Târgu-Jiu spune "adio" gunoiului colectat la grămadă! Cum va schimba noul sistem digitalizat modul în care scăpăm de deșeuri
Plăteşti cât arunci! Aşa speră autorităţile din mai multe orașe, printre care și Târgu Jiu, să încurajeze oamenii să colecteze deşeurile selectiv. Insulele ecologice digitalizate – adică tomberoanele moderne – vor fi accesate cu ajutorul unei cartele ori cu telefonul mobil. Vor dispărea astfel, în câteva luni, mirosul deranjant şi şobolanii. În plus, vom bifa astfel şi cerinţele Uniunii Europene care ne obligă să nu mai aruncăm gunoiul la grămadă.
De Diana Speretoiu la 03.02.2025, 18:03În şase luni, imaginile cu tomberoane care dau pe dinafară ar putea deveni istorie şi toate deşeurile să fie colectate selectiv. 49 de insule ecologice digitalizate vor fi montate în cartierele din Târgu Jiu. Primele au fost instalate deja, iar cartelele de acces urmează să fie împărţite locatarilor.
O astfel de eco-insulă care deserveşte aproximativ 200 de apartamente, va fi supravegheată video și va transmite date operatorului de salubritate care va ști când trebuie golită. Singura unitate de măsură prin care putem şti cât aruncă fiecare, în viitor, va fi o statistică după numărul de accesări ale cardurilor sau aplicației de pe dispozitivele mobile.
Fondurile pentru insulele ecologice digitalizate vin prin PNRR: 1,2 milioane de euro, iar măsura, spun autorităţile, va ajuta localnicii să facă economii. Proiectul, descris ca fiind unul de "viitor", a fost bine primit de membrii comunităţii din Târgu-Jiu.
Decizia a venit în urma unui proiect al Uniunii Europene
UE obligă administrațiile locale să se ocupe de colectarea selectivă a deşeurilor, iar primăriile care nu se conformează, vor plăti sume considerabile către Fondul de Mediu.
"Neîndeplinind anumiţi indicatori din bugetul Primăriei Târgu Jiu, se plăteşte un fel de penalitate, taxă, care nu e foarte mică. Undeva la peste un milion de lei pe an, bani pe care îi putem folosi pentru o altă destinaţie. Avem nevoie, în continuare, de şcoli moderne, de condiţii pentru tineri", declară Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu-Jiu.
14 mii de astfel de insule ecologice vor apărea în toată ţara. Ele ar trebui să devină funcţionale până în iunie 2026. Bugetul pentru aceste investiții este de peste 200 de milioane de euro.