Antena LIVE

Curs valutar

Televizorul este principala sursă de informare pentru peste jumătate din români. Reţelele sociale ar fi cele mai expuse dezinformării - Sondaj INSCOP

Posturile TV reprezintă principala sursă de informare pentru mai mult de 50% dintre români, urmate de reţelele sociale, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. 43% dintre cei chestionaţi cred că reţelele sociale sunt cele mai expuse dezinformării, 45,6% consideră Rusia principala sursă de ştiri false.

De la 18.03.2024, 10:20
WhatsApp
Televizorul este principala sursă de informare pentru peste jumătate din români. Reţelele sociale ar fi cele mai expuse dezinformării - Sondaj INSCOP Shutterstock

51.6% dintre români obişnuiesc să se informeze cel mai des de la posturile TV, 28.3% de pe reţelele sociale, 12.7% de pe site-urile de ştiri, 4.8% de la posturile de radio şi 1.3% din ziare şi reviste. Nu ştiu sau nu răspund 1.3% dintre cei chestionaţi.

Se informează cel mai des de la posturile TV în proporţii ceva mai mari decât media populaţiei: votanţii PSD-PNL, femeile, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, cei cu un nivel de educaţie mai redus, cei inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mic sau din rural, cei cu un venit mai redus şi cei care nu au cont pe reţelele sociale. Folosesc cel mai des ca sursă de informare reţelele sociale mai ales votanţii ADU, persoanele mai tinere, cei inactivi potenţial activi.

Cât de expuşi sunt românii la dezinformare

Pe de altă parte, 43% dintre respondenţi consideră că sursele de informare cele mai expuse la dezinformări şi propagarea de ştiri false sunt reţelele sociale, 37.9% posturile TV, 5.2% ziarele şi revistele, 1.2% posturile de radio, 5.8% nu ştiu sau nu răspund. Sunt de părere că reţelele sociale sunt cele mai expuse la dezinformare mai ales persoane din următoarele categorii: persoanele sub 45 de ani, cei cu studii superioare, cei inactivi potenţial activi sau gulerele albe.

Pe acelaşi subiect

Consideră că posturile TV sunt cele mai expuse la dezinformare mai ales persoane din următoarele categorii: persoanele cu studii superioare, locuitorii  din Bucureşti şi cei din regiunea Nord Est, angajaţii la privat.

Întrebaţi în ce măsură cred că au fost expuşi în ultimele luni la ştiri false sau dezinformări pe diverse canale, 17.4% dintre respondenţi apreciază că în foarte mare măsură, 28.3% în mare măsură, 28.6% în mică măsură, iar 22.7% în foarte mică măsură/deloc. 3% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Sunt de părere că au fost expuşi la ştiri false în mare şi foarte măsură în proporţii mai mari decât media populaţiei votanţii AUR, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu studii superioare, persoanele active pe piaţa muncii, locuitorii din Bucureşti, angajaţii la privat. Consideră că au fost expuşi în mică şi foarte mică măsură la ştiri false în special: votanţii PSD-PNL, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, cei cu educaţie primară, cei inactivi, locuitorii din urbanul mic sau din rural, cei cu un venit mai redus, cei care nu au cont pe reţelele sociale şi angajaţii la stat.

Care ar fi principalele sursă de dezinformare

În opinia a 45.6% dintre români, Rusia este principala sursă a acţiunilor de propagandă, dezinformărilor şi ştirilor false în România. Procentul este semnificativ mai mare decât cel înregistrat în ianuarie 2022, înainte de agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei când 27,3% considerau că Rusia susţine acţiuni de propagandă, dezinformează şi răspândeşte ştiri false în România. Clasamentul este completat, la mare distanţă de Uniunea Europeană cu 13.9% (17% în ianuarie 2022),  SUA cu 10.8% (4,9% în 2022), Ungaria cu 5.5% (5,4% în 2022), China cu 4.2% (17,7% în ianarie 2022, pe fondul impactului pandemiei COVID 19) şi Germania cu 2.1% (3,8% în ianuarie 2022). 1.1% dintre cei chestionaţi consideră că altă ţară susţine astfel de acţiuni în România (1% în ianuarie 2022), iar 16.6% nu ştiu sau nu răspund (23% în ianuarie 2022).

Votanţii PSD-PNL şi ai AUR, persoanele peste 45 de ani, cei cu studii superioare, cei inactivi pasivi sau gulerele albe cred într-o măsură mai mare decât restul populaţiei că Rusia este principala entitate care susţine acţiuni de propagandă, dezinformează şi răspândeşte ştiri false.

Cine trebuie să îi proteze pe români în faţa ştirile false

Întrebaţi cine cred că ar trebui să protejeze oamenii de influenţa ştirilor false şi a dezinformării, 41.6% dintre respondenţi indică instituţiile statului, 37.3% aleg opţiunea ”oamenii ar trebui să se protejeze singuri”, iar 19.5% indică mass-media, jurnaliştii. Nu ştiu sau nu răspund 1.7%. Sunt de părere că instituţiile statului ar trebui să protejeze oamenii de influenţa ştirilor false şi a dezinformării în special de persoanele peste 60 de ani, cei inactivi pasivi şi locuitorii din rural. Persoanele cu vârsta între 30 şi 45 de ani, cei cu educaţie primară, gulerele gri şi locuitorii din regiunile estice cred într-o proporţie mai mare decât media că oamenii ar trebui să se protejeze singuri de influenţa ştirilor false şi a dezinformării. Mass-media este indicată în special de tinerii sub 30 de ani.

”Fenomentul dezinformării şi răspândirii ştirilor false este conştientizat de o bună parte a populaţiei, care crede că a fost expusă personal, identifică reţelele sociale drept principalul mediu în care se răspândesc dezinformări, vede Rusia drept principala ţară care susţine astfel de acţiuni, în creştere semnificativă comparativ cu 2022, după agresiunea militară împotriva Ucrainei şi crede că insituţiile statului ar trebui să protejeze populaţia, dar şi oamenii înşişi ar trebui să se apere de influenţa ştirilor false şi a dezinformării”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 - 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

informare dezinformare televizor sondaj inscop fake news
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025