"Transalpina Clujului", un drum cum doar în România găseşti: şoseaua e proaspăt asfaltată, s-au acoperit gropile, dar s-au păstrat denivelările
Dorel loveşte din nou. De data aceasta la Cluj unde se poate lăuda că a făcut...un drum în valuri. Lucrarea lui îi uimeşte pe turiştii care ajung pe "Transalpina Clujului": şoseaua e proaspăt asfaltată, s-au acoperit gropile, dar s-au păstrat denivelările.
De Alex Prunean la 12.10.2021, 20:00Este reacţia şoferilor care se aventurează pe Transalpina Clujului. Un drum îngust care şerpuieşte printre munţi, un traseu de 80 de km care-ţi arată tot ce are mai frumos natura de oferit. E greu însă să te bucuri de peisaj pe un drum în valuri. Culmea, şoseaua a fost recent reparată. Muncitorii au peticit gropile, dar nu au nivelat şi asfaltul. Aşa că cei care ajung în zonă trebuie să dea dovadă de multă îndemânare la volan.
Şi marcajele au fost aplicate în acelaşi mod, după ondulaţiile asfaltului
Cei de drumuri spun că lucrarile au inclus şi frezarea părţii carosabile vechi, pentru a înlătura denivelările. În realitate însă, în foarte multe locuri asfaltul arată exact aşa cum îl vedeţi aici, precum pliurile unui evantai cu denivelari imposibil de ocolit.
Şi nu e tot. Pentru ca tabloul absurd şi autentic românesc să fie complet, şi marcajele au fost aplicate în acelaşi mod după ondulaţiile asfaltului, fără ca cineva să considere acest lucru o problemă. Şoferii sunt resemnaţi. Iar lucrările nu au fost deloc ieftine, peste 400 de mii de euro. Direcţia Regională de drumuri Cluj, cea care a efectuat lucrările, spune că o să refacă drumul. Alţi bani, altă distracţie. Despre care responsabilii nu vor să dea explicaţii.
Întreg traseul porneşte din localitatea Albac şi urcă până la 1300 de metri altitudine, în Huedin. În 2016, drumul a fost asfaltat pentru prima dată. Investiţia s-a dovedit mană cerească pentru cei din zonă, căci a adus valuri de turişti. Însă, cum nicio minune nu durează prea mult, asfaltul s-a stricat în câţiva ani.