Ce planuri au camionagiii protestatari din Ottawa: "E trist. Nu suntem aici pentru violență, ne vrem drepturile înapoi"
Un camionagiu din Canada, participant la protestele care au paralizat Ottawa în ultimele zile, ne-a explicat care sunt motivele ce l-au îndemnat să sfideze autoritățile, stând în frig cu mastodontul în mijlocul orașului. Înregistrarea fost obținută în exclusivitate de redacția Observator.
De Redactia Observator la 08.02.2022, 23:32A început ca un protest faţă de certificatul COVID, însă Convoiul Libertăţii s-a transformat într-o mişcare asurzitoare împotriva tuturor restricţiilor impuse de guvernul condus de Justin Trudeau.
Într-un scurt interviu trimis redacției Observator, un bărbat din Canada a vorbit cu unul dintre camionagiii participanți la protest. Cerințele șoferului sunt cât se poate de simple. Vrea o viață normală prin anularea restricțiilor. În fond, spune el, ar prefera să fie acasă, cu familia, nu în frig, la manifestații.
Reporter: Ai dormit bine? Mai sunt episoade de vandalism?
Camionagiu: Până acum nu, e pașnic. Ai auzit cu combustibilul... Încearcă toate armele pe care le au, dar se îngroapă singuri (n.r. autoritățile). Am combustibil pentru o lună...
- ''Convoiul Libertăţii'', mişcare de revoltă la adresa restricţiilor guvernului canadian. Cine sprijină...
- Capitala Canadei, în stare de urgenţă din cauza manifestaţiilor anti-restricţii: "Situaţia a scăpat complet de...
- Protest uriaş în Canada. Mii de oameni au demonstrat împotriva obligativităţii unui certificat de vaccinare
Reporter: Cât combustibil încape în camion?
Camionagiu: 1.200 litri și mai am 900 de litri. Ei nu știu ce să mai facă cu nou, au ajuns într-un punct în care nu mai au opțiuni. Au ceva de ascuns, pentru că dacă vrei să vii la protest, în Ottawa, e blocat.
Reporter: Ce îmi spui e că e un alt convoi în apropiere?
Camionagiu: Nu știu dacă e un convoi sau sunt localnici, dar e o graniță aglomerată și au închis-o. Mâine sigur vor face ceva, economia pierde bani, toate acele camioane blocate. Avem nevoie de putere.
Reporter: Păreți într-o formă mentală bună...
Camionagiu: Noi urmăm regulile, suntem cetățeni care muncim foarte mult. Dacă îmi dai amendă, o plătesc dar nu plec cu camionul. O să contest amenda, dar nu plec cu camionul. Noi respectăm cetățenii din Ottawa, Canada, dar dați-ne ce avem nevoie. Nu vreau să fiu aici, vreau să fiu acasă, la fiul meu, vreau să îi spun că sunt mândru să te joci, să te întâlnești cu prietenii tăi, să nu poți o mască. Oricine să aibă o opțiune, dacă vrei să o porți, bine, dacă nu, nu. [...] E trist. Au rămas fără opțiuni. Ei știu că noi avem dreptul să fim aici, am dreptul să protestez și dacă nu îmi plac căpșunile. Noi urmăm regulile și vom continua să le urmăm, o să stăm tăcuți, o să ne facem treaba să le arătăm că nu suntem aici pentru violență, ne vrem drepturile înapoi.
Stare de urgență în capitala Canadei, Ottawa
Primarul din Ottawa s-a văzut nevoit să declare stare de urgenţă. Manifestanţii nu au fost, însă, impresionaţi. Cu toţii au venit de acasă cu pancarte, iar camionagiii au claxonat ore în şir pentru a-şi face simţită prezenţa. Copiii au fost şi ei luaţi la protest, la fel şi instrumentele muzicale. Centrul oraşului s-a transformat într-o adevărată scenă de revoltă.
''Ne-am săturat de toate acele mandate, care nu au niciun sens, nicio dovadă ştiinţifică.''
''Suntem născuţi în Canada. Aceasta este o ţară liberală. Se presupune că trebuie să avem o democraţie în vigoare.''
Cei care încearcă să sprijine manifestanții riscă să fie arestați
Copleșiți, poliţiştii din Ottawa au cerut resurse suplimentare şi au emis avertizări către populaţie. După ce au fost aspru criticaţi de canadieni că nu acţionează suficient, autorităţile au anunţat intenţia de a împiedica aprovizionarea protestatarilor, în special cu carburant. În ajutorul lor ar urma să vină 250 de membri ai Jandarmeriei Regale.
Protestele nu s-au oprit în Ottawa. Manifestanţii au fost şi în alte oraşe mari, ca Toronto, Quebec şi Winnipeg, unde autorităţile au îndemnat populaţia să se adăpostească din calea protestatarilor. Convoiul de camioane a atras chiar şi sprijinul republicanilor din Statele Unite, inclusiv pe al fostului preşedinte Donald Trump.