O întârziere de 3 minute îi va costa 2 săptămâni de stat în casă pe românii care s-au întors în această după-amiază din Olanda
Românii care s-au întors astăzi după ora 14 din Olanda vor petrece sărbătorile închişi în casă. Unii vor sta în carantină 14 zile pentru trei minute de întârziere la vamă. Alţii nici măcar nu ştiau, au aflat în aeroport de schimbări. În schimb, cei care vin din Italia scapă de restricţii.
De Alexandra Marin la 18.12.2020, 21:12- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Lista țărilor care au intrat în zona galbenă a fost actualizată, de pe o zi pe alta.
- Românii care s-au întors în această după-amiază din Olanda își vor petrece sărbătorile de iarnă în carantină.
Olanda, Turcia, Cipru şi Republica Moldova. Sunt cele patru ţari care au intrat de pe o zi pe alta pe lista galbenă. Practic, românii care se întorc astăzi acasă intră în carantină 14 zile. Până pe 1 ianuarie.
Restricţiile au intrat în vigoare astăzi la ora 14. Românii care s au întors din Olanda au aterizat la câteva zeci de minute după intrarea în vigoare a restricţiilor. Unii au aflat pe aeroport vestea că vor sta închişi în casă de Crăciun şi de Revelion.
Femeie: "Am aflat la coadă că venim din ţară portocalie. Ştiam că e lockdown în Olanda, dar nu ştiam că România a luat măsuri atât de repede".
Modificările îi afectează şi pe cei care vând pachete de vacanţă pentru sărbători.
Marius Berca, reprezentant agenţie de turism: "Noi ne străduim să vindem aceste programe şi când sunt introduse pe lista galbenă, turiştii nu mai vor să călătorească şi trebuie să găsim o soluţie pentru că oamenii au plătit bani. Turcia, odată ce s-au ridicat restricţiile, a fost una dintre cele mai solicitate destinaţii".
De pe lista galbenă a ieşit în schimb Italia, ţară unde trăiesc cei mai mulţi români. Anunţul a venit însă târziu pentru că mulţi şi-au făcut alte planuri. Dacă anul trecut, tabela aeroportului era plină de curse care vedeau din peninsulă, acum mai sunt câteva zboruri.
Claudia Tocilă, marketing manager: "Sunt, evident, restricţiile, zborurile mai restrânse, care au determinat şi un al treilea factor: preţuri mai mari".
Valentin Iordache, purt. de cuv. CNAB: "Dacă atunci aveam 40.000 de călători într-o zi, acum abia vom atinge 10.000, după multe zile cu 3.500 de pasageri".
Pe aeroportul din Cluj, cele mai multe avioane pleacă spre Italia, Spania şi Belgia. Un domn din Satu Mare are fiica stabilită în Belgia de 10 ani, dar în acest an nu a reușit să vină acasă. Merge el în schimb să o viziteze. A doua oară.
Bărbat: "Riscul e oriunde în lume, din păcate."
Reporter: "V-au rugat să le luaţi ceva bun?"
Bărbat: "Ceva tradiţional românesc."
Dacă aeroporturile sunt goale, la graniţă a început aglomeraţia.
Reporter: Ştiţi că dacă vă întorceaţi ieri, trebuia să intraţi în carantină.
Șofer: Am afalt pe drum. Dar oricum era planificat. Veneam oricum.
O altă familie nu a avut atâta noroc. A întârziat 3 minute.
Vameș: Din Olanda veniţi?
Familie: Da.
Vameș: Este ora 14:03.
Familie: Nu am ştiut. Suntem plecaţi de ieri dimineaţă.
Vameș: Asta înseamnă că intraţi în carantină.
Tot pe lista ţărilor galbene se află Austria, Elveţia şi Bulgaria, destinaţii de schi pentru români, altădată.