Antena LIVE

Curs valutar

Video

Coşmarul românilor care şi-au luat apartament în "dormitorul Clujului". Problemele se văd până şi din satelit

Au ales preţul mai mic pentru un apartament mai mare, dar s-au trezit într-un cartier rezidenţial care arată mai mult a sat. Este povestea zecilor de mii de oameni care au cumpărat locuinţe la Floreşti, cea mai mare comună din ţară, devenită un cartier al metropolei Cluj-Napoca. Acum îşi pierd visele în ore lungi petrecute în trafic şi într-un haos de betoane.

De la 07.11.2022, 21:06

Suntem în Floreşti, lângă Cluj-Napoca, cea mai mare comună a ţării. Explozia imobiliară se vede cel mai bine în imaginile surprinse de sateliţii celor de la Google. Iată cum a crescut Floreştiul în ultimii 20 de ani. Oficial, la recensamantul din 2011, aici trăiau 22.000 de oameni. Neoficial, ar fi, în 2022, vreo 70.000. Traficul e probabil cea mai mare problemă a Florestiului. În fiecare dimineaţă, mii de maşini se revarsă spre Cluj-Napoca. Şoferii nu au decât 3 variante: DN1 şi două şosele înguste, cândva simple uliţe agricole.

Cu cât te apropii de centrul comunei, cu atât vezi mai bine "jungla"

Cu cât te apropii de centrul comunei, cu atât vezi mai bine "jungla". Rurală, nu urbană, în acest caz. Foarte multe străzi nu au trotuare deloc şi în multe locuri au fost făcute ulterior cât să fie bifate. Aici, de exemplu, trotuarul nu are mai mult de 30-40 cm lăţime, dar dacă acest lucru nu ne deranjează…ne izbim brusc de un stâlp. Suntem pe strada Urușagului, sau "strâmtoarea de la Terra", cum au botezat-o localnicii. Marginită, pe o parte, de un zid înalt al unui cartier rezidenţial, iar pe cealaltă parte de blocuri, case, terenuri agricole şi... mai nou, o biserică. Strada îngustă este singura cale de acces spre oraş pentru mii de oameni.

Daniel Meze s-a mutat aici în 2016. "Este o bătaie de joc şi un exemplu clasic de cum să construieşti zeci de blocuri pe o infrastructură inexistenta", a declarat Daniel Meze, proprietar. Otilia a simţit asta pe pielea ei. În aprilie şi-a văzut apartamentul arzând. "Incendiul s-a extins. Au ars aproximativ 10 apartamente complet. Apa a trebuit adusă de la hidrant, de la sute de metri distanţă", a declarat Otilia Mureşan. Doi hidranţi au răsărit în faţa blocului abia după incendiu. Erorile de urbanism se văd până şi din satelit.

Pe acelaşi subiect

L-am urcat în maşină pe cel care a semnat autorizaţiile de construire din Floreşti între 2012 şi 2020. L-am întrebat ce e cu curtea care ocupă jumătate de bandă. "Aici e un proprietar care şi-a cadastrat terenul înainte de dezvoltare şi nicicum nu a vrut să îşi retragă gardul pe aliniamentul actualei străzi", a declarat Horia Sulea, fost primar în Floreşti. În centrul comunei, te-ai aştepta ca lucrurile să arate mai bine. Printre macarale, betoniere şi zgomot de picamere, floreştenii îşi fac plimbarea de după-amiază.

Nu puţine sunt străzile din Floreşti care îţi reamintesc că locuieşti la sat, pentru că nu au văzut niciodată o lopată de asfalt. Cele mai multe au rămas în proprietatea dezvoltatorului şi după vânzarea apartamentelor, astfel că nimeni nu s-a mai ocupat de amenajarea acestora. Şi, pentru că tot vorbim de sat, aici la umbra blocurilor... câteva găini... Sunt găinile Ecaterinei, care a moştenit casa de la părinţii ei. Dintr-o gospodărie aproape izolată pe un teren agricol, a ajuns una... izolată între blocuri.  

În ultimii 2 ani, numărul autorizaţiilor de construire eliberate în Floreşti s-a redus la jumătate

"Practic nu avem infrastructură, nu avem drumuri, nu avem canalizare funcţională. Suntem îngrămădiţi aici. Credeam că lucrurile or să meargă spre bine, dar merg înspre rău", a declarat Daniel Meze, proprietar. Că e rău la Floreşti o ştiu şi autorităţile din capitală. "Un exemplu de ne-bună practică este Floreşti-Cluj, de exemplu. Care nu seamănă nimic cu nimic", a declarat Paul Racoviţă, inspector general ISC. Aşa arătau, în 1980, planurile de dezvoltare ale Florestiului. Clădiri la mare distanţă una de alta, locuri de joacă, grădini, o şcoală, o bibliotecă.

"În momentul exploziei demografice nu s-a ţinut cont de reguli clare pentru momentul acela, iar ulterior regulile nu prea au mai existat şi atunci au apărut aceste sincope, aceste discrepanţe,…aici puteai ceva, acolo altceva… şi a apărut această prostie urbanistică", a declarat Bogdan Pivariu, primar Floreşti. I-am cerut explicaţii fostului edil. Ne-a condus într-unul dintre puţinele complexuri de blocuri în care legea a fost respectată. "Un proiect aprobat a intrat în circuitul civil, eşti obligat să-l respecţi", a declarat Horia Sulea, fost primar în Floreşti. Astazi, lucrurile stau diferit, promite actuala administraţie. Se încearcă repararea a ceea ce s-a făcut greşit, dar nimeni nu garantează că este posibil. În ultimii 2 ani, numărul autorizaţiilor de construire eliberate în Floreşti s-a redus la jumătate.

Alex Prunean

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent. ...

cluj floresti cosmar residence apartamente
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Orașul din Europa care are cel mai curat aer. Respiri altfel când ajungi aici,...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Patru ZODII vor încheia această lună în forță. Nativii acestora au parte de...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024