Zi neagră pe litoral: două persoane au murit înecate în marea agitată
A fost furtună pe Marea Neagră, iar salvamarii au arborat steagul roşu pe aproape tot litoralul. Totuşi, turiştii ignoră pericolul uriaş. Intră cu copiii în valurile de peste doi metri înălţime şi se aventurează în zonele în care curenţii sunt foarte puternici.
De Redactia Observator la 04.08.2018, 09:37A fost furtună pe Marea Neagră, iar salvamarii au arborat steagul roşu pe aproape tot litoralul. Totuşi, turiştii ignoră pericolul uriaş. Intră cu copiii în valurile de peste doi metri înălţime şi se aventurează în zonele în care curenţii sunt foarte puternici. Nici scafandrii nu fac faţă apei învolburate. Echipele de intervenţie au căutat, la Eforie, un turist dispărut al cărui trup a fost scos la suprafaţă de mare, în cele din urmă. În timpul misiunii, aceleaşi echipe de intervenţie au găsit trupul unui alt bărbat care se înecase chiar vineri.
Echipaţi şi experimentanţi, scafandrii se pierd totuşi în valurile furioase. De pe mal, un coleg îi numără şi îi supraveghează. Riscurile sunt uriaşe, mai ales în zona digului, unde curenţii maritimi pot fi capacane mortale.
De la o oră la alta, pericolul creşte. Vântul se intensifică şi ajunge să bată la rafală cu 40 de kilometri pe oră. Valurile ating peste doi metri înălţime, iar salvatorii sunt nevoiţi să sisteze de mai multe ori operaţiunea de căutare a turistului dispărut.
În cele din urmă, valurile au ridicat trupul unui alt turist la suprafaţă. Unul care nici nu era căutat. Nimeni nu a observat când bărbatul a dispărut în larg. Medicii l-au resucitat zeci de minute, însă fără niciun rezultat.
O oră mai târziu, a fost găsit şi bărbatul dispărut, la nici 20 de metri de digul din Eforie Nord.
Sub steagul roşu arborat, turistul a intrat să facă baie în mare. Ca el, sunt sute de alţi oameni. Se aventurează în apa periculoasă chiar şi cu copiii în braţe.
Este lipsă acută de salvamari. Pe tot litoralul, sunt puţin peste 250. Aproape jumătate dintre aceştia, doar în Constanţa şi Mamaia. Cu toţii spun că turiştii ar fi mult mai cumpătaţi dacă ei ar avea dreptul să-i amendeze.
Numai în ultimii trei ani, cel puţin 130 de oameni au murit în valurile mării. Şapte dintre ei, doar de la începutul acestui sezon estival.