Ambasadoarea SUA: "La nivelul NATO s-a discutat despre problema manipulării TikTok de către Rusia în alegerile din România"
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Ann Kavalec a vorbit într-un itnerviu exclusiv Observator despre relaţia dintre cele două state, dar şi despre evenimentele care au avut loc în România odată cu alegerile prezidenţiale anulate. Aceasta a menţionat de asemenea despre problema manipulării TikTok de către Rusia în alegerile din România, discutată la NATO, dar şi dacă România ar trebui să ia o decizie împotriva aplicaţiei chinezeşti.
De Redactia Observator la 19.12.2024, 22:41Într-un interviu exclusiv pentru Observator, realizat de Sandra Stoicescu, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a vorbit despre problema manipulării TikTok de către Rusia în alegerile din România.
Sandra Stoicescu: Cum vedeţi acest moment complicat pentru România. Care sunt gândurile dumneavoastră legate de alegerile din România?
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Desigur, la fel ca toată lumea, am fost îngrijoraţi de informaţiile care au ieşit la iveală despre efortul Rusiei de a influenţa negativ alegerile şi de a afecta rezultatul. Evident, nimeni nu ar trebui să intervină în alegerile din România. Democraţia românească trebuie să fie protejată. Am sprijinit toate eforturile pentru a se desluşi ce s-a întâmplat, pentru a se investiga, pentru a oferi sprijin. Multe alte ţări, de asemenea, şi-au exprimat sprijinul pentru România. Deci este important ca lucrurile să fie desluşite, să fie reprogramate alegerile cât mai curând posibil. Ca poporul român să-şi poată facă auzită vocea fără interferenţe străine. Ştiu că în două zile România va comemora Revoluţia din 1989. Oamenii care s-au sacrificat în acea Revoluţie, ei au luptat pentru democraţie şi libertate. Este atât de important. Oamenii ar trebui să-şi poată alege liderii în cadrul unui proces integru. Oamenii nu ar trebui să fie intimidaţi prin ameninţări, violenţă, manipulare. Multe democraţii au probleme de felul acesta, nu doar România. UE monitorizează TikTok şi felul în care este folosit de ruşi şi chinezi pentru interferenţe. Statele Unite au probleme similare. Toate democraţiile trebuie să coopereze pentru a proteja integritatea democraţiei. Gândindu-mă, astăzi, la Revoluţie şi la cât de departe a ajuns România în aceşti 35 de ani - aţi stabilit un parteneriat cu noi, v-aţi integrat în UE, v-aţi integrat în NATO. Economia voastră a crescut de patru ori. Nivelul veniturilor este acum mai mare decât în multe alte ţări europene. Aţi ajuns atât de departe, iar acest lucru trebuie protejat. Am fost în Cluj, ieri, şi am vizitat sinagoga de acolo care acum este un monument memorial al Holocaustului. Acest lucru îţi aminteşte că uneori considerăm cu uşurinţă garantate pacea şi securitatea noastră. Dar sunt atât de preţioase pentru noi şi trebuie să apărăm ce am realizat noi toţi. Nu vrem să vedem discursuri care promovează ura, nu vrem să vedem oameni ameninţaţi. Dacă consideri inamici câţiva oameni, în curând toţi sunt inamici şi am văzut ce s-a întâmplat în nişte vremuri mai întunecate. Să fiţi conştienţi că Statele Unite sunt alături de România, vă vom sprijini, aşa cum facem cu toţi prietenii şi aliaţii noştri din Europa. Instrumentele care sunt folosite sunt instrumente noi, sunt tehnici noi. România a ştiut că urma să se întâmple în Moldova, am lucrat împreună pentru a ajuta Republica Moldova cu alegerile lor. Cunoaştem acţiunile lor în ţara mea. Nu cred că cineva a găsit formula perfectă. Niciunul dintre noi nu îşi poate imagina cât de rea poate fi această problemă. Cred că acum important este să investigăm fenomenul, să-l înţelegem împreună cu UE, să vedem cum putem face sistemul mai puternic ca să putem rezista în faţa acestei acţiuni de manipulare.
