Video EXCLUSIV. Ambasadoarea SUA, despre anularea alegerilor din România şi influenţa Rusiei: "Aţi ajuns atât de departe, iar acest lucru trebuie protejat"
Alegerile parlamentare și cele prezidențiale au pus toţi ochii pe România. Şocul de pe scena politică a arătat, încă o dată, cât de importanţi sunt partenerii pe care ţara noastră îi are şi pe care se poate baza.
Într-un interviu exclusiv pentru Observator, realizat de Sandra Stoicescu, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, vorbeşte despre legătura strânsă pe care România o are cu SUA şi cum rezultatul voturilor va afecta relaţia bilaterală.
Sandra Stoicescu: În aceste vremuri atât de complicate pe care le traversează România, după alegerile prezidenţiale anulate, este foarte important să ne uităm către parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii. Aşa că interviul de astăzi este unul exclusiv şi cu o valoare de simbol uriaşă. Şi îi mulţumesc foarte mult doamnei ambasador pentru că mi-a acceptat solicitarea de interviu şi de a transmite un mesaj românilor. Mulţumesc foarte mult! Vorbiţi excepţional română şi şi pentru asta vă admir foarte mult. Dar, astăzi, vom vorbi despre temele acestea grele în limba engleză. Sunt mesaje foarte importante şi care au nevoie de foarte mult conţinut. De foarte multă înţelepciune din partea celor care ascultă. În primul rând, trebuie să vă felicit pentru că aţi primit Steaua României. Este o distincţie ce onorează mai multe realizări ale dumneavoastră. Povestiţi-ne de această distincţie, vă rog.
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: În primul rând, vă mulţumesc că m-aţi invitat aici, astăzi. Este o onoare să fiu alături de dumneavoastră. Da, am fost onorată să primesc Steaua României. Trebuie să spun că este o onoare pentru mine, dar reflectă şi munca depusă de ambasadă. Împreună cu echipa de la ambasadă am muncit mult în mai multe domenii pentru a aprofunda şi întări parteneriatul pe care îl avem cu România de 27 de ani, parteneriatul strategic. De exemplu, Statele Unite, anul trecut, au devenit al patrulea cel mai mare investitor străin în România. Investiţiile comerciale au crescut la 7,1 miliarde de dolari şi încă cresc. Am lucrat împreună pentru a încerca să includem România în Programul Visa Waiver şi am făcut multe progrese. Am extins schimburile culturale şi educaţionale prin Programul Fulbright şi alte programe pentru studenţi. Avem acum elevi americani, elevi de liceu în România, nu doar români în SUA. Am crescut sprijinul pentru securitate în România, avem soldaţi americani în România, care ajută ţara în strategia de apărare şi descurajare. De fapt, ajutăm NATO în întregime. Am lucrat împreună la securitatea Mării Negre, am ajutat România să-şi modernizeze armata prin sisteme noi, exerciţii şi instrucţie. Am făcut toate aceste lucruri împreună pentru că mari parteneri, pentru că avem o echipă foarte dinamică la ambasadă. Eu am primit distincţia în această săptămână, da. Dar de fapt este o distincţie pentru munca tuturor, de ambele părţi, care cred în tăria acestui parteneriat între România şi Statele Unite pe care avem privilegiul să îl sprijinim.
Sandra Stoicescu: Excelenţă, sunteţi foarte apropiată de spiritul românesc şi de poporul român. Este un lucru pe care trebuie să-l spun şi pentru care sunt foarte recunoscătoare. Nu sunteţi implicată doar în monitorizarea politicii, economiei româneşti, a relaţiilor şi parteneriatului, ci iubiţi poporul român. Vă mulţumesc pentru asta.
- Ce spune Elena Lasconi despre candidatura lui Nicușor Dan: Nu cred în independenți. E o vrăjeală
- Iohannis, despre anularea alegerilor prezidenţiale: Intervenţia a fost subtilă şi complexă. Influenţa...
- Surse: Marcel Ciolacu nu exclude să candideze din nou la alegerile prezidenţiale
- Ambasadoarea SUA: "La nivelul NATO s-a discutat despre problema manipulării TikTok de către Rusia în alegerile din...
- Ambasadoarea SUA, despre viitorul relației România-SUA, după alegerea lui Donald Trump pentru un nou mandat de...
