Alpinistul Zsolt Torok a murit pe o stâncă umedă, din Făgăraș, în a treia zi de expediție
A supravieţuit unei avalanşe pe Everest, dar a murit în Carpații României. Unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti români a fost găsit mort în Munţii Făgăraş. Zsolt Torok a pornit în urmă cu 3 zile într-o expediţie.
De Redactia Observator la 17.08.2019, 21:34A supravieţuit unei avalanşe pe Everest, dar a murit în Carpații României. Unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti români a fost găsit mort în Munţii Făgăraş. Zsolt Torok a pornit în urmă cu 3 zile într-o expediţie. Deşi avea o experienţă colosală, ar fi făcut un pas greşit. La 2000 de metri altitutudine a alunecat pe o stâncă umedă. Un elicopter a fost trimis să-i recupereze trupul fără viaţă. Din cauza vremii nefavorabile însă, trupul va fi adus de salvamontiști, pe jos. Crestele româneşti şi alpinismul sunt mai sărace fără Zsolt Torok, a fost mesajul colegilor de breaslă.
Zsolt Torok, unul dintre cei mai tehnici alpinişti din România, a fost găsit mort la peste 2000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş. Bărbatul plecase în urmă cu trei zile de acasă, să escaladeze Vârful Nehoiu, dar nu a mai dat niciun semn de viaţă.
ION SĂNDULOIU, salvamontist din Argeş: Era de departe cel mai bun alpinist român. A fost stânca udă, a încercat probabil să se antreneze şi a alunecat. A fost singur şi neasigurat. Asta e foarte important.
Elicopterul MAI l-a localizat după mai multe ore de căutări. Sportivul de 44 de ani ar fi căzut, în timpul escaladării celei mai abrupte stânci din Munţii Făgăraş, Creasta Ferăstrăului.
ION SĂNDULOU, salvamonist Argeș: Probabil că a încercat câţiva paşi, a fost stânca umedă, altfel nu-mi explic. Este probabil zona cea mai grea din toţi Carpaţii României.
ADRIAN DAVID, salvamonist Sibiu: În alpinism este întotdeauna cineva care te asigură. Se pare că a făcut o greşeală. Era singur, a intrat în zonă, pe o creastă abruptă, neasigurat.
Salvamontiştii au de parcurs un drum de 12 ore, din zona unde a fost descoperit cadavrul până la locul unde poate ateriza elicopterul pentru a prelua victima. Accidentul e o lecţie dură chiar şi pentru profesioniştii muntelui.
ADRIAN DAVID, salvamonist Sibiu: Indiferent de cât de buni suntem, asta nu ne scuteşte de riscurile şi de pericolele pe care le întâlnim în munte şi dacă nu luăm măsurile învăţate în şcolile de alpinism, din experienţă, putem ajunge în nişte situaţii cât se poate de tragice.
Zsolt Torok a urcat prima oară pe munte când avea 3 ani ca să-şi învingă fricile. A practicat o mulţime de sporturi, însă, dintre toate a ales alpinismul pe care timp de 30 de ani l-a considerat marea iubire a vieţii lui. A escaladat Alpii, Himalaya, dar şi cel mai lung lanţ muntos din lume, Anzii Cordilieri, atingând vârfuri imposibile pentru alţi alpinişti experimentaţi.
”Eu apelez intotdeauna la pasiune, faima vine dupa si premii. Daca faci din pasiune si abordezi muntele cu iubire esti sincer si adevarat”, spunea Zsolt Torok în 2015.
În 2015, a supravieţuit miraculos unui avalanşe pe Everest, declanşate de un cutremur puternic produs în apropiere de capitala Nepalului.
Rănit şi fără echipamente, alpinistul a reuşit totuşi să se întoarcă în viaţă în tabăra de bază. Atunci a fost ultimul alpinist recuperat de pe munte cu un elicopter privat.
Anul acesta, Zsolt Torok se pregătea să se întoarcă pe Himalya. E şi motivul pentru care se antrena în munţii României.
"Calea între bază şi vârf nu e obligatorie, dar dacă am renunţa la ea, am renunţa la o parte din noi", scria Zsolt Torok recent pe o reţea de socializare.
Alpinistul se căsătorise în urmă cu o lună cu o profesoară din Arad. La aflarea veştii că l-a pierdut, soţia a lăsat un mesaj emoţionant pe Facebook.
"Cel mai pur şi mai frumos suflet a plecat dintre noi", a scris soția alpinistului.