Antena LIVE
Video

Gheorghe Hagi, dincolo de legendă: "Pentru România vii să dai totul, vii doar dacă simți și cred eu că am făcut-o bine"

Înainte să fii orice, trebuie să fii om. O spune un campion, un rege, o legendă. Gheorghe Hagi. După ce a cucerit o lume întreagă, a rămas acasă, în Constanţa, şi construieşte viitorul prin sute de copii. Pe care îi învaţă ce înseamnă respectul, performanţa, educaţia şi dragostea de ţară. Astăzi, de ziua naţională, Hagi ne-a deschis uşile Academiei lui de fotbal, locul de unde spune Hai România în fiecare zi. 

De la 01.12.2021, 08:24

Nu trebuie să iubeşti fotbalul, ca să înțelegi valoarea unei legende. E suficient să iubeşti România și mai ales oamenii care o construiesc. Așa e Hagi, dincolo de trofee, dincolo de performanţe, dincolo de renumele de Rege. Un om care spune "Hai, România" în fiecare zi, convins că putem, prin muncă, să ne clădim viitorul visat.    

Hagi: "Am avut un gând, acela de a investi în tineri, cum alții au investit în mine, la fel și eu, la rândul meu, am vrut să investesc în tineri, în copii".

Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, un loc în care crește nu doar campioni, ci și caractere

Așa că, în 2009, a pus bazele Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi. Un loc în care crește nu doar campioni, ci și caractere. În care educația și performanța nu există una fără cealaltă. Pe lângă programele de antrenament, Hagi le oferă burse școlare copiilor, le asigură cazare și acum le construiește un hotel. 

Pe acelaşi subiect

Hagi: "Sunt mândru și îmi place să îi văd, mai ales pe cei mici, când îi văd, uiți de toate. Uiți de tot ce ai, și datorii și tot, când îi vezi. Investiția în copii înseamnă că trebuie să ai grijă de ei, în fiecare zi să îi faci să fie mai buni, să îi educi, pentru că totul e educație, mentalitate".

600 de copii se antrenează astăzi aici. Cei mai mici au doar șase ani și vin din Constanța. Cei mai mari sunt găsiți în toată țara de căutătorii de comori trimiși din județ în județ. Nu toți vor deveni campioni, dar toți vor duce mai departe în viață ceva ce au învățat de la Hagi. 

Hagi: "Trebuie să fii om. Să știi să fii echilibrat, să știi să îți cultivi aproapele, prietenii, familia, anturajul tău care-l ai, să știi să te comporți pe un'te duci". 

Radu Boboc: "Ne spune și acum, că trebuie să fim oameni și în afara terenului, să știm să dăm bună ziua, cum spune dânsul, și, normal, trebuie să fii om".

Radu Boboc avea 13 ani când a ajuns la Academia lui Hagi. Andrei Ciobanu era și mai mic, doar 12 ani, când s-a mutat aici de la sute de kilometri, din Bârlad. Hagi abia construise pepiniera de talente din care spera să aleagă jucătorii pentru echipa sa, nou înființată pe atunci, Viitorul. 

Andrei Ciobanu: "Eram un copil, mi-a fost la început puțin greu pentru că mă despărțeam de părinți, am avut noroc că aici am mai întâlnit câțiva  colegi de vârsta mea și cred că asta m-a ajutat cel mai mult să trec peste dorul de părinți".

Clubul lui Hagi, un reper pentru fotbalul românesc

Aproape un deceniu mai târziu, Boboc și Ciobanu au dus echipa României la Jocurile Olimpice, pentru prima oară după aproape 60 de ani. Meciurile lor în naționala de tineret au făcut inimi să tresalte de speranță, după ani lungi de așteptare.

Clubul lui Hagi a devenit rapid un reper pentru fotbalul românesc: domină campionatele de juniori şi oferă anual zeci de jucători naționalelor de toate vârstele. 

Radu Boboc: "Simți că reprezinți o țară si că trebuie să dai totul pentru România. Mai ales când am îmbrăcat tricoul echipei naționale la cele 2 campionate europene și la jocurile olimpice".

Hagi: "Fiecare club, fiecare academie muncește pentru echipa națională, noi muncim pentru România și cred eu că am făcut-o nu bine, extraordinar".

Gheorghe Hagi spune că nu și-ar fi imaginat un alt loc din lume unde să construiască ceva, în afară de România: "Aici am crescut, aici m-am format, ceilalți doar au profitat de mine, de calitatea mea și în rest, tot ce am făcut pentru România am făcut de plăcere și o fac de plăcere și cred că asta s-a văzut în toată cariera mea. Pentru România vii să dai totul, vii doar dacă simți și cred eu că am făcut-o bine".

"Eu zic că românul e bun, e foarte primitor, poate prea bun"

A simțit cu adevărat și asta îi învață și pe cei mici. Că sunt valori din această ţară, la care nu trebuie să renunțe niciodată, cu toată faima la care vor ajunge. Așa cum nici el nu le-a pierdut. 

Hagi: "Eu zic că românul e bun, e foarte primitor, poate prea bun, împărțim prea multe, dăm la alții prea mult și nu avem grijă de noi, poate ar trebui să avem grijă mai multă de țara noastră, de noi și să ținem mult mai mult cu România".

În România lui Hagi, fiecare gest pe care-l faci pentru comunitate înseamnă încă o cărămidă spre evoluție. Fiecare copil pe care-l motivezi, îl educi și-l ajuți va da la un moment dat binele mai departe. Așa cum i s-a întâmplat lui. 

"Le mulțumesc părinților enorm ce au făcut pentru mine"

Hagi: "Le mulțumesc tuturor celor care au avut grijă de mine să mă formeze. Le mulțumesc părinților enorm ce au făcut pentru mine. Rămân în mintea mea în inima mea totdeauna".

Când ţelurile par greu de atins, Hagi privește mereu spre trecut. Convins că o țară care a făcut istorie nu are cum să aibă un viitor mai prejos. 

Hagi: "Luați toți campionii, toată istoria României, totul e făcut din istorie. Când te uiți în spate sunt numai campioni, foarte mulți campioni care au făcut România, au dus-o să fie respectată. Sperăm că și în viitor o să iasă acei campioni, iar și noi o să facem lucruri frumoase pentru acești copii, o să-i ajutăm să crească, să scoatem alți campioni. Cred că acesta e obiectivul României nu există altul. Să încerci să devii cel mai bun".

"Hai România în fiecare zi!".

Ți-a plăcut acest articol?

gheorghe hagi ziua nationala 1 decembrie acadamia gheorghe hagi
Întrebarea zilei
Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se...
CaTine
Publicat 30.04.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
Useit
Publicat 30.04.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Dua Lipa și Callum Turner s-au ținut de mână în timpul unei plimbări. Cei...
ZU
Publicat 30.04.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Halil Ibrahim Ceyhan impresionează pe scenă. Actorul nu renunță la visul său...
Happy
Publicat 26.04.2024
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele
Medicool
Publicat 30.04.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024