Turist scos cu forţa din valuri, la judecată cu salvamarii. Reacţia salvatorilor: 'Oamenii devin din ce în ce mai răi'
Situaţie fără precedent. Un turist salvat din valurile Mării Negre, pe o vreme de steag roşu de pericol, le cere salvatorilor despăgubiri de 40 de mii de euro. Consideră că l-au scos cu forţa, l-au privat de libertate şi s-au purtat abuziv.
De Redactia Observator la 04.06.2018, 22:00- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Situaţie fără precedent. Un turist salvat din valurile Mării Negre, pe o vreme de steag roşu de pericol, le cere salvatorilor despăgubiri de 40 de mii de euro. Consideră că l-au scos cu forţa, l-au privat de libertate şi s-au purtat abuziv. Imaginile de la momentul sălvării sunt, totuşi, controversate.
În aplauze, salvamari şi turişti îl aduceau la mal pe un bărbat care îşi risca viaţa în valuri uriaşe.
Era 22 august 2016. Steag roşu, pericol de înec. Pe ţărm, intervin şi poliţiştii locali. Turistul scos cu forţa din mare este imobilizat.
Cazul deschide o discuţie sensibilă. Turistul, de profesie avocat, a considerat că poliţistul local l-a privat de libertate în mod ilegal. În timp ce trei salvamari s-ar fi purtat abuziv. Adrian Şerban este unul dintre cei care i-au protejat viaţa fără voia lui.
Adrian Şerban, salvamar:
Noi aveam undeva pe aici doi morţi, care se resuscitau, iar în capătul celălalt, el era în largul mării. M-am dus cu încă trei salvamari, l-am scos la mal. După aceea ne-au lăsat în pace, nu ne-au spus nimic şi ne-au dat în judecată.
Cere câte 10 mii de euro de la fiecare salvamar şi tot atât de la agentul local. Iniţial, plângerea penală a fost respinsă de procurori, dar instanţa a decis să fie redeschis cazul. Se va judeca săptămâna viitoare, la Mangalia.
Contactat de reporterii Observator, avocatul a transmis că nu doreşte să comenteze. Timp în care salvatorii de la malul mării nu ştiu cum pot fi şi ei protejaţi. Sunt datori să salveze, dar legea nu îi trage la răspundere pe turiştii inconştienţi. Nu sunt nici măcar amendaţi. Iată ce se întâmpla pe plaja din Mangalia, în aceeaşi zi din 2016.
Adrian Şerban, salvamar:
Oamenii devin din ce în ce mai răi, mai neînţelegători. Am avut cazuri în care am scos omul mort. Jumătate de oră a fost plaja liniştită, după care lumea intra din nou în apă.
Acum doi ani, 34 de oameni au murit înecaţi. În 2017, marea a înghiţit 57 de vieţi. În fiecare lună de vară, sunt mii de intervenţii salvatoare.
De pildă, în 2017, doar în luna august, salvamarii şi-au riscat viaţa de 2000 de ori. În jumătate din misiunile lor, au salvat oameni care au intrat în valuri de steag roşu.