Un poliţist i-a suspendat 24 de ore permisul unui şofer prins băut. Reacţia judecătorului la sancţiunea care nu există în codul rutier
Un şofer din Alba şi-a căutat dreptatea în instanţă după ce a fost prins cu alcoolemie la volan. Poliţistul i-a suspendat permisul pentru 24 de ore, sancţiune care nu este specificată în codul rutier. Bărbatul nu consumare niciodată alcool, fapt demonstrat de analizele de sânge, câştigând în instanţă procesul.
De Redactia Observator la 07.07.2023, 13:24Magistraţii Judecătoriei Blaj au detaliat greşeala pe care a făcut-o agentul de poliţie. Şofer i-ar fi spus acestuia că nu a consumat alcool şi doreşte să fie dus la spital pentru analize de sânge, relatează alba24.ro.
În procesul verbal completat de agent, acesta ar fi notat ca sancţiune ”suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 24 de ore”. Rezultatele analizelor au demonstrat că bărbatul nu avea de fapt alcool în sânge.
Şoferul a căştigat procesul împotriva poliţistului
”Cu privire însă la sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o durată de 24 de ore, instanţa constată că acesta este nelegală, întrucât, conform art. art. 102 alin.(3) lit. a) din OUG nr. 195/2002, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptei de conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune”, au precizat magistrații Judecătoriei Blaj în motivarea instanței.
- Accident pe Podul de la Brăila, în ziua inaugurării. O maşină a fost lovită din spate, după ce şoferul a...
- Restricţii de circulaţie în Capitală. Artere blocate din cauza unor filmări şi evenimente. Rutele alternative
- Doi nemțeni au dat de necaz în Suceava, după un control de rutină în trafic. Ce aveau în mașină
Judecătorii au dat câştig de cauză în urma rezultatelor analizelor şi a greşelii poliţistului.
”Prin urmare, dat fiind că situaţia de fapt reţinută în sarcina petentului nu corespunde realităţii, instanţa va admite plângerea contravenţională şi va anula procesul-verbal de contravenţie, luând act că petentul şi-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată”, se arată în motivarea instanței.