Cum monitorizează trupele NATO zilnic mişcările din Ucraina, Belarus ori Transnistria. Echipa Observator a participat la o misiune
Avioane de luptă, trupe şi blindate ruseşti sunt la doar câteva sute de kilometri de România. Este vital să ştim orice mişcare de pe frontul de est. Ne ajută avioanele-spion ale NATO, care monitorizează toată zona de interes. O echipă Observator a filmat în exclusivitate o astfel de misiune. Urmăriţi un reportaj realizat de Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea.
De Laurenţiu Rădulescu la 10.10.2022, 19:53Sunt 14 astfel de aeronave pe care NATO le are. O parte sunt aici în Germania, o altă parte în Turcia. Zborul de astăzi, o misiune importantă. Vom survola ţările baltice, Polonia, Republica Moldova şi o parte din România. Avionul folosit în astfel de misiuni este Boeing 707, utilizat şi de liniile aeriene civile pe zboruri de lung-parcurs. Pentru NATO este modificat. Nu are ferestre, iar în cala de bagaje sunt instalaţi o mulţime de senzori sofisticaţi, care detectează ţinte inamice. O antenă cu diametrul de 9 metri, montată deasupra aeronavei, completează radarul zburător. Niciun bombardier, submarin sau vas de război nu scapă nedetectat pe o suprafaţă de peste 300 de mii de kilometri pătraţi, cât jumătate din suprafaţa Ucrainei.
Avioanele-spion ale NATO şi-au înmulţit zborurile încă din 2014
Ne pregatim de decolare, suntem in cabina unui avion de tip AWACS. Directia, tarile baltice. Sunt facute ultimele reglaje ale senzorilor, antenei, un zbor de 12-13 ore. De la bordul avionului special NATO, informaţiile preluate de radar sunt analizate şi transmise comandamentului Alianţei în mai puţin de patru secunde. Cu cât ne apropiem mai mult de graniţa de est a NATO, cu atât avioanele inamice sunt mai vizibile pe radar. Zburăm deasupra Estoniei şi Lituaniei. Apoi aeronava se apropie de enclava rusă Kaliningrad.
Aflat deasupra Kaliningradului, avionul-spion în care ne aflăm detectează toate antrenamentele armatei ruse. Fiecare mişcare este raportată la sol. Scanerul aeronavei verifică apoi Polonia, Republica Moldova şi România. "Deseori survolăm spaţiul aerian al României, pe linia graniţei. Din acea poziţie, mulţumită radarului nostru, putem observa aceste ţinte", a declarat comandantul operaţiunii. Flexibilitatea înseamnă informaţii militare. Puţine sunt mişcările pe care le fac ruşii în afara spaţiului NATO şi nu sunt observate. Datele sunt raportate comandamentelor de la sol, iar de acolo, militarii sunt trimişi în punctele unde pot acţiona.
Avioanele-spion ale NATO şi-au înmulţit zborurile încă din 2014, când Putin a anexat ilegal Crimeea. În februarie, când ruşii invadau Ucraina, aeronavele de spionaj zburau aproape zi şi noapte. Mai mulţi militari români lucrează şi ei în baza militară din Germania de unde pleacă misiunile aeriene. Povestea lor o vedeţi mâine, în exclusivitate, la Observatorul orei 19.00.