Antena LIVE
Video

Ce stă în spatele populismului, un fenomen "de succes" în România: "Să ne întrebăm de ce partidele actuale nu vorbesc pe limba oamenilor, nu de ce există AUR"

Furia unei ţări e fabrică de aur electoral. Aşa se rezumă succesul populismului în lume şi în România. Un fenomen controversat, pe care-l explicăm într-o nouă serie: În numele poporului. Iată ce se află în culisele politicului de la noi.

De la 22.06.2022, 22:41

Când poporul nu se mai simte auzit, politica îşi ascute vocea. Așa s-a născut cel mai nou dintre partidele populiste din România. Şi a crescut prin mesaje ţintite către o importantă zonă a populației: cea tăcută până la furie. "Da, AUR este un partid populist și trebuie să facem dreptate pentru poporul român", a declarat George Simion. "Noi nu suntem un partid populist, pentru că noi nu spunem poporului ce vrea să audă poporul", a declarat Claudiu Târziu.

E un curent care a explodat în ultimele decenii în Europa

"Sunt populiști cu totul. Populismul este acea viziune politică al cărei punct de vedere pornește de la o idee clară: clasa politică nu e reprezentativă pentru cetățean, poporul nu e reprezentat de actuala clasă politică și lucrurile merg prost pentru că actuala clasă politică este fie incompetentă, fie coruptă, fie amândouă", a declarat Bogdan Teodorescu. "Apare această idee că elitele s-au depărtat de popor, că elitele trădează poporul, că elitele exploatează poporul", a declarat Radu Umbreș. "De 30 de ani vedem aceleaşi figuri interpretând aceleaşi roluri, scoţând ţara la mezat, pentru că asta au făcut. Noi de aici am apărut, dintr-o răbufnire. dintr-o revoltă", a declarat Sorin Lavric, senator AUR.

E un curent care a explodat în ultimele decenii în Europa. Aproape 25% dintre europeni ar vota astăzi un astfel de partid. De la 8,5% în anul 2000. De dreapta sau de stânga, mesajele sunt aceleaşi: anti-sistem, anti-globalizare şi de regulă naţionaliste. În campanii şi în luptele pentru putere, purtate pe față sau în culise, politicienii speculează setea de dreptate a electoratului dezamăgit. "Să nu uităm că noi am avut un președinte de țară care a jucat cartea antisistemului, ne referim la Traian Băsescu, care fiind sistemul ataca sistemul. Gândiți-vă la dezbaterea pe care a făcut-o Liviu Dragnea cât a fost la conducerea PSD. Discurs antisistem ei fiind partid de guvernământ", a declarat Bogdan Teodorescu.

Pe acelaşi subiect

"Exact aşa este şi cu AUR şi USR. Suntem două partide care în anumite momente am fost etichetaţi ca anti+sistem, sigur, poţi să ne compari din punctul ăsta de vedere, dar comparaţiile se cam termină aici", a declarat Cristian David, secretar general AUR. Lupta anti-sistem a fost cartea câstigătoare a noii Alianțe pentru Unirea Românilor. La un an de la înfiinţare, a intrat în Parlament cu un procent-surpriză: aproape 10%. În Diaspora, unul din patru români a ales AUR. Părea enorm. Dar n-a fost tot. Pandemia, cu neajunsurile ei, a sporit nemulţumirea oamenilor. Rezultatul? AUR şi-a dublat electoratul în doi ani. Discursul împotriva restricţiilor s-a adăugat la temele clasice: familia tradiţională, morala creştină, Unirea cu Basarabia. În continuare, fără un plan concret de guvernare.

Cât a investit AUR în promovarea în mediul online

"Partidele antisistem nu prezintă niciodată soluții, prezintă vinovați. Partidele antisistem răzbună societatea, nu rezolvă societatea", a declarat Bogdan Teodorescu. "Dacă suntem populiști, ajungem să considerăm că toți ceilalți trebuie să plece", a declarat sociologul Dan Sultanescu. Si când "ceilalţi" nu pleacă, lupta ajunge în stradă. Unde sistemul - dușmanul etern - prinde chip. Are nume. Strigat cu putere în megafoane. "Nu am putut să ne facem auziți prin argumente logice. Tocmai de asta, în tăcerea asta asurzitoare noi țipăm", a declarat George Simion.

Când strigătul din stradă are ecou şi în lumea virtuală, succesul e garantat. Pe internet a fost orchestrată cea mai de succes campanie din istoria politicii româneşti: zeci de milioane de vizualizări, sute de mii de reacţii şi un buget infim. Oficial, doar 50.000 de lei, adică 1.350 de lei pe lună, a investit AUR în promovarea paginii de Facebook, de la înfiinţare până astăzi. Un reality show politic, în care milioane de români, din toată lumea, aud ce poate ar vrea şi ei să spună. "Poate toți ar vrea să meargă acolo în față, să se lupte cu autoritățile să spună adevărul verde în față politicienilor, autorităților, să îl ia de guler pe un ministru, să umilească elitele, dar ei nu pot", a declarat Radu Umbreş.

"În numele poporului" se duce lupta între democraţie şi capcana extremismului. E o linie fină între ele, când la mijloc sunt mase dezamăgite, probleme reale şi emoţii uşor de speculat. Într-o societate divizată, orice se poate întâmpla. "Mai interesant ar fi să întrebăm nu de ce există populism, de ce există George Simion, AUR, ci de ce partidele care există în acest moment nu vorbesc pe limba acestor oameni și de ce nu vin în întâmpinarea problemelor lor", a declarat Radu Umbreş.

Ți-a plăcut acest articol?

aur europa george simion partid romania
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024