Un test fals-pozitiv a împiedicat o femeie din Cluj să plece cu fiul în vacanță și a obligat-o să treacă prin momente de coșmar (Video)
Marja de eroare a testului COVID s-a dovedit foarte mare în cazul unei femei din Cluj. S-a testat la cerere pentru a pleca în vacanţă în Grecia şi testul a ieşit pozitiv. A fost internată, conform protocolului, iar peste două zile, la insistenţele ei, i s-a făcut un nou test. Stupoare. Rezultatul a fost de data asta negativ. Iată cronica unui diagnostic fals pozitiv.
De Alex Prunean la 07.08.2020, 20:27- Femeia și fiul ei urmau să plece în vacanță în Grecia și aveau mare nevoie de un test negativ de coronavirus.
- Femeia a fost obligată să petreacă mai multe zile în spital, printre pacienți pozitivi, din cauza protocolului.
Planurile de vacanţă ale unei femei din Cluj-Napoca au fost date peste cap după ce a aflat că ea şi fiul ei de cinci ani sunt infectaţi cu noul coronavirus. Urma să plece în Grecia şi avea nevoie de un test negativ COVID, cerut de statul elen. Cum laboratorul întârzia cu răspunsul, s-a dus personal să afle ce se întâmplă.
Pacientă: De acolo mi-au spus că nu mi-au fost trimise pe mail rezultatele pentru că au ieșit neconcludente și au fost rebăgate probele la analizat.
În mod normal, ar fi trebuit să le fie prelevate alte probe, însă cei de la laborator i-au spus femeii că nu e nevoie. În scurt timp, a aflat şi rezultatul.
Pacientă: Am primit testele pozitive. Am intrat în autoizolare, am așteptat să ne sune DSP-ul.
Tocmai începea calvarul. Greoi, se punea în mişcare protocolul sanitar. În miezul nopţii, ambulanţa a ridicat de acasă mama şi copilul pentru a-i interna în Spitalul de Boli Infecţioase din oraş. Nu a renunţat însă la speranţa că poate totuşi undeva s-a strecurat o greşeală şi că, de fapt, nu sunt bolnavi. Aşa că a insistat să facă un nou test.
Pacientă: La amiază ne-a sunat doamna doctor și ne-a zis că are vești bune, suntem negativi.
Trecuseră doar două zile. Dar nu au putut părăsi spitalul. Li s-a aplicat din nou protocolul şi a trebuit să mai stea internaţi, cu alţi pacienţi pozitivi, pentru alte controale.
Şi, deşi sunt sănătoşi, nu pot pleca în vacanţă. Legea spune că trebuie să stea în carantină 14 zile de la prelevarea primului test.
Autoritățile recunosc că, în noaptea analizării probelor, aparatul de testare de aici s-a defectat. Spun însă că i-a fost afectată doar partea mecanică nu și cea de senzitivitate care stabilește efectiv rezultatul.
Asemenea erori, deloc singulare, au şi o explicaţie oficială.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Orice aparat are un reactiv, un extractor şi o mână umană care lucrează. Orice etapă poate genera un fals pozitiv sau un fals negativ.
Femeia caută acum vinovaţii. Nu şi-a ratat numai vacanţa, ci a trecut şi prin stresul internării într-un spital COVID-19.
Simptomele sunt evidente.
Lenke Iuhos, psiholog: Iritabilitate constantă, teamă ușoară, în același timp apar niște reacții fiziologice de dificultăți de somn.
Sunt însă şanse să-şi găsească dreptatea în instanţă.
Mircea Samuilă, avocat: Persoana în cauză se poate adresa instanței, cu o solicitare de acordare de despăgubiri pentru pierderea efectiv suferită.
În ultima lună, alte 15 asemenea cazuri fals-pozitive au fost înregistrate la Cluj.