Strategia autorităților române în cazul unui accident nuclear. Cantemir Ciurea-Ercău: “Activarea acestui plan se face în acele zone afectate”
Invitat la Podcastul Observator, Cantemir Ciurea-Ercău, Președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare ( CNCAN) din România, a discutat despre centrala nucleară de la Zaporojie, riscurile reale ale acesteia asupra României și metodele de precauție abordate de autoritățile române, în cazul unui astfel de incident nuclear.
De Marius Pancu la 09.09.2022, 16:05Activarea planului de urgență se desfășoară doar în momentul în care vine notificarea primită prin convenția de notificare rapidă, care se face de către autoritatea de reglementare din Ucraina, direct la CNCAN. Planul se desfășoară doar în zonele care vor fi afectate și nu pe întregul teritoriul României.
Cantemir Ciurea-Ercău: ”Notificarea prin convenția de notificare rapidă se face de către autoritatea de reglementare din Ucraina direct la CNCAN. Dacă noi suntem primii care aflăm despre acest eveniment, nu facem decât să anunțăm Centrul Național de Coordonare a Intervenției, care, în funcție de amploarea evenimentului, poate să solicite activarea planului național de răspundere la urgențe nuclare și radiologice. Bineînțeles, activarea acestui plan se face în acele zone ale teritoriului României care vor fi afectate.”
Cantemir Ciurea consideră că modul în care se desfășoară comunicarea publică îmtr-o astfel de situație este foarte important. Oamenii trebuie să înțelagă ceea ce li se transmite și să coopereze cu autoritățile în așa fel “încât metodele de protecție a lor să fie eficiente”.
Cantemir Ciurea-Ercău: „Comunicarea publică joacă un rol important în această situație și este important ca publicul să înțeleagă că este nevoie de o cooperare foarte bună, astfel încât metodele de protecție a lor să fie eficiente. Există o strategie de comunicare publică care se activează, există un sistem de alarmare a populației, acel sistem RoAlert care funcționează și pentru evenimente nucleare și radiologice și din momentul în care se consideră că are loc un eveniment cu impact radiologic asupra teritoriului României, se pune în aplicare această strategie de comunicare astfel încât informarea populației să se facă prompt, la obiect, iar măsurile de protecție civilă să aibă eficieță maximă.”
Un alt mod de comunicare publică
Președintele CNCAN blamează modul în care mai multe surse, inclusiv oficialii, chiar și președintele Zelenski, au prezentat situația centralei Zaporojie. Conform acestuia, riscul unei tragedii este unul mini, chiar inexistent, iar astfel de mesaje tind să aducă panică fală în rândul oamenilor.
Cantemir Ciurea-Ercău: „Zaporjie și mass-media au scos în evidență faptul că e nevoie de o informare continuă, dar ceea ce trebuie să înțeleagă lumea este că în orice tip de informare, este nevoie de o informare gradată. Dacă informezi lumea cu anumite elemente care aduc panică falsă, în situația în care va fi într-adevăr un accident real, s-ar putea să nu mai abă efect. De aceea, sfatul nostru este ca aceste comuncări care se fac să nu fie nici false și nici exagerate. E o panică precaută. Președintele Zelenski, când a fost decuplată centrala de la rețeaua națională, a declarat că suntem în pragul unui dezastru, lucru care este complet fals. Un dezastru nu se întâmplă prin decuplarea centralei de la rețea, centrala a fost proiectată să fie decuplată, are sisteme de siguranță suficiente astfel încât un asemenea eveniment să nu producă un accident. O rețea nu este fiabilă, ceea ce nu se întâmplă la tine în curte nu poți controla. Prin urmare, trebuie să ai măsuri proprii de siguranță.”