Reportaj din Ierusalim: Observator a refăcut Drumul Crucii, pe care s-a scris istoria lumii creștine. Se fac 14 opriri, fiecare cu o pildă
În Vinerea Mare, Observator a refăcut Drumul Crucii. Sute de credincioşi au mers alături de noi pe străduţele din Ierusalim pe urmele Mântuitorului. Au fost 14 opriri, 14 momente în care să rememorăm patimile lui Isus. Mâine, în Oraşul Sfânt vom asista la miracolul Învierii Domnului.
De Mădălina Iacob la 03.05.2024, 21:10Pioşi, cu o cruce pe umeri şi murmurând rugăciuni, sute de preoţi şi pelerini de pe toate meridianele Pământului au venit la Ierusalim să calce pe urmele lui Iisus Hristos, pe Via Dolorosa, Drumul Durerii sau al Iertării.
- Mădălina Iacob, reporter Observator: Istoria lumii creştine s-a scris pe acest drum, în doar câteva sute de metri. Este calea pe care Iisus Hristos şi-a purtat singur crucea în Vinerea Mare.
Calea Crucii începe la Pretoriu, unde a fost închis Iisus, şi se întinde pe străduţe înguste şi şerpuite până la Dealul Căpăţânii sau Golgota. Pe drum se fac 14 opriri, fiecare cu o pildă pentru creştinii de pretutindeni.
- Maica Singlitichia: La cele fără soţ, 3, 5 şi 7, cade Mântuitorul sub cruce şi la cele cu soţ se întâlneşte cu câte cineva. La 4 se întâlneşte cu Maica Domnului. La 6 se întâlneşte cu Sfânta Veronica, când îi dă năframa şi se şterge şi se imprimă chipul Mântuitorul.
- Corespondenţă Observator de la Ierusalim în Vinerea Mare. Credicioşii au refăcut Drumul Crucii, se roagă şi...
- Reportaj Observator de la Ierusalim. Imagini din interiorul Sfântului Mormânt, cel mai important loc al...
- EDIŢIE SPECIALĂ. Cea mai importantă sărbătoare a Creştinătăţii se vede şi se aude la Observator Antena 1:...
Live din Ierusalim: A început slujba la Biserica Românească:
La Ierusalim miracolele chiar există și nu doar de Înviere, cred cu tărie pelerinii
Lucian a venit pentru a 31-a oară la Ierusalim. A început şi facultatea de Teologie după ce a găsit pe o icoană cu Maica Domnului lacrimi de mir.
- Lucian, pelerin: În Ţara Sfântă vin de ceva timp. A 31 oară. Aici e locul, e punctul zero al creştinismului, al ortodoxiei. Locul ăsta mă cheamă de fiecare dată şi nu pot să ratez aceste momente fantastice. Câţiva ani la rând am văzut când se plimba o minge de foc prin biserică, pe la Sfântul Mormânt.
După coborârea de pe Dealul Golgotei, trupul lui Iisus a fost aşezat pe Piatra Ungerii.
- Mădălina Iacob, reporter Observator: Piatra Ungerii este locul în care Iisus Hristos a fost înfăşurat în giulgiu înainte să fie aşezat pe mormânt. Creştinii din toată lumea vin aici să se roage şi ating piatra cu obiecte personale pe care mai apoi le ţin aproape de suflet pentru totdeauna.
Mâine seară la Ierusalim se va aprinde Lumina Sfântă, care va ajunge în toate ţările ortodoxe din lume
Echipa Observator a filmat candela care urmează să aducă miracolul Învierii la Bucureşti. La aşezământul românesc din oraşul vechi ne-a întâmpinat Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie.
- Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie: Această candelă transportă an de an Sfânta Lumină din Ierusalim. Pe partea din faţă are imaginea Sfântului Mormânt unde se aprinde Lumina Sfântă. Pe altă parte are stema şi crucea Patriarhiei Române. Aprindem candela şi plecăm către aeroport în cea mai mare viteză pentru a putea ajunge cu avionul în timp util în Bucureşti.
Duhovnicul povesteşte că a trecut prin teroare de când a început războiul, acum 7 luni.
- Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie: Pe noi ne-au surprins evenimentele de anul trecut în mijlocul mulţimii de pelerini. A trebuit să-i încurajăm pe cei care erau foarte speriaţi. Mulţi, de exemplu, în perioada în care făcea pelerinaje în zona Ierusalimului şi sunau sirenele, trebuiau să se adăpostească şi neavând unde să fugă îi primeam la noi la biserică, avem un adăpost sub biserică unde intram cu toţii şi aşteptam să treacă sirena.
Tot sâmbătă, la Observator, veţi putea vedea în exclusivitate imagini de la Slujba de Înviere din Ţara Sfântă.