Antena LIVE
Video

Sutele de milioane de euro investite de Ungaria în Transilvania împart autorităţile în două. "Te uiţi cu îngrijorare ca stat"

OBSERVATOR explică fenomenele din România. Ungaria investeşte masiv în Ardeal. Budapesta trimite în România sute de milioane de euro, construieşte grădiniţe, şcoli şi baze sportive moderne, renovează castele şi promovează turismul în zone uitate de statul român. Investiţiile maghiare împart societatea în două: sunt voci care susţin că Ungaria are interese ascunse, dar şi români din Ardeal pentru care banii sunt bineveniţi. Explicăm fenomenul într-o nouă serie: Transilvania se dezvoltă. Şi totul începe de la educaţie.

De la 30.05.2022, 14:31

În Dej, un oraş cu puţin peste 33 de mii de locuitori, doar 11% sunt etnici maghiari. Pentru copiii lor, Ungaria a construit de la zero o grădiniţă modernă.

Până în urmă cu doi ani, exista un teren pe care se afla o clădire veche, fără nicio utilitate şi care oricum nu ar mai fi rămas foarte mult în picioare. După o investiţie de 172 de milioane de forinţi sau aproximativ 500 de mii de euro, totul s-a transformat într-o grădiniţă pe două niveluri, cu săli de activităţi, locuri de luat masa, dormitoare, cabinet medical, dar şi un loc de joacă pentru copii. 40 de copii învaţă aici în limba maghiară. Sunt două grupe de grădiniţă şi o grupă de creşă.

Grădiniţe construite cu bani din Ungaria 

O investiţie importantă, într-o ţară cu un deficit mare de locuri în sistemul de educaţie timpurie. Numai în oraşul Cluj Napoca, de exemplu, 400 de copii nu au prins loc la creşă anul acesta. În Dej, orice părinte îşi poate înscrie copilul la grădiniţa construită cu bani din Ungaria. 

Pe acelaşi subiect

Anamaria Kovrig - viceprimar Dej: Dacă v-aţi uita la cei ce frecventează cursurile noastre aţi vedea că sunt copii de toate naţionalităţile. Ăsta nu e un criteriu de a exclude pe cineva, nici de la creşă, nici de la grădiniţă.

Statul maghiar şi-a propus să creeze în România locuri pentru 60.000 de copii, doar că, deocamdată, nu există grupe cu predare în limba română.

Anamaria Kovrig - viceprimar Dej: Să le oferim o şansă, să le oferim o ocazie de a studia, de a învăţa în limba maternă, în limba maghiară.

Grădiniţa e publică, deci gratuită, şi a fost donată statului român de Biserica Reformată, cea care a atras fondurile de la Budapesta şi care a pus la dispoziţie şi terenul.

Peste 70 de mii de euro a trimis Ungaria în 2019, pentru modernizarea unei grădiniţe 

Ungurii văd potenţial de investiţii oriunde. Şi la marginea oraşului Dej, pe locul unei vechi grădiniţe, cu toaleta în curte, e astăzi o clădire modernă, unde învaţă şi copii români, şi maghiari.

Eva Lenart, coordonator structură: La început, primăria locală a investit, dar cea mai mare investiţie a fost de la statul maghiar.

Peste 70 de mii de euro a trimis Ungaria în 2019, pentru modernizarea şi dotarea clădirii. Consiliul Judeţean i-a urmat exemplul şi a continuat investiţia.

Implicarea Ungariei în dezvoltarea Transilvaniei a devenit un fenomen în ultimii ani. De la sport şi agricultură, la educaţie şi cultură, guvernul de la Budapesta trimite în România sute de milioane de euro.

Rareş Bogdan, europarlamentar: Vedem un stat care acţionează cu o chestiune programatică pe termen lung, şi pe alocuri cu unii dintre lideri care nu se sfiesc să aibă atitudini revizioniste. Te uiţi cu îngrijorare ca stat, pentru că trebuie să ai grijă de siguranţa ta naţională şi de posibile jocuri ale unora. Dar în acelaşi timp nu poţi să-l acuzi că bagă bani în România. Aici, România, pe de o parte trebuie să înveţe şi să facă acelaşi lucru - investiţii în toate zonele României, nu trebuie abandonată nicio zonă.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Statul român trebuie să investească în educaţie şi că statul român investeşte în educaţie. Vă readuc aminte că doar prin PNRR, pornind de la un buget de un miliard de euro, avem 3,6 miliarde de euro. Deci avem foarte multe programe, investiţii în educaţie.

Statul român promite să construiască, până în 2026, 140 de creşe şi peste 1.100 de laboratoare digitale inteligente pentru elevi. Statul maghiar a construit în timp-record un întreg sistem de educaţie, de la grădiniţă până la universitate.

Facultatea de Ştiinţe şi Arte din Cluj, construită după model vestic

În studioul celei mai mari universităţi cu predare în limba maghiară, studenţii fac practică în cinematografie şi media. Întreaga clădire a Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a fost construită după model vestic, la standarde performante.

prof. univ. dr. Tonk Márton, rector: A costat în jur de 5-6 milioande de euro. Finanţarea acestei clădiri a costat, cam 75%, din fonduri externe, fonduri provenite din Ungaria. 25% fondurile proprii ale universităţii.

300 de studenţi învaţă la Cluj. În total, 2.500 în toată ţara - pentru că Universitatea şi-a construit facultăţi şi în Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc, plus un centru de studiu în Sfântul Gheorghe.

Pentru cei 30 de studenţi de la Ştiinţe Juridice a fost amenajat un spaţiu care imită perfect o sală de judecată reală. Pe lângă cursuri, au loc şi simulări ale unor procese, pentru ca studenţii să se familiarizeze cu atmosfera dintr-o judecătorie.

prof. univ. dr. Tonk Márton, rector: Din fonduri publice se pot realiza lucruri frumoase într-un timp foarte util, dacă se doreşte şi dacă este dorinţă.

Rareş Bogdan, europarlamentar: Nimeni nu pleacă cu Ardealul în spate, vă asigur, investiţiile vor rămâne pe teritoriul naţional al României şi în statul suveran român. Să investească, dar statul român să se uite cu binoclul, dar să îi lăsăm să bage bani că bagă în România, nu în Papua Noua Guinee.

Allen Coliban, primarul oraşului Braşov: Trebuie să fim precauti la felul în care din astfel de subiecte, pe care le consider benefice, facem sau nu facem rău. Creştem sau nu creştem nişte sentimente extremiste. În comunităţi nu avem cu adevărat probleme etnice, dar periodic se pun paie pe foc pe teme de genul acesta. Dacă ne uităm la final, sunt bani investiţi în comunităţile din România, de care toţi membrii comunităţii beneficiază.

Vinerea viitoare, vedem cum se dezvoltă şi sportul din Transilvania, cu bani din Ungaria.

Ți-a plăcut acest articol?

campanie observator transilvania se dezvolta dej
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024