Un român din Borşa a renunţat la viaţa în Italia şi a deschis o afacere în oraşul natal. "Mă gândeam că dacă mor nu o să ştie nimeni unde sunt"
Pandemia i-a adus acasă pe mulți dintre românii plecați de zeci de ani peste hotare. Perspectiva închiderii graniţelor i-a pus pe gânduri şi i-a făcut să reconsidere traiul departe de plaiurile natale. Printre cei care s-au hotărât să ofere o a doua şansă României se află şi Alex, un bărbat din Borşa. După două decenii petrecute în Italia, s-a întors în ţară. A luat însă cu el şi o bucăţică din însorita Italie şi şi-a deschis în oraşul natal un magazin de cafea artizanală.
De Andreea Petrescu la 19.08.2021, 20:59Convins că nicăieri nu este mai bine ca pe meleagurile natale, Alex Pop s-a întors în ţară cu un vis. Să îşi deschidă un magazin de cafea şi să o ia de la zero.
Alex Pop, proprietar afacere: Nu am fost niciodată acasă la noi acolo. Eram, cum se spune: vecinu-străinu, vecinu-românu.
Cu sprijinul familiei şi al autorităţilor locale, bărbatul a reuşit să pună pe picioare afacerea într-un timp record. Deşi dorea de mult să se întoarcă în ţară, începutul pandemiei a fost momentul decisiv în care Alex a luat decizia.
Alex Pop, proprietar afacere: M-am văzut un străin intr o tară străină in care stateai si te gandeai daca se intampla sa mori n-o să stie nimeni unde esti, cine ai fost, daca iti mor părinţii acasa nu te poţi intoarce la inmormântare, lucruri dureroase la care tu nu poti participa şi am luat o decizie drastică de la o zi la alta, deci pur si simplu decizia a fost de la o zi la alta. Ne intoarcem acasa.
Un exemplu şi pentru alţi români întorşi în ţară
Cei care îi calcă acum pragul sunt chiar români stabiliţi în Italia şi reveniți în ţară pe timpul verii.
Exemplul lui Alex nu a trecut neobservat şi a inspirat şi alţi români întorşi în oraşul natal. "Am deschis un magazin de biciclete. Facem servis, închirieri, deci complet tot ce ţine de bicicletă. În Borşa nu era aşa ceva şi ne-am gândit să aducem ceva nou", spune o femeie.
În Borşa, mai bine de jumătate din locuitorii oraşului au luat de mult calea străinătăţii. În perioada de după revoluţie, mina şi fabricile s-au închis, iar oamenii rămaşi fără un loc de muncă au plecat, atraşi de mirajul occidentului.