Răni deschise, suflete zdrobite și amintiri de coșmar la trei ani de la Colectiv
Trei ani de la Colectiv. 64 de oameni care au pierit în chinuri și alți 146 care au suferit chinuri de neînchipuit.
De Alin Tarnovschi la 30.10.2018, 13:34Trei ani de la Colectiv. 64 de oameni care au pierit în chinuri și alți 146 care au suferit chinuri de neînchipuit.
Cea mai mare tragedie a României de după anul 1989 a rămas în continuare nerezolvată.
Totul se reduce la răni deschise, suflete zdrobite și amintiri de coșmar din noaptea de 30 octombrie 2015.
Dosarul Colectiv se află în continuare în faza de fond, procesul fiind preluat de curând de un alt judecător după ce magistratul desemnat inițial să cerceteze a ieșit la pensie.
Între timp, supraviețuitorii sunt chinuiți de rănile care nu s-au închis și nu se vor închide niciodată, iar rudele celor care s-au stins din viață în flăcările din clubul groazei au rămas cu sufletele zdrobite.
Trei ani de la Colectiv. O tragedie din care nu am învățat nimic
La trei ani de la cea mai tristă noapte din istoria recentă a României, nu am învățat nimic.
Tragedia din Colectiv s-ar putea repeta în orice clipă, în orice colț al țării, în orice moment. Și tot nu am fi pregătiți.
Ministerul Sănătății a recunoscut, în urmă cu câteva zile, că spitalele din România sunt pregătite pentru numai 11 cazuri de mari arsuri, iar dacă tragedia s-ar repata situația ar fi cu mult mai rea.
Restul ar fi trimise în străinătate, la fel cum s-a întâmplat și în urmă cu trei ani.
Între timp, tragedia a folosit doar la introducerea avizului de securitate la incendiu. Adică, la un alt document pentru care românii din mediul de afaceri trebuie să depună niște eforturi să îl obțină, ori să plătească amenzi.
Trei ani de la Colectiv. Mărturii în lacrimi din infernul de la Colectiv
"Nu cred că Tina va citi vreodată asta. Dar cred că Tina va trăi măcar cât mine, pentru că odată ce-ai iubit pe cineva, îl iubești pentru toată viața, iar eu o iubesc".
Acesta a fost unul dintre cele mai emoționante mesaje transmise de iubitul unei tinere care și-a găsit sfârșitul în infernul de la Colectiv.
Valentina Florea, Tina pentru prieteni, a murit în noaptea de 30 octombrie 2015 împreună cu alți 63 de tineri din cauza unor artificii care au aprins întregul club.
"Am condus-o acasă pe jos, iar pe stradă am glumit și-am mângâiat doi câini care-și făceau veacul în rond la Carol. Nu-mi mai amintesc câinii, dar îmi amintesc că ambii căței o adorau, și cred că ăla este momentul precis în care m-am îndrăgostit de ea, pentru că pot rezista la multe, dar nu și la fete frumoase pe care animalele le iubesc. Când am intrat pe strada ei, am fost foarte distrat de faptul că stătea pe strada Speranței. I-am fredonat din Corina Chiriac până când am ajuns în dreptul curții. Culmea, era o casă cu flori. Și, tot culmea, e stătea în apartamentul de la parter. Stăteam față în față la poartă, amândoi cu expresia aia bovină de 'and now what?' pe fețe. 'Aș vrea să te pup', i-am spus, ca un bou, iar ea a râs și m-a sărutat. A fost un sărut pe care-l simt și acum, dacă mă concentrez, fără limbă sau salivă, un sărut perfect, cred, de ăla care te lasă cu botul întins și ochii închiși și la secunde bune după ce s-a terminat. Apoi Tina a intrat în casă, iar eu am dansat pe străzi până în stația de autobuz. Imediat ce m-am urcat în 601, am tras aer în piept și i-am dat SMS: 'M-ai făcut să mă simt ca la liceu, mulțumesc'. Iar ea mi-a răspuns: 'Păi și ne vedem zilele astea să învățăm pentru bac?'. Nu cred în viață după moarte, nu la modul ăla tradițional, cel puțin, deci nu cred că Tina va citi vreodată asta. Dar cred că Tina va trăi măcar cât mine, pentru că odată ce-ai iubit pe cineva, îl iubești pentru toată viața, iar eu o iubesc. În plus, am scris acest text cu intenția clară de a-l face cât de nemuritor se poate, în orice caz mult mai nemuritor decât mine. Măcar la modul ăsta, sper că Tina va trăi, de fapt, chiar mai mult decât voi reuși eu", a fost mesajul postat pe Facebook de un tânăr care a pierdut-o pe Tina în tragedia de la Colectiv.
Trei ani de la Colectiv. Filmul unei tragedii care a îndoliat România
Pe 30 octombrie 2015, România a fost îndoliată de cea mai mare tragedie de după anul 1989.
În incinta clubului Colectiv, situat în Sectorul 4 din București, într-o fostă hală a fabricii Pionierul, sute de tineri au participat la un concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity cu ocazia lansării unui nou album, numit 'Mantras of War'.
La un moment dat, în timpul concertului, artificiile folosite pentru show-ul pirotehnic au aprins buretele poliuretanic folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii.
Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul, astfel că toți cei aflați în interior au fost prinși într-o capcană a morții. 26 de oameni au murit în interiorul clubului, iar una în drum spre spital.
Autoritățile au activat planul roșu de intervenție, iar la fața locului au ajuns zeci de ambulanțe și echipaje SMURD.
În total, 186 de persoane au fost rănite, dintre care 146 au fost spitalizate.
În săptămânile de după incendiu, alți 33 de tineri și-au pierdut viața, atât în țară, cât și în spitalele din străinătate unde au ajuns din cauza lipsei dotărilor necesare din spitalele din București.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și