Urbex, noul trend periculos de pe TikTok. Reacţia unei mame care îşi vede copilul riscându-şi viaţa pe o clădire
Atenţie, părinţi! Tot mai mulți adolescenți îşi pun viaţa în pericol, din dorința de a atrage atenția pe TikTok și pe Instagram. Se provoacă unii pe alții să se urce pe clădiri înalte, acolo unde își fac poze și se filmează. Poliţiştii din Bucureşti au prins deja mai multe grupuri de tineri căţăraţi pe diverse imobile înalte din Capitală.
De Bogdan Dinu la 12.12.2023, 19:53Tinerii numesc provocarea Urbex. Un trend care, în ultima perioadă, a umplut TikTok-ul românesc. Protagoniștii sunt adolescenți care se provoacă unii pe alții să exploreze clădirile din Capitală şi să ajungă undeva la înălțime: "Acei copii, ca să intre pe acolo, se prind cu o mână de gard și în mare parte, cam tot corpul, e în gol. Și trebuie să treci de gardul ăla așa".
Adolescenţii îşi împărtășesc căile de acces pe clădiri
În goana după like-uri, își împărtășesc inclusiv căile de acces pentru a se urca pe clădirile înalte.
Bogdan Dinu, reporter Observator: Nu de puține ori, scările de incendiu sau căile de acces către acoperișul clădirii nu sunt blocate corespunzător. Și nici păzite. Și chiar dacă ar fi, cei mici pândesc un moment de neatenție din partea paznicilor pentru a escalada clădirea.
CAMERA ASCUNSĂ. Paznic: În parcare se urcă, pe la etajul 7. Ieri, mi se pare, alaltăieri, duminică. În toate zilele. Să facă live, să facă TikTok, să facă prostii d-astea.
CAMERA ASCUNSĂ. Manager securitate: Voi lua legătura cu domnul director, cu managerul magazinului, și după aceea vom vedea.
Reacţia unei mame care îşi vede copilul riscându-şi viaţa pe o clădire
Mama unui copil care a răspuns provocării Urbex a acceptat să discute cu reporterii Observator. Băiatul ei a fost găsit de polițiști, care l-au dat jos la timp de pe clădire. Aşa a văzut imaginile care i-a îngheţat sângele în vene. Când şi-a revenit, a avut o lungă discuţie cu el.
Părinte: Că a fost o idee proastă, că îi pare rău și că nu o să o mai facă niciodată. Că a fost o idee de grupă și că li s-a părut amuzant. Dar nu au fost conștienți că își pun viața în pericol.
Alexandru este major şi acum îşi dă seama şi el de pericolul la care s-a expus în urmă cu ceva timp.
Alexandru: Poate să îți distragă ceva atenția, nu ești atent, faci un pas puțin mai mare, cazi, Doamne ferește, în gol, te împiedici.
De unde a pornit trendul. Goana după like-uri s-a extins rapid
Trendul a pornit din țări precum Franța sau Belgia. Dar în goana după reacții, like-uri și comentarii s-a extins rapid. Pe TikTok nu apar, însă, și situațiile în care protagoniștii sunt răniți grav sau chiar își pierd viața.
Constantin Cornea, psiholog: În dorința de a atrage atenția, ei sunt dispuși să facă orice fel de gest care le-ar atrage vizualizări. Tocmai pentru a-și demonstra unii celorlalți că sunt mai buni unii față de ceilalți.
Numai la începutul acestei luni, polițiștii din Capitală au dat trei amenzi, în valoare totală de 800 de lei, după ce au prins un grup de 18 adolescenți cățărați pe o clădire din centru. Iar în urmă cu 10 zile, un elev de 12 ani din Dâmboviţa şi-a pierdut viaţa după ce a căzut de la 15 metri înălţime, după ce a ieşit pe geamul hotelului din Austria, unde era cazat cu colegii şi doi profesori. Băiatul ar fi fost pasionat de parkour, un sport periculos care implică inclusiv sărituri de pe diverse clădiri.