Antena LIVE

Curs valutar

Video

Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă

Cine nu are porc în gospodărie sau din surse sigure, merge pe mâna comercianţilor pentru a avea preparate tradiţionale pe masa de Crăciun. Doar că, de multe ori, cumpărăm la preţuri uriaşe zgâciuri, apă şi multă grăsime, în loc de tobă, lebăr sau cârnaţi. Observator a dus la analize mai multe mostre din astfel de aşa-zise bunătăţi, cumpărate din târguri tradiţionale şi pieţe. Inspectorii sanitari sunt şi ei revoltaţi de rezultatele care taie orice poftă: milioane de germeni pe cârnaţi şi o tobă care nu are mai nimic în comun cu reţeta tradiţională. Un material excepţional din campania "Ce ne puneţi în mâncare". 

De la 20.12.2024, 19:48
WhatsApp
Vezi și:

Am da orice pentru pentru gustul şi mirosul bunătăţilor că la mama acasă de sărbători şi de asta profită mulţi comercianţi. Am vizitat mai multe târguri tradiţionale şi pieţe din Bucureşti. Cârnaţii, toba, lebărul, caltaboşul şi jumările ne tentează din galantare. 

Am fost la cumpărături în mai multe piețe din Capitală și am cumpărat carne proaspătă, carne de porc, cârnați, ficat, și am ales dintre produsele tradiționale și tobă. 

Ne-am întors după o săptămână pentru rezultate. Şi analiză specialiştilor e şocantă. 

Şi după tocare se văd încă flaxurile, zgârciurile din carne, se vede carnea de calitate inferioară, partea albă, da. Se vede că o pieliță, vedeți, este foarte greu de omogenizat.

Toba analizată în laborator nici măcar nu-şi merită numele, pentru că are puţine în comun cu preparatul original.

"Raportul colagen-proteină pentru unul dintre produsele aduse, o tobă de porc în poliamida, este de 55. Limita pe care legislația ne-o da este de 35. Este un aliment fără valoare nutritională reală, îl mâncăm degeaba", spune Alexandru Cîrîc, director ICA.

Pe cârnaţii tradiţionali au fost detectaţi milioane de germeni

"Am înregistrat o contaminare cu E.coli. Nu este peste limita legală, însă este o bacterie foarte periculoasă, în condițiile în care numărul total de germeni este de ordinul la a șaptea. La a șaptea înseamnă zeci de milioane", spune Alexandru Cîrîc, director ICA.

Cu alte cuvinte, vânzătorul nu respectă regulile de igienă.

"Cel care vinde nu schimbă mănuşa suficient de des, folosește bancnotele cu aceeași mâna cu care ia carnea din galantar și o pune pe cantar. Poate nu folosește hârtie și pune direct pe cântar. Au un cuțit pe care îl țin într-o soluție cu apă murdară într-o căniţă", spune Alexandru Cîrîc, director ICA.

"E.coli este un germen foarte periculos atunci când ajunge în alimentația noastră, în organismul nostru, producând toxiinfecţii alimentare dintre cele mai grave. Se poate ajunge de la o indigestie mai ușoară, până la una să ne bage în spital, se poate și muri din așa ceva. Prepararea termică mai ales la temperatura înalta omoară acești germeni", spune Şerban Damian, nutriţionist.

Peste 5.000 de unităţi comerciale din pieţe, măcelarii și carmangerii au fost deja verificate în ultimele două săptămâni de Autoritatea Sanitară Veterinară. Inspectorii au controlat şi sute de autoturisme din care așa-zişii producători vindeau bucate tradiţionale. Au retras de la comercializare peste 10 tone de carne. Doar că piaţa e în continuare inundată de produse dubioase. 

Ce spun producătorii

Echipa Observator s-a întors în pieţe şi târguri pentru a lua un punct de vedere de la cei de la care am cumpărat tobă şi lebărul duse la teste. Aceştia au refuzat să stea de vorbă cu noi.

Într-o mare de falsuri şi produse ţinute în condiţii mizere, siguranţa alimentară e un scop tot mai greu de atins. Dacă autorităţile nu ne pot apăra, singură soluţie rămâne să o facem singuri. Bunătăţile făcute în casă sau provenite din surse sigure rămân singurele variante care nu ne pun în pericol sănătatea.

Florin Vechiu este un producător din Iași care de zece ani prepară produse tradiţionale din carne de porc.

"Pentru a avea o tobă gustoasă avem urechi, picioare, ceafă și slănină. Un pic din șoric pentru a face o priză cât mai puternică, sare, se pun la fiert toate aceste bucăți de carne cu diferite legume. Fără conservanți, fără nimic. Se scoate carnea de pe oase după care se fac bucățile mai mici mai mari după preferințele fiecăruia, se strecoară zeama, se prepară usturoiul", spune Florin Vechiu, producător local.

E nevoie de efort şi spirjin din partea autorităţilor că tradiţiile să fie păstrate aşa cum trebuie şi gustul să rămână autentic românesc. 

Mădălina Iacob

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva. ...

craciun preparate toba analize ecoli
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025