Ţestoasele de Florida fac legea în lacurile româneşti: Distrug ouăle speciilor autohtone protejate
Avem o nouă specie de ţestoase în lacurile din ţară. Ţestoasele de Florida! N-au migrat din Statele Unite, ci au fost abandonate după ce au fost cumpărate din pet-shopuri. Multe nu rezistă şi mor, în timp ce altele extermină specia noastră de broaşte ţestoase, protejată prin lege. Ţestoasele americane sunt mai mari şi mai agresive şi în timp distrug echilibrul natural din lacurile noastre.
De Andreea Filip la 13.05.2022, 20:33La umbra stufului, pe malul lacului Tăbăcăriei, broaştele ţestoase sunt prinse în ritualul împerecherii. Doar că micile vietăţi sunt din ce în ce mai puţine. În lacul lor a apărut, neinvitată, o specie invazivă care le distruge: ţestoasa de Florida.
Ţestoasele de Florida fac legea în lacurile româneşti
Adrian Bîlbă, biolog: Broaştele sunt tot mai puţine orăcăială doar aici mai auzim şi ţestoasele sunt şefe.
Ţestoasele americane au împânzit lacul. S-au adaptat şi au reuşit să treacă cu bine peste iernile noastre. Mai mari şi mai agresive, mănâncă hrana mormolocilor şi ouăle broaştelor autohtone, care sunt protejate prin lege. Mai mult, distrug şi carapacele broaştelor de la noi.
- 43 de țestoase în pericol de dispariție, gata să se descurce pe cont propriu, în mediul lor natural
- Spectacolul naturii pe o plajă din Italia: zeci de pui de ţestoasă au făcut primii paşi în viaţă
- Zeci de ţestoase abandonate la un centru de reabilitare din Mureş, pregătite să-şi găsească o nouă casă
Adrian Bîlbă, biolog: Adusă pe calea pet-shopurilor unde nişte ţestoase au fost vândute copilaşilor, erau foarte drăguţe, până au început să crească, s-au plictisit, părinţii, de milă nu le-au aruncat la gunoi, ci le-au adus şi le-au aruncat în diverse lacuri.
Reptilele domină chiar şi locurile de însorire ale broaştelor autohtone. Seduşi de drăgălăşenia lor, localnicii nu îşi dau seama cât sunt de periculoase.
Localnic: Le-am pozat, le-am trimis la nepoţi. Sunt frumoase, sunt interesate.
Binevoitori care au scăpat de ţestoase când s-au făcut prea mari au fost şi în Bucureşti. Specia americană a apărut în lacul din Parcul Circului. Aici însă, unele nu s-au adaptat şi au murit.
Localnice: - Or muri nu zic că nu, dar poate unele supravieţuiesc având în vedere că de la an la an ele sunt tot pe malul lacului.
- Nu mi se pare deloc ok. Eu credeam că le-a adus cineva special pentru acest lac şi că s-a întâmplat asta, nu ştiam că le-au eliberat oamenii.
- Neglijenţi, ca să nu spun nesimţiţi. Neglijenţi.
Eliberarea țestoaselor de Florida în parcuri este ilegală, a avertizat Garda de Mediu.
Nicolae Badea, Garda de Mediu: Am ajuns la un număr mare şi în Herăstrău şi în IOR şi în alte judeţe din ţară. Din păcate, inclusiv în arii protejate, în Delta Dunării. În arii protejate pot chiar să fie urmăriţi penali pentru această faptă.
Pentru că sunt o ameninţare pentru broaştele autohtone şi perturbă echilibrul natural, cei care sunt prinşi că abandonează ţestoasele riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.