Un marinar mort, după ce două petroliere rusești au eșuat în strâmtoarea Kerci. Care sunt șansele ca păcura să ajungă în apele noastre teritoriale
Risc de dezastru ecologic în Marea Neagră, după ce două petroliere ruseşti au eşuat în strâmtoarea Kerci în urma unei furtuni puternice. Peste 3.000 de tone de păcură au ajuns în apă şi riscă să fie împrăştiate de curenţi. Poluarea poate afecta grav ecosistemul Mării Negre, inclusiv în România. Ministerul Mediului de la noi spune că monitorizează situaţia împreună cu Paza de Coastă.
De Redactia Observator la 16.12.2024, 21:34Marinarii de pe petrolierul Volgoneft-239 au privit neputincioşi cum vasul Volgoneft-212, pe care se aflau 13 dintre colegii lor, se rupe în două şi se scufundă. Accidentul a avut loc la 600 de kilometri de ţărmul românesc, în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov, la opt kilometri de mal. După scufundarea primului petrolier, al doilea a eşuat la doar câţiva zeci de metri de portul Taman.
Cel puţin un marinar de pe Volgoneft-212 a murit în urma incidentului
Cel puţin un marinar de pe Volgoneft-212 a murit în urma incidentului. Restul au fost răniţi şi transportaţi la spital câteva ore mai târziu. Echipajul celui de-al doilea vas a fost evacuat abia azi la mai bine de 24 de ore de la dezastru. Navele transportau împreună 9.200 de tone de produse petroliere: 3.000 de tone ar fi ajuns în apă. O pată imensă de petrol a apărut imediat pe suprafaţa apei după accident. Specialiştii se tem de un dezastru ecologic major.
"Hidrocarburile acestea eliberate în apă sunt extrem de toxice pentru mediul marin şi viaţa marină, în general. Pot afecta ecosistemele şi biodiversitatea, dar vorbim şi de afectarea pescuitului, turismului şi chiar şi sănătatea umană", a declarat Alin Tănase, Greenpeace Romania.
"Aceste produse petroliere conțin și multe minerale toxice care sunt în cantități mici dar care se încorporează în biota. Este din acest motiv periculos. Toate animalele sunt afectate, adică pești, delfinii. Mare parte a peștilor pe care îi vedem la noi se reproduc în Azov, acolo urca multe specii care se duc acolo pentru a se reproduce primavara", spune Adrian Bîlbă, cercetător științific.
Specialiştii spun că pericolul să ajungă în apele noastre teritoriale e redus
Specialiştii spun că pericolul ca pata de păcură să ajungă în apele noastre teritoriale este redus.
"Aici e un curent care îl rotește aici în zona asta, Crimea. Dacă nu, la Sevastopol și foarte puțin să apară aici la noi. Nu excludem, dar este foarte puțin probabil", spune Dan Vasiliu - director GeoEcoMar.
Cele două petroliere sunt vechi de mai bine de 50 de ani. În anii 1990, au fost scurtate ca să poată naviga pe Volga. Procedura ar fi fost făcută prost, a scris presa rusă, iar sudura de atunci ar fi fost cea care a cedat acum. Ambele fac parte dintr-o flotă fantomă folosită de Rusia pentru a evita sancţiunile europene.
În 2007, un petrolier al ruşilor s-a scufundat în Strâmtoarea Kerci tot din cauza unei furtuni. Peste o mie de tone de păcură au ajuns atunci în mare, iar 30.000 de păsări au murit în lunile care au urmat.