Antena LIVE

Curs valutar

Video

Interviu cu Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în R. Moldova: În cazul anexării "Transnistria va fi sufocată și va falimenta în maximum 2-3 săptămâni"

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, a explicat într-un interviu pentru Observator ce a însemna din punct de vedere politic și militar o eventuală anexare a Transnistriei de către Rusia. Aceste planuri nu sunt noi și i-au fost prezentate lui Vladimir Putin încă din 2006, însă președintele rus, consideră oficialul moldovean, înțelege că alipirea la Federația Rusă reprezintă o sacrificare a populației din regiunea separatistă. Izolarea ce ar urma ar falimenta Transnistria în cel mult trei săptămâni, crede Anatol Șalaru. În plus, Ucraina i-a avertizat pe liderii de la Tiraspol că va acționa prompt și imediat în cazul în care regiunea va deveni o amenințare pentru Kiev. "Situația pentru transnistreni este dramatică în prezent. Ei sunt la cheremul Chișinăului și a Uniunii Europene", a declarat Șalaru.

De la 23.02.2024, 22:42
WhatsApp
Vezi și:

Bianca Iacob: Avem această fâșie, regiune separatistă, Transnistria, care ridică din nou probleme. așa zișii deputați, într-un consiliu convocat pe 28 februarie, vor să decidă alipirea acestei fâșii la Rusia. Nu e un secret preferința celor din Transnistria pentru Rusia. Folosește Putin Transnistria ca un instrument de șantaj?

Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova: Putin întotdeauna a folosit Transnistria ca un instrument de șantaj. Și împotriva Republicii Moldova și împotriva Uniunii Europene. Și acest congres al aleșilor locali de toate nivelele nu este o noutate pentru ei și nu este o organizație legitimă care ar putea decide soarta acestei fâșii de pământ. În 2006 a avut loc un referendum în care s-a cerut și s-a votat alipirea la Rusia. Deși acest referendum nu este legitim. Această decizie nu depinde de cei din Transnistria. Această cerere a fost de mult timp depusă în Duma de Stat, a fost trimisă lui Putin, ei nu au dat curs. Acum nu mai depinde de transnistreni, ci de dorința lui Putin de a face o provocare în această zonă din Europa. Probabil că analizează foarte atent dacă va sacrifica sau nu Transnistria, pentru că o eventuală anexare a acestui teritoriu la Rusia ar însemna izolarea completă a acestui teritoriu, izolarea politică, economică, militară. Pe 20 februarie ambasadorul cu misiuni speciale Păun Rogovei, care a fost și ambasadorul Ucrainei în România, a vizitat Tiraspolul și, la întâlnirea cu Vadim Krasnoselski, așa-numitul lider al Transnistriei, i-a avertizat și le-a spus că Ucraina va reacționa hotărât, promp și imediat în cazul în care Transnistria se va lăsa angajată într-un război împotriva Ucrainei sau a unor acțiuni împotriva Republicii Moldova. Ucrainenii au spus că au tot dreptul, dacă Transnistria va ataca Ucraina, ei vor acționa imediat și vor răspunde și vor lichida această amenințare. Situația pentru transnistreni este dramatică în prezent. Ei sunt la cheremul Chișinăului și a Uniunii Europene. Tot exportul și aprovizionarea se face prin Republica Moldova și în cazul unui conflict Transnistria va fi sufocată și va falimenta în maximum 2-3 săptămâni. Nu vor mai avea gaz, nu vor mai produce energie electrică, nu vor mai avea importuri și nici exporturi. 

"Putin înțelege că îi va sacrifica pe cei din Transnistria"

Bianca Iacob: De ce această fâșie de pământ cu o populație cât un județ al României este atât de importantă pentru Rusia?

Pe acelaşi subiect

Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova: Rusia a vrut întotdeauna să îşi păstreze acest cap de pod, Transnistria, pentru a ameninţa Republica Moldova, pentru a ameninţa NATO şi Ucraina. În momentul de față, după un studiu prezentat de serviciul de informații și securitate din Republica Moldova, Rusia a cheltuit în ultimii doi ani 50 de milioane de euro pentru a destabiliza situația din Republica Moldova. Astăzi, Republica Moldova este foarte importantă în context regional atât pentru Uniunea Europeană cât și pentru Rusia. Consolidarea poziției Rusiei în Republica Moldova ar duce la blocarea tranzitului către Ucraina și la consolidarea contingentului militar din Republica Moldova. Există curse aeriene spre Erevan, spre Istanbul, și dacă guvernarea din Republica Moldova va deveni pro-rusă s-ar deschide porțile aeriene civile și prin intermediul acestor curse Rusia își va trimite militari îmbrăcați în civil în Republica Moldova pentru a-și consolida contingentul pe care-l are în Transnistria și pentru a crea o bază militară în Republica Moldova, aproape de România, și va deveni o amenințare pentru Ucraina. Ce avem astăzi în Transnistria nu reprezintă o amenințare nici pentru Republica Moldova și nici pentru Ucraina. Ucraina însă este nevoită să mențină la frontiera cu Republica Moldova 3-4 brigăzi de militari pentru a preveni un eventual atac din partea armatei ruse dislocate în Transnistria. Ucraina are nevoie de acești militari pe front, nu la frontieră cu Republica Moldova, iar Rusia înțelege foarte bine acest lucru. Anul 2024 este important pentru Republica Moldova, vor fi alegeri prezidențiale, un referendum, ei încearcă pe toate căile să destabilizeze situația și să câștige alegerile prezidențiale. Un eventual președinte pro-rus înseamnă că Republica Moldova își încetează parcursul european și devine o amenințare pentru NATO și pentru Ucraina. Eu nu cred că acest scenariu este plauzibil din partea Rusiei, Putin înțelege că îi va sacrifica pe cei din Transnistria și va duce la noi sancțiuni din partea NATO, a Uniunii Europene, a Statelor Unite. Putin are suficiente probleme în Ucraina și în alte părți, dar este o manipulare pe care o încearcă de mai mult timp. Despre acest scenariu se vorbește de 3-4 luni în Tiraspol și în Republica Moldova, după ce a eșuat tentativa de a ocupa Odesa și sudul Ucrainei, unde conform planurilor Rusiei urmau să facă joncțiunea cu armata rusă din Transnistria și după asta, încet-încet, să ajungă până la Prut și să amenințe Kievul din partea de est. Acest plan a eșuat.

Interviul complet cu Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, în materialul video.

Bianca Iacob

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4. ...

transnistria republica moldova rusia vladimir putin
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024