Antena Meniu Search
x

”Ungaria ține întreaga UE ostatică”. Liderii europeni lansează acuzații grave la adresa lui Viktor Orban

Discuțiile legate de cel de al șaselea pachet de sancțiuni pe care Uniunea Europeană vrea să îl impună Federației Ruse sunt blocate de refuzul Ungariei de a susține  embargoul împotriva petrolului rusesc. Ungaria continuă să se opună adoptării măsurilor chiar și pe fondul unei facilități care ar permite guvernului de la Budapesta să importe țiței din Rusia până în 2024, notează The GuardianRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 82 LIVE TEXT

de Adrian Popovici

la 16.05.2022, 16:50

Viktor orban consideră că deconectarea de la petrolul rusesc va afecta profund economia Ungariei.
Viktor Orban, premierul Ungariei - Profimedia

Poziția guvernului condus de Viktor Orban, recunoscut pentru apropierea sa de regimul de la Kremlin, devine subiectul unor critici dure din partea liderilor europeni. Printre aceștia se numără și Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe al Lituaniei. "Din nefericire, întreaga Uniune este ținută ostatică de un stat membru", a declarat Gabrielius Landsbergis.

Josep Borrell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a subliniat că nu există garanții care să indice că problemele legate de adoptarea celui de al șaselea pachet de măsuri vor fi depășite. "Vom face tot posibilul pentru a debloca situația", a afirmat Borrell. "Nu pot să vă asigur că se va întâmpla acest lucru, deoarece pozițiile sunt destul de puternice".

Liderii din Uniunea Europeană nu au fost reușit să se pună de acord asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – care include înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru susținătorii importanți ai lui Vladimir Putin. La acestea se adaugă și un embargou asupra petrolului din această țară care ar trebui să intre în vigoare la finalul anului 2022.

De la anunțarea propunerilor, oficialii europeni au dezvăluit o serie de concesii pe lângă cele acordate Ungariei. Astfel, Comisia a decis să renunțe la interdicția de a transporta petrol rusesc cu navele din Europa în urma protestelor Greciei și Ciprului.

Pe acelaşi subiect

Concesii pentru Ungaria și alte state din centrul Europei

Pe lângă Ungaria, țările care vor mai putea să importe petrol rusesc se numără Slovacia și Cehia. Viktor Orban își argumentează refuzul de a-și coordona eforturile cu restul liderilor europeni prin efectul pe care o astfel de măsură l-ar putea avea asupra economiei sale.

Ungaria spune că are nevoie de cinci ani și sute de miliarde de forinți pentru a-și converti rafinăria Százhalombatta din apropierea Budapestei, care poate folosi doar petrol rusesc. Oficialii maghiari declară de asemenea că Croația trebuie să-și sporească capacitatea de a asigura accesul la surse alternative.

Ursula von der Leyen a anunțat săptămâna trecută că a planificat o conferință video cu Ungaria și alte țări din regiune pentru a stabili cum poate fi regândită aprovizionarea cu petrol a Ungariei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » ”Ungaria ține întreaga UE ostatică”. Liderii europeni lansează acuzații grave la adresa lui Viktor Orban