Hari Bucur Marcu, despre propaganda de la Kremlin: "Obiectivul neoficial asumat de Putin este refacerea sub o altă formă a Uniunii Sovietice"
PODCASTURILE OBSERVATOR. Hari Bucur Marcu, expert în securitate, apărare și alianțe militare, a vorbit la Podcastul Observator, cu Marius Pancu, despre situația actuală de pe frontul din Ucraina.
De Marius Pancu la 05.09.2022, 15:57Propaganda de la Kremlin după moartea lui Gorbaciov este percepută ca eliminarea din conștiința rușilor a ultimului element de democrație. Hari Marcu consideră că unul dintre obiectivele neoficiale asumate de Putin este „refacerea sub o altă formă a Uniunii Sovietice, cu participarea estică foarte puternică, acea Eurasia” și că motivul pentru care Gorbaciov este atât de blamat este deoarece "orice introducere în discuție a numelui Gorbaciov este un pas înapoi ca refacerea Uniunii Sovietice să devină un ideal naţional.”
Cu toate acestea, expertul consideră că refacerea sub orice altă formă a Uniunii Sovietice „este doar o propunere venită din partea Kremlinului și a lui Putin. Puțin probabil să devină ideal naţional pentru că, în principiu, rușii nu au nevoie de un ideal naţional, au nevoie de un tătuc.”
Hari Bucur Marcu: “Important este cum încearcă să aibă argument istoric în momentul de față, mai ales cei de la Kremlin, pentru că ei sunt agresorii, cei care nu mai vor să recunoască toate aranjamentele astea de pace, în care chiar Brejnev a fost instrumental. Putin, în mometul în care a declanșat războiul acesta de agresiune împotriva Ucrainei, a zis clar că el nu crede că se mai respectă niciun fel de ordine mondială în momentul de față. Pe de-o parte pot să facă ei ce vor, agresiune, anihilarea unui popor, iar pe de cealaltă parte pot să propună ei o altă ordine internațională.”
Cine a fost Mihail Gorbaciov
- Hari Bucur Marcu, despre cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina: NATO nu ar permite niciodată anihilarea unui...
- PODCASTURILE OBSERVATOR. Claudia Chiru, despre însemnătatea primei zi de școală și schimbările din structura...
- PODCASTURILE OBSERVATOR. Efectele încălzirii globale asupra României: cum se vor schimba cele 4 anotimpuri
Mihail Gorbaciov, fostul și ultimul lider al Uniunii Sovietice, între anii 1985 și 1991, a murit la vârsta de 91 de ani. Mihail Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea Războiului Rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.
Hari Bucur Marcu: “Gorbaciov a fost instrumental în două elemente esențiale. Primul a fost că a oprit participarea Uniunii Sovietice la războiul din Afganistan. Și-a asumat oprirea unui război care ar fi arătat exact ca cel din Siria, care e din 2015 și nu are nicio șansă să se termine vreodată. Iar a doua cea mai important chestie, el a fost instrumental în negocierile privind reunificarea Germaniei. El a improvizat foarte mult, nu a avut studii clare, n-a avut nici timp și a venit istoria peste el. A înțeles că trebuie să coopereze cu Vestul.”