Antena LIVE
Video

Interviu cu Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în R. Moldova: În cazul anexării "Transnistria va fi sufocată și va falimenta în maximum 2-3 săptămâni"

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, a explicat într-un interviu pentru Observator ce a însemna din punct de vedere politic și militar o eventuală anexare a Transnistriei de către Rusia. Aceste planuri nu sunt noi și i-au fost prezentate lui Vladimir Putin încă din 2006, însă președintele rus, consideră oficialul moldovean, înțelege că alipirea la Federația Rusă reprezintă o sacrificare a populației din regiunea separatistă. Izolarea ce ar urma ar falimenta Transnistria în cel mult trei săptămâni, crede Anatol Șalaru. În plus, Ucraina i-a avertizat pe liderii de la Tiraspol că va acționa prompt și imediat în cazul în care regiunea va deveni o amenințare pentru Kiev. "Situația pentru transnistreni este dramatică în prezent. Ei sunt la cheremul Chișinăului și a Uniunii Europene", a declarat Șalaru.

De la 23.02.2024, 22:42

Bianca Iacob: Avem această fâșie, regiune separatistă, Transnistria, care ridică din nou probleme. așa zișii deputați, într-un consiliu convocat pe 28 februarie, vor să decidă alipirea acestei fâșii la Rusia. Nu e un secret preferința celor din Transnistria pentru Rusia. Folosește Putin Transnistria ca un instrument de șantaj?

Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova: Putin întotdeauna a folosit Transnistria ca un instrument de șantaj. Și împotriva Republicii Moldova și împotriva Uniunii Europene. Și acest congres al aleșilor locali de toate nivelele nu este o noutate pentru ei și nu este o organizație legitimă care ar putea decide soarta acestei fâșii de pământ. În 2006 a avut loc un referendum în care s-a cerut și s-a votat alipirea la Rusia. Deși acest referendum nu este legitim. Această decizie nu depinde de cei din Transnistria. Această cerere a fost de mult timp depusă în Duma de Stat, a fost trimisă lui Putin, ei nu au dat curs. Acum nu mai depinde de transnistreni, ci de dorința lui Putin de a face o provocare în această zonă din Europa. Probabil că analizează foarte atent dacă va sacrifica sau nu Transnistria, pentru că o eventuală anexare a acestui teritoriu la Rusia ar însemna izolarea completă a acestui teritoriu, izolarea politică, economică, militară. Pe 20 februarie ambasadorul cu misiuni speciale Păun Rogovei, care a fost și ambasadorul Ucrainei în România, a vizitat Tiraspolul și, la întâlnirea cu Vadim Krasnoselski, așa-numitul lider al Transnistriei, i-a avertizat și le-a spus că Ucraina va reacționa hotărât, promp și imediat în cazul în care Transnistria se va lăsa angajată într-un război împotriva Ucrainei sau a unor acțiuni împotriva Republicii Moldova. Ucrainenii au spus că au tot dreptul, dacă Transnistria va ataca Ucraina, ei vor acționa imediat și vor răspunde și vor lichida această amenințare. Situația pentru transnistreni este dramatică în prezent. Ei sunt la cheremul Chișinăului și a Uniunii Europene. Tot exportul și aprovizionarea se face prin Republica Moldova și în cazul unui conflict Transnistria va fi sufocată și va falimenta în maximum 2-3 săptămâni. Nu vor mai avea gaz, nu vor mai produce energie electrică, nu vor mai avea importuri și nici exporturi. 

"Putin înțelege că îi va sacrifica pe cei din Transnistria"

Bianca Iacob: De ce această fâșie de pământ cu o populație cât un județ al României este atât de importantă pentru Rusia?

Pe acelaşi subiect

Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova: Rusia a vrut întotdeauna să îşi păstreze acest cap de pod, Transnistria, pentru a ameninţa Republica Moldova, pentru a ameninţa NATO şi Ucraina. În momentul de față, după un studiu prezentat de serviciul de informații și securitate din Republica Moldova, Rusia a cheltuit în ultimii doi ani 50 de milioane de euro pentru a destabiliza situația din Republica Moldova. Astăzi, Republica Moldova este foarte importantă în context regional atât pentru Uniunea Europeană cât și pentru Rusia. Consolidarea poziției Rusiei în Republica Moldova ar duce la blocarea tranzitului către Ucraina și la consolidarea contingentului militar din Republica Moldova. Există curse aeriene spre Erevan, spre Istanbul, și dacă guvernarea din Republica Moldova va deveni pro-rusă s-ar deschide porțile aeriene civile și prin intermediul acestor curse Rusia își va trimite militari îmbrăcați în civil în Republica Moldova pentru a-și consolida contingentul pe care-l are în Transnistria și pentru a crea o bază militară în Republica Moldova, aproape de România, și va deveni o amenințare pentru Ucraina. Ce avem astăzi în Transnistria nu reprezintă o amenințare nici pentru Republica Moldova și nici pentru Ucraina. Ucraina însă este nevoită să mențină la frontiera cu Republica Moldova 3-4 brigăzi de militari pentru a preveni un eventual atac din partea armatei ruse dislocate în Transnistria. Ucraina are nevoie de acești militari pe front, nu la frontieră cu Republica Moldova, iar Rusia înțelege foarte bine acest lucru. Anul 2024 este important pentru Republica Moldova, vor fi alegeri prezidențiale, un referendum, ei încearcă pe toate căile să destabilizeze situația și să câștige alegerile prezidențiale. Un eventual președinte pro-rus înseamnă că Republica Moldova își încetează parcursul european și devine o amenințare pentru NATO și pentru Ucraina. Eu nu cred că acest scenariu este plauzibil din partea Rusiei, Putin înțelege că îi va sacrifica pe cei din Transnistria și va duce la noi sancțiuni din partea NATO, a Uniunii Europene, a Statelor Unite. Putin are suficiente probleme în Ucraina și în alte părți, dar este o manipulare pe care o încearcă de mai mult timp. Despre acest scenariu se vorbește de 3-4 luni în Tiraspol și în Republica Moldova, după ce a eșuat tentativa de a ocupa Odesa și sudul Ucrainei, unde conform planurilor Rusiei urmau să facă joncțiunea cu armata rusă din Transnistria și după asta, încet-încet, să ajungă până la Prut și să amenințe Kievul din partea de est. Acest plan a eșuat.

Interviul complet cu Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, în materialul video.

Ți-a plăcut acest articol?

transnistria republica moldova rusia vladimir putin
Întrebarea zilei
Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au...
Useit
Publicat 17.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024