Antena Meniu Search
x

Video Reportaj Observator de la Ierusalim. Imagini din interiorul Sfântului Mormânt, cel mai important loc al creștinătății: "Pe această piatră arde Sfânta Lumină"

Observator a ajuns în cel mai sfânt loc de pe pământ, unde peste două zile se va produce miracolul aprinderii luminii sfinte - la Ierusalim. Astăzi, în Joia Mare, acolo a avut loc tradiţionalul ritual al spălării picioarelor, unul al smerenieie și iubirii profunde pentru oameni. Pelerinii nu s-au mai înghesuit ca în alţi ani să participe la slujbă, de frica războiului. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 02.05.2024, 19:50

Vezi și

La Biserica Sfântului Mormânt, de dimineaţă a avut loc slujba din Joia Neagră. Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, a îngenuncheat în faţa unui sobor de preoţi. Simbolic, fiecare a luat locul unuia dintre ucenicii Mântuitorului. 

  • Mădălina Iacob, reporter Observator: Chiar în acest moment, Patriarhul Ierusalimului spală picioarele celor 12 preoţi de aici. Spălarea are un rol purificator, pentru că aşa Iisus Hristos i-a scăpat de păcate pe cei 12 apostoli şi, totodată, le-a arătat ce înseamnă cu adevărat smerenia. 

Un ritual la care au participat şi români. Elena a ajuns la Ierusalim pentru al unsprezecelea an la rând. 

  • Elena: Nu mă lasă inima să nu vin. Am zis ce o fi, o fi. Dumnnezeu e cu noi peste tot. Când îl ai în suflet şi pleci cu Dumnezeu şi cu Maica Domnului, nu se întâmplă nimic.
Pe acelaşi subiect

E printre puţinii pelerini care au ajuns anul acesta în Ţara Sfântă. Din cauza războiului dintre Israel şi Hamas, doar 300 de oameni au asistat la ceremonia din Joia Mare, zi în care a avut loc Cina cea de taină. 

  • Pelerin: Foarte frumoasă să impresionantă ceremonia. În schimb, e păcat că sunt aşa de puţini oameni. 
  • Maica Maria: E puţină lume, dar biserica să şiti că întotdeauna e plină de sfinţii îngeri.

Echipa Observator a avut privilegiul să intre în Sfântul Mormânt

Echipa Observator a avut privilegiul să intre în Mormântul Sfânt însoţită de reprezentantul Patriarhiei Române la Ierusalim, Ioan Meiu, care slujeşte în Israel de un deceniu. 

  • Mădălina Iacob, reporter Observator: Acesta este cel mai sfânt loc de pe Pământ. Locul în care toţi credincioşii din lume vor să se închine. 
  • Ioan Meiu, Reprezentanța Patriarhiei Române la Ierusalim: Într-adevăr ne aflăm în cel mai important loc pentru creştinii din întreaga lume. Suntem în interiorul Sfântului Mormânt, unde se află o bucată din piatră de la uşa care pecetluia mormântul. Întotdeauna pe această piatră arde Sfânta Lumină care se păstrează de la an la an. Piatra originală unde a fost aşezat se află cam la 40 de cm. Stânca originală se află cam pe aici.

În afara cetăţii e pustiu. Credincioșii nu s-au mai înghesuit în Ierusalim, de frica războiului

  • Mădălina Iacob, reporter Observator: Dacă până acum nu aveia loc să arunci un ac printre miile de turişti pe străzile cetăţii, acum te poţi plimba în voie. Nici la magazinele de suveniruri nu mai sunt cozi. Abia dacă mai intră câte un client. 

Sâmbătă, la slujba de Înviere, vor fi reguli dure. Doar 4.250 de credincioşi vor avea voie să participe la ceremonie, înconjuraţi tot timpul de poliţişti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Exclusiv Observator » Reportaj Observator de la Ierusalim. Imagini din interiorul Sfântului Mormânt, cel mai important loc al creștinătății: "Pe această piatră arde Sfânta Lumină"