Sandra Stoicescu: Voi citi un fragment din acel interviu în limba română: Vedem cum Rusia foloseşte dezinformarea, influenţa malignă, tactici de intimidare în multe ţări, inclusiv în ţara mea. Inclusiv în Statele Unite. Aşa că da, cred că România, orice ţară care trece prin alegeri, e o ţintă pentru ruşi. Şi aţi vorbit şi despre TikTok şi întrebarea este: Credeţi că România ar trebui să ia o decizie împotriva TikTok, împotriva prezenţei TiTok?
- Ambasadoarea SUA, despre viitorul relației România-SUA, după alegerea lui Donald Trump pentru un nou mandat de...
- Surse: Crin Antonescu, posibil candidat comun PSD-PNL la prezidenţiale. Klaus Iohannis a intervenit în scandalul...
- Ambasadoarea SUA: "Investiţiile americane în România au crescut la 7,1 miliarde de dolari şi încă cresc"
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Este, desigur, o decizie pe care trebuie să o ia autorităţile române, după consultări cu UE. Această întrebare a fost luată în calcul şi în Statele Unite. Trebuie să recunosc. Personal nu sunt pe TikTok şi nu mă simt calificată să am o părere. Dar cred că autorităţile sunt îndreptăţite să analizeze această întrebare, să se consulte cu aliaţii şi să vadă cum gestionează un lucru care poate fi atât de nociv şi care poate răspândi atât de multă dezinformare. Practic este folosit pentru subminarea încrederii şi coeziunii societăţilor noastre. Asta este cu adevărat important. Acesta este pericolul acestui tip de naraţiuni, în care îi transformi pe ceilalţi în inamici. Vin sărbătorile. Ce ne dorim? Vrem pace şi siguranţă alături de familii şi prieteni. Pentru asta trebuie să ne apărăm democraţia şi dacă există o ameninţare, trebuie să încercăm să înţelegem şi să luăm măsuri legate de acea ameninţare.
Problema manipulării TikTok de către Rusia în alegerile din România, discutată la NATO
Sandra Stoicescu: Dacă ne întoarcem la scrisoarea pe care aţi menţionat-o, a celor patru senatori care au scris o scrisoare despre interferenţele de la alegerile din România, spune aşa: condamnăm manipularea lui Putin în care partidul comunist chinez a controlat TikTok pentru a submina procesul democratic în România. Lumea trebuie să se trezească în faţa unei ameninţări serioase la adresa democraţiei a manipulării Tik Tok de către Rusia pentru a destrăma societăţile noastre libere. Statele Unite au discutat despre asta, aşa cum aţi menţionat, Uniunea Europeană cere răspunsuri de la TikTok despre cele întâmplate în România. Poate, ca parteneri, ar trebui să facem ceva împreună cu Statele Unite în acest sens.
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Absolut. Şi NATO este un vehicul pentru asta. La nivelul NATO s-a discutat despre acest problemă, despre partea hibridă, nu este un asalt direct cu arme militare, dar folosesc alte metode. Aşa că NATO şi Uniunea Europeană sunt două organisme potrivite şi deja se discută despre asta. Statele Unite nu sunt parte din Uniunea Europeană, dar suntem parte din NATO şi ne uităm spre soluţii. Investigaţiile implică cooperare în aplicarea legii, exemplu de bune practici. Ne-am uitat şi noi, la noi în ţară, către aceste probleme şi am încercat să ne dăm seama ce trebuie să facem ca să ne protejăm sistemele. Cred că ştirea bună este că majoritatea dintre noi a descoperit soluţia pentru a proteja numărarea efectivă a procesului de vot. Sunt alte căi de a încerca să manipulezi procesul înainte şi după alegeri la care trebuie să fim atenţie.