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Da, nu doar eu, ci întreaga mea familie. Avem conexiuni adânci. Copiii mei au studiat aici, fiica mea a mers la o şcoală românească. Soţul meu a trăit aici, când era copil. E drept să spunem că avem o dragoste profundă pentru România.
Sandra Stoicescu: Cunoscând acest lucru, toată lumea se întreabă acum: cum vedeţi acest moment complicat pentru România. Care sunt gândurile dumneavoastră legate de alegerile din România?
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Desigur, la fel ca toată lumea, am fost îngrijoraţi de informaţiile care au ieşit la iveală despre efortul Rusiei de a influenţa negativ alegerile şi de a afecta rezultatul. Evident, nimeni nu ar trebui să intervină în alegerile din România. Democraţia românească trebuie să fie protejată. Am sprijinit toate eforturile pentru a se desluşi ce s-a întâmplat, pentru a se investiga, pentru a oferi sprijin. Multe alte ţări, de asemenea, şi-au exprimat sprijinul pentru România. Deci este important ca lucrurile să fie desluşite, să fie reprogramate alegerile cât mai curând posibil. Ca poporul român să-şi poată facă auzită vocea fără interferenţe străine. Ştiu că în două zile România va comemora Revoluţia din 1989. Oamenii care s-au sacrificat în acea Revoluţie, ei au luptat pentru democraţie şi libertate. Este atât de important. Oamenii ar trebui să-şi poată alege liderii în cadrul unui proces integru. Oamenii nu ar trebui să fie intimidaţi prin ameninţări, violenţă, manipulare. Multe democraţii au probleme de felul acesta, nu doar România. UE monitorizează TikTok şi felul în care este folosit de ruşi şi chinezi pentru interferenţe. Statele Unite au probleme similare. Toate democraţiile trebuie să coopereze pentru a proteja integritatea democraţiei. Gândindu-mă, astăzi, la Revoluţie şi la cât de departe a ajuns România în aceşti 35 de ani - aţi stabilit un parteneriat cu noi, v-aţi integrat în UE, v-aţi integrat în NATO. Economia voastră a crescut de patru ori. Nivelul veniturilor este acum mai mare decât în multe alte ţări europene. Aţi ajuns atât de departe, iar acest lucru trebuie protejat. Am fost în Cluj, ieri, şi am vizitat sinagoga de acolo care acum este un monument memorial al Holocaustului. Acest lucru îţi aminteşte că uneori considerăm cu uşurinţă garantate pacea şi securitatea noastră. Dar sunt atât de preţioase pentru noi şi trebuie să apărăm ce am realizat noi toţi. Nu vrem să vedem discursuri care promovează ura, nu vrem să vedem oameni ameninţaţi. Dacă consideri inamici câţiva oameni, în curând toţi sunt inamici şi am văzut ce s-a întâmplat în nişte vremuri mai întunecate. Să fiţi conştienţi că Statele Unite sunt alături de România, vă vom sprijini, aşa cum facem cu toţi prietenii şi aliaţii noştri din Europa.
Sandra Stoicescu: Cine nu îşi cunoaşte istoria este condamnat să o repete. Din păcate! Trebuie să ni se amintească în mod constant că trebuie să luptăm pentu libertate, libertatea de exprimare, democraţie. Într-un interviu din luna februarie a acestui an ne-aţi dat un avertisment. Aţi spus că România este o ţintă pentru Rusia în acest an, în privinţa alegerilor. Ce credeţi despre felul în care autorităţile române au reacţionat la toate acestea? Au reuşit să le influenţeze, Rusia a reuşit să transforme România în terenul ei de joacă.
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Aveţi dreptate. Este foarte dificil. Instrumentele care sunt folosite sunt instrumente noi, sunt tehnici noi. România a ştiut că urma să se întâmple în Moldova, am lucrat împreună pentru a ajuta Republica Moldova cu alegerile lor. Cunoaştem acţiunile lor în ţara mea. Nu cred că cineva a găsit formula perfectă. Niciunul dintre noi nu îşi poate imagina cât de rea poate fi această problemă. Cred că acum important este să investigăm fenomenul, să-l înţelegem împreună cu UE, să vedem cum putem face sistemul mai puternic ca să putem rezista în faţa acestei acţiuni de manipulare.
