ia uite, sunt afară şi, uite, nu am nimic. Mulţumesc Domnului! Fie binecuvântat Dumnezeul nostru!", spune un localnic.

Din 45 de cazuri confirmate cu coronavirus în judeţul Ialomiţa, 29 sunt din Ţăndărei. Iar patru din cele şase decese au fost înregistrate tot în comunitatea-focar. 280 de oameni au primit amenzi pentru nerespectarea regulilor de distanţare socială. Autorităţile locale insistă ca oraşul să fie închis, însă oficialii de la Bucureşti nu consideră încă măsura necesară. Dar nici nu o exclud. 

Nicoleta Toma, primar Țăndărei: Se întâlnesc în spatele curţilor, în spatele caselor, dar prea multe măsuri nu ai ce să iei în momentul în care se întâlnesc în curte. Acum, nu toţi dintr-o curte care se întâlnesc sunt şi izolaţi la domiciliu. Atunci măsuri legale nu sunt foarte multe în sensul acesta.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: În contextul evoluţiei locale de la Tăndărei, a creşterii numărului de cazuri, a nerespectării izolării, se poate ajunge la un moment dat şi la o carantinare. Autorităţile locale vor face ce este necesar pentru a limita acest focar. În condiţiile în care nu se reuşeşte, atunci aplicăm şi alte măsuri. 

Eduard Literaş, un localnic al comunităţii cu risc, a făcut situaţia cunoscută după ce şi el s-a infectat cu coronavirus şi a fost tratat la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti.

Eduard Literaş, localnic din Ţăndărei: Staţi în casă, măi, fraţilor! Staţi acasă, staţi înăuntru!

Oraşul Ţăndărei va rămâne sub supravegherea Armatei şi în perioada următoare, cea mai grea de până acum. 

Alessandra Stoicescu: Literaș le spune să stea în casă, dar cine să îl audă? Pentru că la Țăndărei lucrurile par să scape de sub control chiar și în prezența trupelor speciale. Laurențiu Rădulescu a fost întreaga zi acolo și este în legătură directă cu noi acum. Cum este situația în acest moment? Par oamenii să fi înțeles pericolul la care se expun?

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Este greu, foarte greu. Noi suntem în momentul de față la intrarea în Țăndărei, la intrarea în oraș dinspre Slobozia. Ceea ce vedeți în această zonă sunt doar o mică parte din forțele de ordine care au fost comasate în ultimele 24 de ore în acest oraș. De ce a fost nevoie de prezența militarilor, a jandarmilor, a mascaților pe străzile orașului? Pentru că lucrurile păreau să nu mai poată fi ținute în frâu. Erau foarte multe persoane, foarte mulți oameni care nu respectau măsurile de izolare, nu respectau măsurile de carantinare, iar acest lucru l-am văzut și noi astăzi, în timpul în care am stat, am stat în orașul Țăndărei pentru a face toate aceste filmări. Sunt oameni care nu înțeleg nu doar că viața lor le este pusă în pericol, ci mai ales că pot pune în pericol viața celor aflați în imediata lor apropiere. Asta încearcă și autoritățile să le explice, dar se pare că cel puțin până acum nu au avut sorți de izbândă. În urmă cu aproximativ 15-20 de minute stăteam de vorbă cu prefectul de Ialomița. Un prefect exasperat, vă spun sincer, un prefect care cere și la această oră izolarea totală, intrarea în carantină totală a acestui oraș. Trebuie să menționăm și contextul. Este un oraș mic, un oraș cu aproape 13.000 de locuitori și foarte multe dintre persoanele care s-au întors în ultima lună aici, în Țăndărei, sunt oameni care au fost plecați peste hotare în zonele roșii. Aproximativ 800-1.000 de persoane, un procent destul de mare, ne spuneau autoritățile, și bună parte dintre aceste persoane sunt cele care nu respectă aceste măsuri elementare de izolare. Rămâne de văzut ce se întâmplă în următoarele 24 de ore. Cert este că forțele de ordine vor continua să împânzească orașul, vor continua să meargă pe străzile lăturalnice, inclusiv la periferiile orașului, pentru a-i forța cumva pe oameni să nu mai iasă din locuințe, pentru a-și ține viața în frâu, pe a lor și pe a celorlalți de lângă. 

Ți-a plăcut acest articol?

tandarei ialomita romania politisti carantina izolare coronavirus
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Meghan Trainor a dezvăluit că ea și Daryl Sabara și-au reînnoit jurămintele....
ZU
Publicat 02.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Deparinti
Publicat 02.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni...
Medicool
Publicat 02.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024