Video Medicul român Alexandru Aiordăchioaie explică de ce a ales să plece în Franța. Câți bani câștigă în fiecare lună
În Franţa, medicii de familie români salvează mii de vieţi. În România, sistemul dăunează grav sănătăţii. Ne pierdem doi doctori în fiecare zi. În urma lor, rămân localităţi întregi fără acces la îngrijire medicală. Nu banii îi atrag neapărat pe medicii români în vestul Europei. Am mers pe urmele lor, ca să vedem ce le oferă Franţa şi ce ar putea să înveţe România.
Boutigny, Franța. Zece kilometri la sud de Paris. Aici vindecă în altă limbă decât cea maternă unul dintre cei 2.000 de medici de familie români care au emigrat în Franța, în căutarea unui salariu mai bun, a unor condiții decente, a unui respect reciproc sistem-pacient.
Alexandru Aiordăchioaie, medic de familie în Franţa: Timpul mediu e de aproape 3 luni pentru o consultație programată, ne organizăm în consultații programate și consultații de urgență.
Atât e de ocupat Alexandru Aiordăchioaie. Are 2.400 de pacienți doar ai lui, dar vin și alții să-l vadă. I s-a dus vorba în comunele din jur. În plus, deși nu e plătit pentru asta, trece seara, după program, mereu pe întuneric, pe la căminul de bătrâni din comună.
Franța a devenit raiul medicilor de familie români
- De ce renunţă Cristian la a fi medic de familie, la fel ca mulţi alţi colegi. "De când eram mic am vrut să mă...
- "Reţeta" sistemului de sănătate românesc: un medic la mii de pacienţi. "Erau, la un moment dat, medici care...
- Boala care a făcut ca spitalele din România să fie arhipline. Oamenii stau două luni după o programare
În mediul rural, sunt mai mulți decât medicii de familie francezi. Există regiuni întregi unde nu găsești decât nume românești pe ușile cabinetelor.
Când s-a simțit rău, prima persoană pe care a sunat-o Alin Debrine a fost doctorul Alexandru. Are încredere deplină în el. Soției lui, medicul român i-a salvat viața. A fost prima lui pacientă. Denise se simțea rău și s-a dus la urgență. Cu analizele în mână, a fost trimisă acasă, pe motiv că nu e nimic grav. A avut noroc că în sâmbăta aceea, Alexandru făcea ore suplimentare la cabinet.
La fel ca în România, și în Franța, medicii de familie își conduc cabinetele ca pe o afacere, cu facturi tăiate la casa națională de asigurări. Dar cam aici se opresc asemănările. Și tot aici încep motivele pentru care românii tineri, proaspăt absolvenți de rezidențiat, preferă să vină aici: respect, responsabilități mari, rol central in sistemul medical.
Alexandru Aiordăchioaie, medic de familie în Franţa: Sistemul e construit și centrat pe activitatea medicului de familie. Nu va fi niciodată acceptat într-o consultație de medicină specializată, de cardiologie, dacă nu a trecut pe la medicul de familie. Deja când ajunge, jumătate de muncă poate mai mult e deja făcută.
La analize și la consultații, pacienții cu boli cronice nu plătesc nimic. Ceilalți însă, toți, scot cardul, dau banii pe loc și primesc suma în 3 zile înapoi de la casa de asigurări. E un sistem care nu lasă loc de fraudă.
Alexandru Aiordăchioaie, medic de familie în Franţa: Consultațiile normale sunt la 25 de euro și consultațiile mai complexe pot ajunge între 60 și 80 de euro.
Un medic de familie din România primește 19,5 lei pentru o consultație. De 20 de ori mai puțin ca în Franța
Înseamnă și de 20 de ori mai puțin. Statul român nu încurajează neapărat actul medical, în schimb își plătește doctorii în funcție de cât de lungă e lista lor de pacienți. În Franța nu există plata per pacient. Acolo, sistemul te plătește atât cât muncești.
Alexandru Aiordăchioaie, medic de familie în Franţa: Zilele de consultație sunt 12 ore de consultație pe zi începem primul pacient la ora 8, terminăm ultimul la 20 seara.
Un cabinet ca al lui Alexandru oferă servicii de 10-12.000 de euro pe lună. Jumătate se duc pe taxe la stat, chirie, facturi, salariul secretarei care se ocupă de partea birocratică. Medicul rămâne cu 5.000-6.000 de euro în mână. Dar statul a învăţat să-l ţină implicat si prin bonusuri pentru performanţă de mii si zeci de mii de euro, dacă își urmăreşte pacienţii și îi trimite periodic la analize. Așa ceva nu există în România.
Alexandru Aiordăchioaie, medic de familie în Franţa: La mine nu vine niciodată să-mi spună că vrea analize pentru că nu pacientul decide ce analize face și când le face.
Într-un singur an, un medic de familie ca Alexandru câștigă și peste 40.000 de euro, doar pentru serviciile de prevenție
Toți pacienții primesc invitații la analize printr-un program național, toate femeile de peste 50 de ani trebuie să-și facă o mamografie, toți me dicii de familie se implică. Franța a înțeles că o boală descoperită mai devreme scutește statul de sume mari în viitor. O lecție la care România e repetentă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