Tradiții de Sfântul Andrei. Cum li se arată ursitul tinerelor, în Noaptea Strigoilor
Aproape 1 milion de români își sărbătoresc astăzi ziua numelui, de Sfântul Andrei. Este una dintre cele mai mari sărbători religioase, dar şi momentul în care sunt respectate obiceiuri şi tradiţii păgâne.
Noaptea trecută a fost una mistică. Mulţi români păstrează cu sfinţenie tradiţiile şi cred în numeroase superstiţii.
Mihaela păstrează cu sfinţenie obiceiurile pe care bunicii ei le făceau în noaptea Sfântului Andrei. Ca să îi păzească pe cei dragi de duhurile rele, a făcut un amestec de usturoi şi cărbuni arşi.
Mihaela: Să fie un pic fărâmat, aşa ca să miroasă, punem aici într-o bucăţică de tifon, punem un pic de tăciune de la foc. Pisăm bine să-l amestecăm.
Fetele din satele de la munte din Suceava s-au pregătit potrivit tradiţiei.
Adriana: Am pus busuiocul pentru a-mi visa diseară ursitul/
Reporter: Ţi-l imaginezi cum va fi?
Adriana: Da, brunet, cu barbă şi înalt.
Denumită popular şi Noaptea strigoilor, noaptea de Sfântul Andrei e una magică.
Oana Constantin, muzeograf Muzeul Ţăranului Român: Copiii aduceau în casă crenguţe de pomi fructiferi, meri, cireşi, pruni, peri pentru că le lăsau în apă, aceastea înfloreau şi erau folosite în noaptea de Anul Nou ca şi sorcovă. Să nu uităm că este seara în care este bine să ne pune la fereastră, într-o strachină de lut, puţin grâu să vedem cum ne va fi anul, mai îmbelşugat sau mai puţin îmbelşugat, în funcţie de cum încolţeşte.
Sfântul Andrei este cel care a adus Sfânta Evanghelie pe meleagurile noastre.
Gabriel Cazacu, preot Biserica Caşin: A venit în părţile Daciei, în părţile Dobrogei, Sciţia Minor, şi a început să propovăduiască Sfânta Scriptură. El este cel întâi chemat, este primul apostol pe care Mântuitorul Isus l-a chemat alături de sine să devină pescar de oameni.
Tinerii se bucură de sărbătoare, dar nu ştiu prea multe despre ea.
Tânăr: Chiar mă cheamă Andrei, dar tradiţii şi chestii de genul, nu. Am să aduc nişte bomboane pentru colegi.
Tineri: Ştiu că Sfântul Andrei a fost cel care a adus creştinismul în România dar mai multe nu ştiu să vă spun. Profit de ziua liberă.
Din 2012, ziua de 30 noiembrie este sărbătoare legală şi zi nelucrătoare.