24 de ostatici, eliberaţi de Hamas. Primul armistiţiu pare să reziste
Război Israel - Hamas.Un grup de 13 ostatici israelieni a fost eliberat de Hamas, a anunţat vineri după-amiază premierul Benjamin Netanyahu. Armistițiul între Israel și Hamas, primul după 49 de zile de lupte, pare să fie respectat. Separat, 12 cetățeni thailandezi care au fost luaţi prizonieri de Hamas au fost de asemenea eliberați, a declarat vineri premierul Thailandei.
De Redactia Observator la 24.11.2023, 18:47- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
UPDATE: 24 de ostatici eliberaţi de Hamas, anunţă Comitetul Internaţional al Crucii
Douăzeci şi patru de persoane fac parte din grupul ostaticilor eliberaţi vineri de Hamas, anunţă Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), relatează CNN, citat de news.ro. ”Suntem uşuraţi să confirmăm eliberarea în siguranţă a 24 de ostatici. Am facilitat eliberarea prin transportarea acestora din (Fâşia) Gaza la (punctul de trecerea) frontierei Rafah, marcând impactul real al rolului nostru de intermediar neutru între părţi”, anunţă pe X CICR.
Comitetul nu precizează câţi dintre ostatici sunt din Israel şi câţi din Thailanda. Israelul a anunţat anterior că 13 ostatici israelieni urmau să fie eliberaţi, iar premierul thailandez a anunţat că 12 ostatici thailandezi au fost eliberaţi - în total 25 de persoane. Diferenţa între cele două numere era neclară imediat. CICR nu face precizări cu privire la naţionalitatea ostaticilor eliberaţi de Hamas.
Un convoi al Crucii Roşii - de cel puţin patru vehicule cu câte şase persoane aşezate în spate - a intrat vineri în punctul de trecerea frontierei Rafah dinspre Fâşia Gaza în Egipt. Imagini de la faţa locului surprind cel puţin o femeie cu părul alb care face cu mâna de pe un scaun din partea din spate a unui vehicul şi alt vehicul în care păreau să se afle mai mulţi bărbaţi thalandezi.
- Operaţiunea Porţile Raiului. Cum s-a pregătit armata israeliană de eliberarea primului grup de ostatici: Echipe...
- Serviciile secrete israeliene, avertizate cu privire la atacul Hamas. Greșeala unui ofițer superior a dus la mii de...
- Armistițiu între Israel și Hamas, după aproape 50 de zile de război devastator. 200 de camioane de ajutoare vor...
Israelul a anunţat anterior că 13 ostatici israelieni urmau să fie eliberaţi, iar premierul thailandez a anunţat că 12 ostatici thailandezi au fost eliberaţi
Hamas a eliberat 13 ostatici israelieni pe care îi ţine în Fâşia Gaza de la atacul armat comis în Israel pe 7 octombrie, în baza unui acord mediat de Qatar şi SUA. Armistiţiul dintre cele două părţi a intrat în vigoare vineri dimineaţă. Cei 13 ostatici israelieni au fost predaţi Crucii Roşii. După ce trec frontiera în Egipt, ei urmează să fie preluaţi de elicoptere militare israeliene.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul său al Apărării Yoav Gallant au ajuns la centrul de comandă al cartierului general al armatei israeliene din Tel Aviv, potrivit The Times of Israel. ”Premierul şi ministrul Apărării vor monitoriza îndeaproape operaţiunea aducerii din captivitate în Israel a ostaticilor israelieni eliberaţi de Hamas”, anunţă biroul premierului, potrivit ziarului israelian. Alţi oficiali militari de rang înalt se vor afla împreună cu ei la Tel Aviv.
Un oficial israelian a declarat că 39 de prizonieri palestinieni vor fi eliberați vineri la schimb. În total 50 de ostatici urmează să fie eliberați de Hamas în timpul pauzei de patru zile. Deținuții palestinieni urmează şi ei să fie eliberați în valuri din închisorile israeliene. Şi ajutoarele umanitare au început să sosească în Gaza, ca parte a armistițiului. Combustibilul de care palestinienii au mare nevoie intră din Egipt.
Ministrul Apărării din Israelul a promis însă că va continua lupta în forță după acest scurt armistițiu, spunând că se așteaptă la cel puțin alte două luni de război.