Sandra Stoicescu: Voi citi un fragment din acel interviu în limba română: Vedem cum Rusia foloseşte dezinformarea, influenţa malignă, tactici de intimidare în multe ţări, inclusiv în ţara mea. Inclusiv în Statele Unite. Aşa că da, cred că România, orice ţară care trece prin alegeri, e o ţintă pentru ruşi. Şi aţi vorbit şi despre TikTok şi întrebarea este: Credeţi că România ar trebui să ia o decizie împotriva TikTok, împotriva prezenţei TiTok?
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Este, desigur, o decizie pe care trebuie să o ia autorităţile române, după consultări cu UE. Această întrebare a fost luată în calcul şi în Statele Unite. Trebuie să recunosc. Personal nu sunt pe TikTok şi nu mă simt calificată să am o părere. Dar cred că autorităţile sunt îndreptăţite să analizeze această întrebare, să se consulte cu aliaţii şi să vadă cum gestionează un lucru care poate fi atât de nociv şi care poate răspândi atât de multă dezinformare. Practic este folosit pentru subminarea încrederii şi coeziunii societăţilor noastre. Asta este cu adevărat important. Acesta este pericolul acestui tip de naraţiuni, în care îi transformi pe ceilalţi în inamici. Vin sărbătorile. Ce ne dorim? Vrem pace şi siguranţă alături de familii şi prieteni. Pentru asta trebuie să ne apărăm democraţia şi dacă există o ameninţare, trebuie să încercăm să înţelegem şi să luăm măsuri legate de acea ameninţare.
Sandra Stoicescu: Foarte profund şi foarte adevărat. Şi în ţara dumneavoastră au fost alegeri. Rezultatul va schimba relaţia noastră bilaterală?
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Nu mă aştept la acest lucru. Parteneriatul Strategic dăinuieşte de 27 de ani. În acest răstimp, am avut cinci preşedinţi diferiţi în Statele Unite, vom avea încă unul. Dumneavoastră, în România, aţi avut de asemenea cinci mandate prezidenţiale, iar relaţia s-a întărit în mod constant. În Congres există mult sprijin bipartizan pentru România. A fost şi o declaraţie zilele trecute pe acest sprijin bipartizan vis a vis de aceste alegeri a unor membri ai Congresului, democraţi şi republicani. Congresul american a adoptat legislaţia pentru securitatea Mării Negre, deci nu mă aştept să văd schimbări mari. Desigur, fiecare administraţie are noutăţile ei, dar cred că relaţiile vor continua ca şi până acum şi vor fi şi mai puternice poate chiar cu mai multe investiţii mai mari în alte domenii.
Sandra Stoicescu: Se va schimba ceva în ceea ce priveşte programul visa waiver în care România este foarte aproape?
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Da, suntem aproape de acest program. Este un proces tehnic care nu depinde de politică, vă calificaţi sau nu. Aşa că lucrăm îndeaproape pentru ca România să facă parte din acest program. Sper să am veşti bune la începutul anului viitor şi nu mă aştept ca politica să influenţeze asta.
Sandra Stoicescu: Care a fost prima dumneavoastră reacţie dacă ne întoarcem la alegerile din România? Care a fost prima reacţie când aţi văzut ce s-a întâmplat?
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: A fost o surpriză, confuzie şi am făcut eforturi să înţeleg ce s-a întâmplat exact.
Sandra Stoicescu: Şi dacă ne întoarcem la avertismentul din februarie, toată lumea a avut informaţii sau a fost o concluzie comună că Putin "va juca" în această direcţie?
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Mai degrabă, sens comun. Aşa cum ştiţi, poziţia mea trecută a fost de responsabil pentru politici cu Rusia şi am vorbit cu multe ţări despre acest subiect. Dacă ne întoarcem la 2014, în Ucraina, Rusia a spart sistemul electoral şi a încercat să schimbe rezultatul voturilor. Îmi amintesc în 2016, în Muntenegru, au avut alegeri şi Rusia a încercat să intervină. Am văzut şi ştim aici în România ce s-a întâmplat în Republica Moldova cu influenţa, au încercat să folosească. Era de aşteptat, dar mereu este surprinzător calea nouă prin care tehnologia a fost folosită şi modalitatea în care ruşii au câştigat avantaje faţă de sistemele noastre pentru a crea haos şi confuzie.
