30 de turiști salvați din mare, sâmbătă. Steagul roșu, arborat în stațiunile din sudul litoralului
Vacanţa de Rusalii a început cu o alertă pe litoral. În toate staţiunile din sud a fost arborat steagul roşu. 30 de turişti, printre care şi mulţi copii, au fost salvaţi la limită. Sunt valuri uriaşe şi mulţi oameni care îşi riscă viaţa.
De Redactia Observator la 15.06.2019, 21:39Vacanţa de Rusalii a început cu o alertă pe litoral. În toate staţiunile din sud a fost arborat steagul roşu. 30 de turişti, printre care şi mulţi copii, au fost salvaţi la limită. Sunt valuri uriaşe şi mulţi oameni care îşi riscă viaţa. Chiar şi părinţi acuzaţi de salvamari că îşi pun copiii în pericol. Luat la întrebări, un tată a răspuns sfidător. În timp ce salvatorii spun că nu au cum să-i îndepărteze cu forţa de mare, mulţi turişti vor să obţină adrenalină cu orice preţ.
Pe plaja din Eforie Nord, strigătele unui fete de 7 ani care se lupta să rămână la suprafaţă i-au alertat pe salvamari.
În marea furioasă, s-a ţinut de colac, dar valurile au tras-o înapoi. Când doi salvamari au ajuns lângă ea, au mai văzut în apă încă un copil în pericol. Culmea, un băiat pe care l-au mai adus o dată la ţărm.
”Pe ăsta l-am mai salvat o dată, azi dimineață”, spune salvamarul.
Degeaba au arborat salvamarii steagul roşu în tot sudul litoralului. Turiştii n-au avut ochi să-l vadă. Doar în câteva ore, peste 30 de persoane au fost salvate la limită. Mulţi dintre turişti, copii lăsaţi singuri în valuri. Un părinte e convins însă că nu e niciun pericol şi, drept argument, ne arată muşchii.
Salvamarii au fost în alertă şi în Costineşti, unde o mamă disperată a sunat la 112 după ce copilul a intrat în mare, în zona epavei, şi nu a mai ieşit. După două ore şi jumătate de căutări, băiatul a fost găsit pe plajă. Se pierduse.
”Sunt curenţi foarte puternici, am avut câteva cazuri de dimineaţă. Vă rog frumos, staţi aici în limita malului”, spune un salvamar.
”Jur că nu am văzut unde este geamandura, apa mai în faţă era mai mică decât aici. Îmi place adrenalina”, exclamă un turist.
Salvamarii nu pot să-i scoată cu forţa din apă şi nici măcar să-i amendeze. Soluţia ar fi Poliţiei Plajelor care să îi sancţioneze aspru. Doar că, în România, nu există o lege pentru a fi luate astfel de măsuri.
NICU SERAFM, şeful echipajului de salvamari Costineşti: Au venit special oamenii, nu poţi să-i opreşti să intre în apă.
IULIAN PERȘA, salvamar: Dacă sunt rebeli şi consumă două-trei beri şi se duc în larg, nu-i mai interesează că noi fluierăm. Noi îi avem pe conştiinţă.
Pe tot litoralul, exisă opt puncte de prim-ajutor. Eforie Nord este considerată de specialişti cea mai periculoasă staţiune, din cauza curenţilor formaţi în zona stabilopozilor. Este urmată de Neptun şi Olimp. Abia a început sezonul, iar bilanţul este tragic pe litoral. Trei oameni au murit înecaţi.