Mădălina Iacob, corespondenţă de la Ierusalim în Joia Mare. Patriarhul Ierusalimului a oficiat slujba spălării picioarelor
E Joia Mare sau Joia Neagră. O zi plină de simboluri pentru creştinii ortodocşi din toată lumea. Iisus a luat parte la Cina cea de Taină, alături de cei 12 apostoli şi a spălat picioarele ucenicilor. În mod simbolic, asta s-a întâmplat şi azi, la Ierusalim, unde a ajuns şi echipa Observator.
De Mădălina Iacob la 13.04.2023, 21:41Plouă torenţial în Ierusalim. Nu s-a mai întâmplat asta de peste de 20 de ani, in această zi. Preoţii nu au putut să oficieze în aer liber.
Preot Ioan Meiu, reprezentaţa BOR la Ierusalim: Vedeţi că scena este, a fost ridicată, doar că slujba s-a făcut în biserică.
Tradiţionala slujbă de spălare a picioarelor, oficiată chiar de către patriarhul Ierusalimului, a adunat pelerinii, în mod excepţional, în Biserica Sfântului Mormânt.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Sunt mii de credincioși din toate colțurile lumii acum la Biserica Sfântului Mormânt unde retrăim cu toții Joia Mare. Patriarhul Ierusalimului a îngenunchiat în față celor 12 episcopi precum Iisus Hristos în față celor 12 apostoli la Cina cea de Taină.
Un moment emoţionant, de smerenie şi iubire de semeni, care se trăieşte cu lacrimi în ochi. Şi care, se spune, poate aduce miracole.
Femeie: Am fost şi anul trecut, ea era în burtică, anul asta am zis să îi arătăm şi ei să vadă cu ochii ei ce se înâmplă aici.
Milioane de credincioşi vin să vadă cu ochii lor miracolul luminii
Aici, la doi paşi de locul în care Mântuitorul a fost îngropat şi în care a Inviat. Aici, unde în fiecare an milioane de oameni vin să vadă cu ochii lor miracolul luminii.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Este locul pentru care toţi credincioşii vor să ajungă în Ţara Sfântă.
Preot Ioan Meiu, reprezentaţa BOR la Ierusalim: Este cel mai important loc pentru noi, creștinii, ne aflăm în Sfântul Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos în prima încăpere, capela îngerului. Întodeauna pe această piatră arde sfânta lumina care se păstrează de la an la an și dacă vom pune mâna pe flacără vom vedea că nu arde atât de tare ca o flacără normală.