Sandra Stoicescu: Dacă ne întoarcem la scrisoarea pe care aţi menţionat-o, a celor patru senatori care au scris o scrisoare despre interferenţele de la alegerile din România, spune aşa: condamnăm manipularea lui Putin în care partidul comunist chinez a controlat TikTok pentru a submina procesul democratic în România. Lumea trebuie să se trezească în faţa unei ameninţări serioase la adresa democraţiei a manipulării Tik Tok de către Rusia pentru a destrăma societăţile noastre libere. Statele Unite au discutat despre asta, aşa cum aţi menţionat, Uniunea Europeană cere răspunsuri de la TikTok despre cele întâmplate în România. Poate, ca parteneri, ar trebui să facem ceva împreună cu Statele Unite în acest sens.
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Absolut. Şi NATO este un vehicul pentru asta. La nivelul NATO s-a discutat despre acest problemă, despre partea hibridă, nu este un asalt direct cu arme militare, dar folosesc alte metode. Aşa că NATO şi Uniunea Europeană sunt două organisme potrivite şi deja se discută despre asta. Statele Unite nu sunt parte din Uniunea Europeană, dar suntem parte din NATO şi ne uităm spre soluţii. Investigaţiile implică cooperare în aplicarea legii, exemplu de bune practici. Ne-am uitat şi noi, la noi în ţară, către aceste probleme şi am încercat să ne dăm seama ce trebuie să facem ca să ne protejăm sistemele. Cred că ştirea bună este că majoritatea dintre noi a descoperit soluţia pentru a proteja numărarea efectivă a procesului de vot. Sunt alte căi de a încerca să manipulezi procesul înainte şi după alegeri la care trebuie să fim atenţie.
Sandra Stoicescu: Dacă aveţi sfaturi pentru anul viitor, pentru că anul viitor vom avea un an cu alegeri pentru România. La ce trebuie să fim atenţi?
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Acum cred că toţi ştim la ce să fim atenţi ca să nu fim surprinşi din nou, dar cred că focusul este acum să fim cât mai transparenţi posibil în orice pas pentru a ne asigura că toată lumea are încredere în integritatea procesului electoral.
Sandra Stoicescu: Cum vedeţi anul viitor în ceea ce priveşte relaţiile dintre statele noastre?
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Aşa cum am spus, sperăm să avem veşti bune la începutul anului viitor. Avem un acord bun în România, multe companii prosperă aici, au investit în crearea de noi joburi. Un lucru poate mai puţin ştiut este că şi companiile româneşti investesc în Statele Unite şi creează locuri de muncă acolo. Deci, investiţiile merg în ambele direcţii. Eu sper să văd o creştere a acestor investiţii şi să putem extinde colaborarea şi în educaţie, domeniul cultural şi împreună sprijinim eforturile de a sprijini pacea în Ucraina, pacea totală, pe care împreună ca alianţă, nu doar ca democraţii, să arătăm că sprijinim prietenii şi aliaţii în faţa provocărilor pe care le înfruntă. Vreau să exprim recunoştinţa Statelor Unite pentru toţi românii care au ajutat ucrainenii în nevoie. Românii au mers la graniţă când războiul a început. Au mers cu ceai şi cozonac, au luat oamenii în casele lor. În timpuri grele, românii au arătat că se poate conta pe ei, şi-au arătat umanitatea şi asta e un lucru nemaipomenit.
Sandra Stoicescu: Câteva gânduri pentru noul guvern şi noul Parlament?
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: În Parlament, lucrurile sunt puţin dificile. Democraţia este complicată şi ia timp ca lucrurile să meargă, să treacă printr-o tranziţie. Mă aştept ca lucrurile să meargă bine în ambele părţi, şi peste Ocean. Vom lucra împreună, în cele din urmă, şi vom continua să fim parteneri de încredere.
Sandra Stoicescu: Vin sărbătorile, vine Crăciunul, o să vă rog să transmiteţi câteva gânduri în limba română.
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Cu mare plăcere. Ştiţi că am fost ieri în Cluj şi m-am bucurat de un grup de colindători. Mi-am adus aminte când fata mea era mică aici, în România, a învăţat să cânte colinde. Este un colind care se cheamă "Astăzi s-a născut Hristos" şi ea a cântat foarte frumos. Acest colind spune: "Lăudaţi şi cântaţi, şi vă bucuraţi!" Sper să aveţi un Crăciun plin de fericire, prosperitate, pace. Continuăm împreună ca aliaţi. Vă doresc tuturor sărbători fericite alături de cei dragi. Asta e cel mai important, să fim împreună cu familia.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