Antena LIVE

Curs valutar

Video

Gheorghe Hagi, dincolo de legendă: "Pentru România vii să dai totul, vii doar dacă simți și cred eu că am făcut-o bine"

Înainte să fii orice, trebuie să fii om. O spune un campion, un rege, o legendă. Gheorghe Hagi. După ce a cucerit o lume întreagă, a rămas acasă, în Constanţa, şi construieşte viitorul prin sute de copii. Pe care îi învaţă ce înseamnă respectul, performanţa, educaţia şi dragostea de ţară. Astăzi, de ziua naţională, Hagi ne-a deschis uşile Academiei lui de fotbal, locul de unde spune Hai România în fiecare zi. 

De la 01.12.2021, 08:24
WhatsApp
Vezi și:

Nu trebuie să iubeşti fotbalul, ca să înțelegi valoarea unei legende. E suficient să iubeşti România și mai ales oamenii care o construiesc. Așa e Hagi, dincolo de trofee, dincolo de performanţe, dincolo de renumele de Rege. Un om care spune "Hai, România" în fiecare zi, convins că putem, prin muncă, să ne clădim viitorul visat.    

Hagi: "Am avut un gând, acela de a investi în tineri, cum alții au investit în mine, la fel și eu, la rândul meu, am vrut să investesc în tineri, în copii".

Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, un loc în care crește nu doar campioni, ci și caractere

Așa că, în 2009, a pus bazele Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi. Un loc în care crește nu doar campioni, ci și caractere. În care educația și performanța nu există una fără cealaltă. Pe lângă programele de antrenament, Hagi le oferă burse școlare copiilor, le asigură cazare și acum le construiește un hotel. 

Pe acelaşi subiect

Hagi: "Sunt mândru și îmi place să îi văd, mai ales pe cei mici, când îi văd, uiți de toate. Uiți de tot ce ai, și datorii și tot, când îi vezi. Investiția în copii înseamnă că trebuie să ai grijă de ei, în fiecare zi să îi faci să fie mai buni, să îi educi, pentru că totul e educație, mentalitate".

600 de copii se antrenează astăzi aici. Cei mai mici au doar șase ani și vin din Constanța. Cei mai mari sunt găsiți în toată țara de căutătorii de comori trimiși din județ în județ. Nu toți vor deveni campioni, dar toți vor duce mai departe în viață ceva ce au învățat de la Hagi. 

Hagi: "Trebuie să fii om. Să știi să fii echilibrat, să știi să îți cultivi aproapele, prietenii, familia, anturajul tău care-l ai, să știi să te comporți pe un'te duci". 

Radu Boboc: "Ne spune și acum, că trebuie să fim oameni și în afara terenului, să știm să dăm bună ziua, cum spune dânsul, și, normal, trebuie să fii om".

Radu Boboc avea 13 ani când a ajuns la Academia lui Hagi. Andrei Ciobanu era și mai mic, doar 12 ani, când s-a mutat aici de la sute de kilometri, din Bârlad. Hagi abia construise pepiniera de talente din care spera să aleagă jucătorii pentru echipa sa, nou înființată pe atunci, Viitorul. 

Andrei Ciobanu: "Eram un copil, mi-a fost la început puțin greu pentru că mă despărțeam de părinți, am avut noroc că aici am mai întâlnit câțiva  colegi de vârsta mea și cred că asta m-a ajutat cel mai mult să trec peste dorul de părinți".

Clubul lui Hagi, un reper pentru fotbalul românesc

Aproape un deceniu mai târziu, Boboc și Ciobanu au dus echipa României la Jocurile Olimpice, pentru prima oară după aproape 60 de ani. Meciurile lor în naționala de tineret au făcut inimi să tresalte de speranță, după ani lungi de așteptare.

Clubul lui Hagi a devenit rapid un reper pentru fotbalul românesc: domină campionatele de juniori şi oferă anual zeci de jucători naționalelor de toate vârstele. 

Radu Boboc: "Simți că reprezinți o țară si că trebuie să dai totul pentru România. Mai ales când am îmbrăcat tricoul echipei naționale la cele 2 campionate europene și la jocurile olimpice".

Hagi: "Fiecare club, fiecare academie muncește pentru echipa națională, noi muncim pentru România și cred eu că am făcut-o nu bine, extraordinar".

Gheorghe Hagi spune că nu și-ar fi imaginat un alt loc din lume unde să construiască ceva, în afară de România: "Aici am crescut, aici m-am format, ceilalți doar au profitat de mine, de calitatea mea și în rest, tot ce am făcut pentru România am făcut de plăcere și o fac de plăcere și cred că asta s-a văzut în toată cariera mea. Pentru România vii să dai totul, vii doar dacă simți și cred eu că am făcut-o bine".

"Eu zic că românul e bun, e foarte primitor, poate prea bun"

A simțit cu adevărat și asta îi învață și pe cei mici. Că sunt valori din această ţară, la care nu trebuie să renunțe niciodată, cu toată faima la care vor ajunge. Așa cum nici el nu le-a pierdut. 

Hagi: "Eu zic că românul e bun, e foarte primitor, poate prea bun, împărțim prea multe, dăm la alții prea mult și nu avem grijă de noi, poate ar trebui să avem grijă mai multă de țara noastră, de noi și să ținem mult mai mult cu România".

În România lui Hagi, fiecare gest pe care-l faci pentru comunitate înseamnă încă o cărămidă spre evoluție. Fiecare copil pe care-l motivezi, îl educi și-l ajuți va da la un moment dat binele mai departe. Așa cum i s-a întâmplat lui. 

"Le mulțumesc părinților enorm ce au făcut pentru mine"

Hagi: "Le mulțumesc tuturor celor care au avut grijă de mine să mă formeze. Le mulțumesc părinților enorm ce au făcut pentru mine. Rămân în mintea mea în inima mea totdeauna".

Când ţelurile par greu de atins, Hagi privește mereu spre trecut. Convins că o țară care a făcut istorie nu are cum să aibă un viitor mai prejos. 

Hagi: "Luați toți campionii, toată istoria României, totul e făcut din istorie. Când te uiți în spate sunt numai campioni, foarte mulți campioni care au făcut România, au dus-o să fie respectată. Sperăm că și în viitor o să iasă acei campioni, iar și noi o să facem lucruri frumoase pentru acești copii, o să-i ajutăm să crească, să scoatem alți campioni. Cred că acesta e obiectivul României nu există altul. Să încerci să devii cel mai bun".

"Hai România în fiecare zi!".

Denisa Morariu-Tamaş
gheorghe hagi ziua nationala 1 decembrie acadamia gheorghe hagi
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025