Antena LIVE

Curs valutar

Video

Cum îşi vând medicii de familie pacienţii. Topul absurdităţilor din sistemul medical: bolnavii se cumpără pur şi simplu de pe internet

În episodul de azi al campaniei "Statul dăunează grav sănătăţii", am făcut un top al absurdităţilor care să explice de ce medicina de familie pur şi simplu nu funcţionează. Şi, probabil, nu are nici viitor. Medicii la sfârşit de carieră îşi vând pacienţii cu sume prea mari pentru doctorii tineri. Iar pacienţii se trezesc brusc că au alt doctor. Iar după 13 ani, sistemul, care tot pică, e pe punctul de a se prăbuşi cu totul.

De la 12.05.2022, 20:10
WhatsApp
Vezi și:

Medicina de familie e o struțo-cămilă – privați plătiți cu bani publici. Ceea ce face lucrurile complicate și pentru breaslă, și pentru stat. Nu pot unul fără celălalt, dar nici nu reușesc să se pună de acord. "Sunt foarte multe situații absurde din punct de vedere legal în România", a declarat Cristian Suciu, medic de familie. Ca să fie medic de familie, un doctor are în primul rând nevoie de pacienţi. Ori îi strânge din poartă în poartă, ori îi cumpără de-a gata, de pe internet. Pe site-urile de anunțuri sau ale Caselor de Asigurări, sunt de vânzare zeci de liste cu mii de pacienţi.

Vânzarea pacienților e motiv de dispută chiar între medicii de familie

Tranzacţiile sunt permise de lege. Medicii care ies la pensie sau care pur şi simplu renunţă la meserie îşi vând afacerile cu tot cu oamenii pe care i-au îngrijit. "Lista de pacienți este considerată conform legii din România parte a cabinetului, chiar dacă sună foarte îngrozitor ce spun acum și dulapul de medicamente, și biroul, și spațiul, şi lista de pacienţi fac parte din acest patrimoniu", a declarat Călin Bumbuluț, Colegiul Medicilor.

Vânzarea pacienților e motiv de dispută chiar între medicii de familie. "Dacă considerați că medicul v-a vândut sau vă vinde, ca și mașina, mă vinde este injust. Asta nu înseamnă că noi ca medici îi desconsiderăm pe pacienți sau că îi vindem că le vindem sufletele, cam așa a rezultat", a declarat Călin Bumbuluț, Colegiul Medicilor. "Pacienţii sunt niște oameni vii care până s-o schimba vreo reglementare ceva nu aparțin nimănui și atunci trebuie să fie dreptul lor de a decide și asta înseamnă că trebuie să îi informezi personal", a declarat Eva Cristescu, medic de familie.

Pe acelaşi subiect

Ceea ce rar se întâmplă. Deseori, pacienţii se trezesc că li s-a schimbat medicul de familie, fără să ştie. Ca să-i anunţe pe toţi, un doctor ar trebui să ia la rând sute sau chiar mii de oameni pe care nu i-a văzut niciodată. Programul de lucru - încă o anomalie a sistemului.  În contractul semnat anual, medicii de familie ar trebui să lucreze cel puțin 35 de ore pe săptămână. Doar că majoritatea au rămas la cel puțin. Şi dacă ar vrea să lucreze mai mult, medicii ar avea o problemă: nu primesc bani de la casa de asigurări decât pentru primii 20 de pacienți care le trec pragul în fiecare zi. "Casa de asigurări de sănătate mă plătește nimic pe consultațiile astea, dar eu să fiu la dispoziție, păi nu sunt nici sub arme, nici în niciun fel. Nu vreau să fiu la dispoziție", a declarat Eva Cristescu, medic de familie.

Medicii de familie nu pot lucra în weekend nici dacă moare cineva

Victime sunt bolnavii care stau la cozi, sperând să prindă un loc. "Un medic de familie mai încalcă reguli pentru că sunt foarte multe situații în care regulile sunt absurde", a declarat Cristian Suciu, fost medic de familie. De exemplu, spun medicii, nu pot să lucreze în weekend, nici când cineva moare. "Ca un făcut, legile lui Murphy, majoritatea deceselor sunt în weekend. Eu sâmbăta și duminica eliberez constatatoare de deces dar raportarea o fac luni, pentru că dacă raportez sâmbăta și duminica nu-mi este decontat serviciul. Îţi apare acolo în SIUI când înregistrezi 'serviciu efectuat în afara orelor de program'", a declarat Cătălin Petrencic, medic de familie.

"Eu de multe ori fac muncă probono, fără să vreau. Dacă le spunem de plată se supără", a declarat Valeria Secu, medic de familie. "Și eu sunt un om viu care trebuie să plătească care trebuie să-și cumpere și mâine halat, o bluză pe el. Pentru că am și eu copii acasă, pentru că și eu am chirie, am telefon de plătit, am tot felul de lucruri ale mele personale", a declarat Eva Cristescu, medic de familie.

Dar cea mai mare problemă a sistemului rămâne birocraţia. Deşi de 10 ani avem card de sănătate, sistemul informatic pentru care statul a plătit 100 de milioane de euro se blochează des. Aşa că medicii se întorc la pix şi foaie. "Avem un milion de registre, deși avem și electronic acum. Deci avem și electronic și scriptic. Acest concediu medical pe calculator se face, după care omul trebuie să meargă cu el la serviciu printat", a declarat Cristian Suciu, medic de familie.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

sanatate medicina medici de familie statul dauneaza grav sanatatii sistem medical medici
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024