Ivermectina, substanţa care ar putea fi folosită în lupta împotriva coronavirusului, considerată periculoasă de specialişti
Nu luaţi medicamente după ureche, pentru că poate fi toxic! Este avertismentul medicilor după ce rafturile farmaciilor veterinare încep să fie golite de un medicament pentru animale, care, în câteva ţări, este folosit pentru tratarea COVID19. În Uniunea Europeană, deci şi în România, nu a fost încă testată eficienţa contra coronavirusului.
De Redactia Observator la 26.01.2021, 19:37- Tratamentul cu ivermectină este utilizat deja în câteva ţări, inclusiv în Statele Unite ale Americii.
- O cutie cu ivermectină costă aproximativ 30 de lei.
În multe locuri din ţară, Ivermectina nu se mai găseşte. Oamenii au aflat că în alte state, precum Statele Unite ale Americii, Macedonia sau Bulgaria, se foloseşte în tratarea COVID19, aşa că au dat buzna şi au cumpărat tot ce era pe stoc.
Pe uşa fiecărei farmacii veterinare apare acum un afiş prin care clienţii sunt informaţi că ivermectina se vinde doar pe bază de reţetă de la medicul veterinar. Practic, până acum, s-a cumpărat la liber.
Ivermectina, tratament folosit pentru deparazitarea animalelor
Karla Radi-Ciupercă, medic veterinar: În spaţiul meu virtual, pe reţelele de socializare, toţi colegii mei medici veterinari sunt asaltaţi zilnic de oameni care vor să cumpere acest medicament.
Medicii veterinari atrag atenţia asupra faptului că această substanţă folosită pentru deparazitare poate avea efecte grave asupra organismului uman.
Karla Radi-Ciupercă, medic veterinar: Dacă eu am o vacă pe care am tratat-o cu ivermectină nu am voie să folosesc 14 zile laptele de la acea vacă şi nu am voie să consum carnea 28 de zile.
Viorel Andronie, Colegiul Medicilor Veterinari: Noi am sfătuit colegii noştri să nu dea curs solicitărilor populaţiei atâta timp cât tot ce avem noi este destinat exclusiv animalelor.
O cutie de ivermectină costă circa 30 de lei
Pentru că acum nu se mai găseşte în nicio farmacie, ivermectina a început să fie vândută online, unde se poate comanda anonim. Această practică nu este una legală. Medicamentul poate fi folosit şi pentru uz uman însă în condiţii diferite şi tot doar împotriva unor paraziţi.
În Statele Unite, există însă unii medici care prescriu produsul în clinicile lor.
Ion Alexie, medic Statele Unite ale Americii: La pacienţii care au fost expuşi dar încă nu sunt bolnavi noi le administrăm o doză în prima zi, repetăm doza peste trei zile şi după aceea dăm o doză lunară ca profilaxie. La pacienţii spitalizaţi le dăm o doză în fiecare zi, timp de cinci zile.
Momentan, Ministerul Sănătăţii din România nu a schimbat protocolul de tratament şi nici nu ia în calcul introducerea ivermectinei în lista medicamentelor pentru COVID19.
Adrian Marinescu, medic infecţionist: Faptul că se foloseşte în Statele Unite ale Americii, sigur, e de bun augur. Putem să o facem şi noi, am făcut-o şi cu alte terapii. Dar hai să trecem prin paşii corecţi. Dacă va exista un protocol şi va fi folosit acest medicament, protocol care să vină de la Ministerul Sănătăţii, este foarte bine.
Oana Grigore, reprezentant Ministerul Sănătăţii: Protocoalele medicale pentru tratarea afecţiunii COVID19 sunt realizate în totalitate de către medici specialişti. Orice modificare va fi adusă tot la intervenţia acestor medici specialişti.
Între timp, companiile farma deja fac solicitări să poată aduce ivermectina pentru uz uman în spitale.
Dragoş Damian, reprezentant companie farma: Noi am făcut o solicitare către Ministerul Sănătăţii, la începutul lunii decembrie, să aducem ca donaţie o cantitate de 10.000 tablete, sunt pentru aproximativ 1.000 pacienţi, pentru ca medicii să se obişnuiască cu preparatul.
O cutie de ivermectină costă, în medie, 30 lei.