Video Mica Italie a României. Orașul cu 27.000 de locuitori, dintre care 15.000 lucrează în peninsulă: "Muncim pentru o pâine cinstită"
În luna august, orașul Borșa din județul Maramureș devine o mică Italiei a României. Cei plecați la muncă în străinătate, profită de perioada concediilor pentru a-și alina dorul de familie. Iar în micul oraș de la poalele Munților Rodnei din cei aproximativ 27.000 de localnici, 15.000 sunt plecați la muncă în Italia.
Sorin: Acasă e acasă. Din punctul meu de vedere, Revelionul e acum. Începem un an nou acum, după august, acum e Revelion.
Pentru Sorin, sărbătoare e când toată familia e împreună. Iar asta se întâmplă o dată pe an, în vacanţa de vară. El lucrează în Italia de 23 de ani. Acolo transportă şi montează mobilă. Cu timpul, şi-a adus soţia şi copiii cu el. În ţară i-au rămas însă părinţii, la care se întoarce în fiecare an.
Sorin: Muncim pentru o pâine cinstită, cu mâinile şi cu sudoare. Când pui capul pe pernă, l-ai pus liniştit că ştii că nimeni nu te înjură.
Sorin şi-a propus ca peste trei ani să se întoarcă definitiv acasă.
- Românii pleacă în marş de la oraş la ţară, în căutarea unor locuinţe cu verdeaţă şi lipsite de poluare
- Românii vin în ţară pentru stomatolog şi nuntă: "Anul ăsta parcă s-a spart ţeava. Stau la muncă de la 7...
- Un nou weekend în care plajele de pe litoral sunt supraaglomerate. 250 de mii de turişti s-au înghesuit să...
Lenuța, mama lui Sorin: El, care este plecat, îşi doreşte foarte mult să vină acasă, foarte mult. Şi eu acelaşi lucru îmi doresc, să trăiesc să-l văd acasă.
Ca el sunt cei mai mulţi în Borşa. Din 27.000 de localnici, 15.000 muncesc în peninsulă. Până şi primarul a lucrat o vreme în italia
Ion Sorin Timiș, primar Borșa: Am stat o perioadă acolo. Se câştigă şi foarte bine, dar totuşi, parcă, acasă era mai bine. Şi cu banii câştigaţi acolo am venit în Borşa şi am făcut o afacere. Din afacerea respectivă şi astăzi trăieşte toată familia.
Nu doar Italia este ţară de adopţie pentru locuitorii din Borşa. Anamaria a plecat de la 8 ani în America, unde lucrează ca asistentă medicală. În fiecare an, însă, în august e acasă. Ca să-şi astâmpere dorul de ţară şi- a tatuat-o pe braţ.
Anamaria Petran: Am vrut mereu să demonstrez că sunt mândră că sunt româncă şi nu o să uit niciodată de unde am plecat şi de aceea mi-am făcut un tatuaj. Reprezintă acasă unde m-am născut şi acolo o să merg mereu şi acolo e sufletul meu.
Întoarcerea localnicilor acasă în august se cunoaște și în economia orașului, care în această perioadă explodează. În plus e deja tradiţie. De Sfânta Marie petrec în fiecare an toţi laolaltă, la un eveniment organizat de autorităţile locale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