Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Tiraspolul ar putea cere anexarea la Federaţia Rusă, susţine un politician din Transnistria: congres extins, convocat de liderul regiunii separatiste. Reacţia Chişinăului

Vadim Krasnoselski, liderul regiunii separatiste transnistrene, a convocat la sfârşitul lunii februarie un "congres al deputaţilor de toate nivelurile" din stânga Nistrului, iar politicianul transnistrean de opoziţie Ghenadie Ciorba susţine că a făcut-o la ordinul Moscovei şi că s-ar pregăti să ceară anexarea regiunii la Federaţia Rusă.

de Redactia Observator

la 22.02.2024 , 16:43

Tiraspolul s-ar pregăti să ceară anexarea la Federaţia Rusă - TV 8 via News.ro

Putin ar urma să îşi ţină la 29 februarie discursul său anual în faţa Parlamentului. Pe de altă parte, autorităţile din Transnistria sunt extrem de deranjate de măsura Chişinăului care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie şi care le obligă să plătească taxele vamale la bugetul Republicii Moldova, şi nu la bugetul regiunii, aşa cum era până acum.

Tiraspolul s-ar pregăti să ceară anexarea la Federaţia Rusă

Vadim Krasnoselski a convocat pentru data de 28 februarie congresul "deputaţilor de toate nivelurile", pentru a discuta despre consecinţele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar "înrăutăţi" situaţia socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. Anunţul a fost făcut luni de serviciul de presă al biroului liderului nerecunoscut al regiunii transnistrene.

Articolul continuă după reclamă

Opozantul din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba a scris pe reţelele sociale că, de regulă, un acest tip de congres este convocat doar pentru a lua "decizii cheie", relatează news.ro.

Pe acelaşi subiect

"Întrebarea principală: În ce scop este organizat acest eveniment? Cel mai probabil, a venit un ordin de la Moscova pentru a ţine acest congres, unde ar trebui înaintată o cerere, în numele cetăţenilor care locuiesc pe malul stâng, către Rusia, de a accepta Transnistria în Federaţia Rusă, iar pe 29 februarie, Putin va anunţa acest lucru în adresarea sa, iar Adunarea Federală, într-o ordine accelerată, va decide aprobarea cererii. În plus, organizatorii vor face referire la referendumul din 2006", a scris Ciorba pe reţelele sociale.

Transnistria a organizat în 2006 un referendum prin care alegătorii ar fi votat în proporţie covârşitoare pentru independenţa regiunii şi pentru o posibilă viitoare integrare în Federaţia Rusă. Referendumul nu a fost recunoscut de Chişinău şi comunitatea internaţională.

Reacţia Guvernului de la Chişinău

Într-o reacţie publică, Biroul pentru politici de reintegrare al Guvernului de la Chişinău a anunţat că urmăreşte "cu atenţie" situaţia din regiunea transnistreană. Potrivit Chişinăului, în prezent nu există semne care să indice că situaţia din stânga Nistrului s-ar putea deteriora.

"Biroul politici de reintegrare urmăreşte cu atenţie situaţia din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE şi cu alţi parteneri internaţionali. Din informaţiile de care dispunem, nu există temei să credem că situaţia din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinşi că Tiraspolul e conştient de consecinţele pe care şi le asumă în cazul unor paşi negândiţi", a declarat Biroul de reintegrare, citat de NewsMaker.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri externe » Tiraspolul ar putea cere anexarea la Federaţia Rusă, susţine un politician din Transnistria: congres extins, convocat de liderul regiunii separatiste. Reacţia Chişinăului