COMPARAŢIE. Verdeţurile din piaţă au pesticide de 452 de ori peste limită. Ce arată acum analizele legumelor de la supermarket
Ai crede că mâncarea e mai sigură şi mai controlată în magazinele mari faţă de pieţe. În teorie, aşa e. Practic, rezultatele de laborator arată însă că nimic nu mai e sigur. Am luat, am dus la analize câteva legume din cele mai mari magazine de la noi. Mărarul de exemplu are pesticide peste limita legală. Iar în pieţe, aproape că n-a fost produs fără măcar o urmă de pesticid. Autorităţile care ar trebui să verifice aceste lucruri ridică din umeri şi spun că nu e niciun pericol. Urmează un nou episod al seriei Ce ne puneţi în mâncare.
De Greta Neagu la 17.07.2023, 20:01Greta Neagu, reporter Observator: Boscalid, dimetomorf, penconazol. În spatele acestor denumiri complicate, sunt substanţe chimice pe care le consumăm fără să ştim. În verdeaţa, în legumele şi în fructele pe care le-am dus la testat în laborator, specialiştii au găsit urme importante de pesticide: nu mai puţin de 22 de substanţe, în 29 de probe analizate. Priviţi cât de mari sunt rapoartele.
Verdeţurile din piaţă au pesticide de 452 de ori peste limită
Alexandru Cîrîc, director gener al ICA: Pentru 29 de produse să descoperim 22 de compuşi diferiţi, pentru că vorbim de compuşi care se repetă este foarte mult. Sunt fungicide, sunt acaricide, sunt compuşi care pun în pericol sănătatea umană.
Reporter-consumatori: Erbicide, marea majoritate
- Carnea pentru kebap, tocată cu iataganul într-un restaurant de pe litoralul românesc. Reţetele orientale i-au...
- Pericolul din farfuriile românilor. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă, însă în van: "Nu consumăm...
- Controale ANPC în Satul de Vacanţă din Mamaia: Mizerie, alimente expirate şi ulei neschimbat de zile bune în...
- Vă miră ce vedeţi?
- Mă miră că sunt cu 00 unele. Sunt periculoase pentru că nimeni nu a studiat pe toate substanţele, în acelaşi timp, efectele.
E o realitate pe care o bănuiam, dar nu ne imaginam amploarea pericolului din farfurie. După ce săptămâna trecută am descoperit că leuşteanul din pieţe era stropit cu pesticide de 452 de ori peste limita legală, am dus la testat aceleaşi produse din trei supermarketuri diferite. Aici, controalele sunt mai stricte şi, teoretic, riscul mai mic. Doar teoretic.
Greta Neagu, reporter Observator: Tocmai am primit rezultatele de la laborator şi, surpriză: în mărarul dintr-un supermarket au fost detectate două pesticide diferite, de câteva ori peste limita legală. Urme de substanţe sunt şi în roşii, pătrunjel, leuştean.
Prima dintre substanţe, propiconazol, a fost găsită în mărarul cumpărat dintr-un supermarket cu o valoare de 13 ori mai mare decât cea permisă de lege. E un pesticid posibil cangerigen, dacă e consumat în cantităţi mari. În plus, poate cauza probleme ale ficatului. Penconazol, descoperit în acelaşi mărar, de 6 ori mai mult decât e legal, s-a dovedit a fi periculos mai ales pentru femeile gravide şi, foarte grav, poate afecta fătul.
Pentru toată categoria de legume şi fructe se fac analize în laborator specializat... Conform celor mai recente buletine de analize toate rezultatele sunt corespunzătoare, iar substanţele menţionate, penconazol şi propiconazol, nu au fost detectate, reacţie supermarket.
Ne-a comunicat supermarketul incriminat. Menţionând, în acelaşi timp, că pentru acel lot de mărar se vor reface de urgenţă testele.
Radu Ţincu, toxicologic: Utilizarea pesticidelor peste limită poate să determine apariţia unor forme de cancer hematologic, cum ar fi leucemiile, limfoamele, anumite cancere digestive. Toate aceste elemente sunt cauzate de efectul cumulativ pe care îl au pesticidele, pentru că noi ne expunem în mod repetat la mai multe substanţe chimice, pe termen lung.
Este, aşadar, dovada, că hrana sănătoasă a devenit o loterie, indiferent dacă îţi faci cumpărăturile de la supermarket sau de la piaţă.
Dr. Mihail Pautov: Ceea ce aţi descoperit voi în piaţă sincer şi pe mine mă sperie. Şi eu sunt un cumpărător de rând, nu am o curte în care să mi le cultiv... Dacă noi realizăm că ce vrem noi e să avem pătrunjel curat la piaţă, să nu mă duc la piaţă să-mi fie frică că ma intoxific cu leuşteanul pe care îl cumpăr, trebuie să cerem autorităţilor sa ni se dea acest lucru!
Am cerut explicaţii de la Autoritatea Naţională Fitosanitară, instituţia care răspunde de siguranţa hranei pe care o pun românii pe masă.
Paulina Gabor, director general Autoritatea Naţională Fitosanitară-reporter: Îl mănânc eu pe leuşteanul ăsta dacă-l mai aveţi! Cu depăşiri de 400...Păi e...nu mai! Din punctul meu de vedere nu există aşa ceva. Sunt valori de neimaginat.
- Ne daţi garanţia că alimentele alea sunt sigure.
- Normal. Dar de ce suntem autoritate competentă în domeniu?
O autoritate competentă care controlează toţi comercianţii din Bucureşti cu doar doi inspectori. Doar atâţia are. Şi aşa se explică de ce găsim pe tarabe ori pe rafturile marilor magazine alimente contaminate cu substanţe periculoase pentru om.
Paulina Gabor, director general Autoritatea Naţională Fitosanitară-reporter: Dumneavoastră le-aţi consuma fără probleme, le-aţi da copiilor dumneavoastră...
- Absolut! Fac asta dintotdeauna. Le-am consumat şi le voi consuma fără nicio problemă.
În faţa unei astfel de reacţii, ne e din ce în ce în mai clar că suntem aproape singuri în faţa acestui pericol nevăzut din alimente. Că cei care ar trebui să ne apere ori nu pot, ori nu ştiu cum să o facă. De aceea o să continuăm noi să întrebăm, pe rând, toate autorităţile "Ce ne puneţi în mâncare?" Într-un nou episod, săptamâna viitoare, la Observator.