Ziua Europeană a Vecinului, sărbătorită de 24 de ani. Cum arată vecinul ideal? "Să stea la el acasă"
Cel care dă cu bormaşina la 6 dimineaţa, cel care ne ocupă locul de parcare, cel pe care-l chemăm când ne inundăm sau de la care împrumutăm diverse. E vecinul! Şi azi e Ziua Europeană a Vecinului, sărbătorită de 24 de ani în ultima vineri din luna mai, la iniţiativa unui francez de origine română.
De Cristina Filip la 26.05.2023, 20:10E ziua în care ar trebui să nu ne bucurăm că moare capra vecinului. Din şirul lung de sărbători internaţionale nu putea să lipsească ziua celui care ne ia coletul de la curier când suntem plecaţi şi la care sigur găsim o cană cu zahăr când rămânem fără. Fie că ne e sau nu simpatic, în fiecare an, în ultima vineri din luna mai e Ziua Vecinului.
La sate, vecinul e sacru. Mai rapid decât pompierii şi mai săritor ca un frate. Studiile arată clar că, în cazul unei nenorociri sau la greu, am cere ajutorul, în primul rând, unui vecin. Trebuie să recunoaştem, nu toţi vecinii sunt simpatici. La oraş e puţin mai complicat, mai ales când ai multe de împărţit.
Că ne ajută sau ne enervează, de ziua lor trebuie să-i sărbătorim. Cum arată vecinul perfect? "Trebuie să aibă 3 calităţi: bun, cuminte şi ajutător", spune un bărbat. "Să stea la el acasă", spune un altul. "Vecinele sunt mai bune. Vecinii sunt buni să te ajute la treabă", spune un bucureştean.