Antena LIVE

Curs valutar

Tradiţii de Anul Nou. Cele mai frumoase obiceiuri ale românilor

Intrarea într-un nou an este marcată de fiecare dată prin obiceiuri care îi încântă nu numai pe cei mici, dar şi pe cei mari

De la 31.12.2015, 09:31
WhatsApp

Intrarea într-un nou an este marcată de fiecare dată prin obiceiuri care îi încântă nu numai pe cei mici, dar şi pe cei mari

Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic la cumpăna dintre ani, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie este numit îngropatul Anului sau, mai recent, Revelion. Personificare a Soarelui, Anul este numit An Vechi înainte de miezul nopții de Revelion și An Nou după miezul nopții. Divinitatea Anului se naște, crește, îmbătrânește și moare împreună cu timpul calendaristic pentru a renaște după 365 de zile, respectiv 366 de zile în anii bisecți.

Sfinții Calendarului popular, metamorfoze ale Anului, sunt mai tineri sau mai bătrâni, după șansa avută de aceștia la împărțirea sărbătorilor: Sânvăsâi, celebrat în prima zi a Anului, este un tânăr chefliu care stă călare pe butoi, iubește și petrece; Dragobete (24 februarie), fiul Dochiei, reprezintă zeul dragostei pe plaiurile carpatice; Sângiorzul (23 aprilie), Sântoaderul sunt tineri călări pe cai; Sântilie (20 iulie) și Sâmedru (26 octombrie) sunt maturi. După ei urmează generația sfinților-moși: Moș Andrei (30 noiembrie), Moș Nicolae (6 decembrie), Moș Ajun (24 decembrie) și Moș Crăciun (25 decembrie). Întoarcerea simbolică a timpului în această noapte este asimilată cu moartea divinității adorate, iar reluarea numărării zilelor, cu renașterea acesteia.

În satele românești, cete de flăcăi se pregătesc pentru ''urat'', respectând datinile și obiceiurile din timpul sărbătorilor de iarnă. În ajunul Noului An, pe înserat, își fac apariția ''mascații''.

Bucovina, un spectacol al tradiţiilor

Este poate de departe zona cu cea mai intensă încărcătura tradiţională, ce reuşeşte să transmită emoţia unor obiceiuri străvechi.

- Pluguşorul: este legat de dorinţă ca anul ce urmează să fie unul cu recolte bogate. În ziua de 31 decembrie, copiii încep să colinde pocnind din bici, sunând din clopoţei, suflând în buhai şi urând noroc şi bogăţie. Se obişnuieşte ca ei să meargă şi din casă în casă, prilej cu care primesc mici daruri, fructe, colaci sau bani.

- Capra este unul din simbolurile cele mai răspândite la noi în ţară, alături de Pluguşor. Ea întruchipează un personaj fantastic care, din păcate, astăzi a rămas doar un prilej de divertisment. Totuşi, sunetele pe care le produce, panglicile colorate, povestea “jocului caprei” în care această cade din copac, se îmbolnăveşte, moare şi apoi învie îi distrează mereu pe cei mai mici spectatori.

- Tradiţia ursului are origini dacice şi se pare că în Bucovina este unul dintre cele mai spectaculoase spectacole cu măşti. Jocul simbolizează trecerea anotimpurilor şi aminteşte de faptul că, odată, acest animal era considerat personajul care reuşea să învingă iarna şi să aducă primăvara.

Dacă ajungi cu cel mic în această regiune, nu uita că seara începe paradă cu măşti. Sigur va fi încântat de larmă, dânsul, cântecul şi glumele creaturilor fantastice.

Unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri de Anul Nou este Sorcova. În dimineaţa zilei de 1 ianuarie, copiii merg din casă în casa urând gazdelor sănătate şi noroc.

Cu mult timp în urmă, sorcova era confecţionată din acele ramuri de cireş, măr sau prun puse la înmugurit cu ocazia Sfântului Andrei (30 noiembrie) şi împodobite cu beteala, panglici colorate. Se spune că numai copiii trebuie să meargă cu Sorcova deoarece ceea ce urează persoanele cu sufletul curat se îndeplineşte mai uşor. Pentru a avea mai mult noroc în anul ce începe, ai grijă să nu rămâi nesorcovita. Nu uita să le dăruieşti copiilor covrigi, cozonac, mere, bani ca tot ceea ce ţi-au cântat să se împlinească.

Sunt tradiţii pe care le poţi urma chiar dacă nu reuşeşti să pleci de acasă în această perioadă. Este adevărat că în marile oraşe este mai greu să vezi obiceiuri autentice, însă atât câte este posibil, bucură-te de ele pentru că au un farmec aparte.

Nu uita să ai în casă un loc special unde să ai atârnată o crenguţă de vâsc. Se spune că toţi cei care se vor îmbrăţişa şi sărută sub această crenguţă vor avea în noul an o relaţie specială, armonioasă şi vor avea noroc.

În aceeaşi idee, la cumpănă dintre ani se obişnuieşte îmbrăţişezi toate persoanele care-ţi sunt dragi şi să-ţi pui o dorinţă.

În seara de Anul Nou îmbracă-l pe copilaşul tău în haine noi. Pe lângă atmosferă festivă pe care o conferă acestor momente, hainele noi simbolizează începutul unui nou an, plin de noroc.

Dacă ai un copilaş mai măricel, poate întârzia un pic la somn pentru a prinde spectacolul artificiilor de la miezul nopţii. Spune-i că nou an este întâmpinat cu lumina şi zgomot pentru ca tradiţia spune că în acest fel se îndepărtează toate relele.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

anul nou revelion
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025