12 cetăţeni thailandezi, eliberaţi
Premierul thailandez Srettha Thavisin a anunţat şi el vineri că 12 thailandezi ţinuţi ostatici de Hamas în Fâşia Gaza au fost eliberaţi. Oficiali thailandezi de la ambasadă se află "pe drum pentru a-i prelua", anunţă el. Serviciul egiptean de informaţii a anunţat anterior că ”eforturi egiptene intensive au condus la eliberarea a 12 cetăţeni thailandezi”. Mişcarea islamistă palestiniană nu a făcut niciun comentariu. Eliberarea cetăţenilor thailandezi nu face parte din acordul Israelului cu Hamasul.
Calm la graniţa dintre Liban şi Israel
Calmul domnea vineri în zona de frontieră din sudul Libanului, după intrarea în vigoare a armistiţiului. "Un calm precar domneşte la graniţa de sud, odată cu intrarea în vigoare a armistiţiului umanitar din Gaza la ora locală 07:00 (05:00 GMT)", a raportat Agenţia Naţională de Ştiri (oficială, ANI).
"Situaţia este (...) calmă, fără schimburi de focuri", a confirmat pentru AFP Andrea Tenenti, purtătorul de cuvânt al misiunii Forţei Interimare a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL), desfăşurată în sudul ţării. Un locuitor al regiunii de frontieră Alma al-Shaab a declarat pentru AFP că nu a auzit bombardamente şi nici "avioane israeliene sau avioane de recunoaştere", care până atunci survolau constant sudul Libanului.
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a confirmat pentru AFP că niciun schimb de focuri sau incident nu a mai avut loc după intrarea în vigoare a armistiţiului la ora 05:00 GMT. Această stare de calm survine la o zi după ce gruparea libaneză Hezbollah şi-a intensificat atacurile împotriva armatei israeliene, care, la rândul ei, bombardase zonele de graniţă din sudul Libanului.
Mişcarea şiită a revendicat joi 22 de atacuri lansate din sudul Libanului asupra poziţiilor israeliene, după moartea a şapte dintre luptătorii săi, inclusiv membri ai unităţii sale de elită, ucişi în atacurile israeliene. Hezbollah afirmă că lansează atacurile "pentru a sprijini" gruparea Hamas palestiniană, aliatul său, şi nu a publicat un comunicat care să indice dacă va respecta armistiţiul.
În Liban, ciocnirile transfrontaliere au făcut 109 morţi, potrivit unui bilanţ al AFP. Cel puţin 77 sunt luptători Hezbollah, plus cel puţin 14 civili, inclusiv trei jurnalişti. Aceste ciocniri au dus şi la strămutarea forţată a peste 55.000 de persoane în Liban, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).
Palestinienii blocaţi în Egipt încep să se întoarcă în Fâşia Gaza
Palestinieni blocaţi în Egipt din cauza războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza au început vineri să se întoarcă. Potrivit termenilor unei înţelegeri între autorităţile egiptene şi ambasada Autorităţii palestiniene de la Cairo, palestinienii care erau blocaţi la al-Arish - un oraş din apropierea frontierei - au început să treacă prin punctul de trecere de la Rafah înapoi în Gaza.
În prezent sunt 920 de palestinieni blocaţi la Al-Arish, a spus el. El a declarat pentru dpa că alţi palestinieni care au ajuns la Cairo vor începe să se întoarcă în Gaza de sâmbătă. Televiziunea egipteană al-Qahera News a difuzat imagini cu zeci de oameni cărându-şi bagajele în timp ce intrau la Rafah, singurul punct de trecere a frontierei în Fâşia Gaza care nu este controlat de Israel.
Între timp, mulţi încearcă să iasă din Gaza, potrivit dpa. Sute de străini şi palestinieni cu dublă cetăţenie au reuşit să iasă din Fâşia Gaza pe la Rafah în ultimele săptămâni. Vineri, 17 persoane rănite şi cinci pacienţi cu cancer au părăsit Gaza pentru a beneficia de tratament în Egipt, a declarat Raed Abdel-Nasser, un reprezentant al Semilunii Roşii egiptene în nordul Sinaiului.
Preşedintele egiptean Abdel-Fatah al-Sissi a declarat vineri că ţara sa a facilitat plecarea cetăţenilor din peste 30 de ţări din Gaza. Într-o conferinţă de presă la Cairo, el a respins din nou orice deplasare forţată a palestinienilor din Gaza în Egipt.