Vânzătorii din magazine, aduşi în pragul disperării de hoţi: ţin şi untul în casete securizate, de frica lor
55 de furturi din magazine au loc în fiecare zi. Vorbim doar despre cazurile semnalate poliţiştilor. Din acest motiv, supermarketurile îşi securizează sticlele cu alcool sau alimentele scumpe, precum untul sau brânzeturile. Şi hainele sau încălţămintea au dispozitive care pornesc alarma dacă sunt scoase de pe rafturi. Reprezentanţii comercianţilor susţin că unul din cinci clienţi încearcă să plece cu produse neplătite, iar din acest motiv pagubele se ridică la miliarde de euro anual.
De Bogdan Dinu la 09.02.2025, 19:29Uneori, furturile au loc când magazinele sunt închise, cum este şi un caz recent petrecut în judeţul Sălaj. Doi tineri au fost surprinşi de camerele de supraveghere la 2 noaptea când sparg uşa cu toporul şi pleacă apoi cu 200 de pachete de țigari, băuturi alcoolice și produse alimentare, în valoare de 7.500 de lei. Unul dintre ei a sunat apoi la 112 şi a declarat că se plimba pe stradă şi a observat că a fost dată o spargere. Poliţiştii i-au descoperit uşor pe autori, după ce au văzut înregistrările.
Cum procedează hoţii în magazine
Alţi hoți acţionează mai subtil. Ştiu să se ferească de camere şi de agenţii de pază. În Capitală, de exemplu, furturile din magazine sunt în topul infracțiunilor. "Gel de duș, săpun, pastă de dinți. Am avut caz chiar când l-am prins cu pastă de dinți. Am observat că în ziua de astăzi fură chiar și omul îmbrăcat bine, pe care nu îl bănuiești când intră în magazin. Nu sunt pierderi foarte mari, dar sunt sesizabile", spune Gina, vânzătoare magazin.
Magazinele din Gara de Nord au închis multe dintre produsele de pe raft în casete de siguranță: "La acest raion, tot ce este produs de igienă se află într-o astfel de casetă". Aşa procedează mulți comercianți, inclusiv lanţurile de supermarkert. Şi vânzătorii de haine sau electronice sunt mereu cu ochii în patru. Deşi au tag-uri de securitate, infractorii au învăţat să le înlăture sau să le neutralizeze.
20.000 de furturi anul trecut
Numai anul trecut, polițiștii au înregistrat cel puțin 20.000 de furturi din magazine. Specialiștii spun, însă, că numărul este mult mai mare. Asta pentru că hoții fie nu sunt prinși, fie sunt iertați de vânzători.
"Una din cinci persoane a avut vreodată o tentativă de a trece un produs nescanat pe la casa de marcat. Bucureștiul e în topul anual. În București se pierd miliarde de euro, dar toată lumea ține fenomenul ăsta cumva astupat", spune Feliciu Paraschiv, președinte asociație comercianți.
Și chiar dacă sunt prinși de polițiști, cei mai mulți hoți nu renunţă la obiceiuri. În anumite cazuri, vânzătoarele ajung să îi cunoască după chip sau nume. Furtul se pedepseşte cu închisoare de la 12 luni la 5 ani. Dacă hoţii au asupra lor arme, pot sta în spatele gratiilor până la 7 ani.