22 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. 5 români printre cei 3.000 de oameni care și-au pierdut viața în Turnurile Gemene
Se împlinesc 22 de ani de când lumea s-a schimbat pentru fiecare dintre noi. Pe 11 septembrie 2001, teroriştii Al-Qaeda au deturnat două avioane şi au lovit cu ele Turnurile Gemene de la World Trade Center din New York. Aproape trei mii de oameni, printre care cinci români, au murit atunci. Două dintre victime au fost identificate abia zilele trecute, pe baza unor analize avansate de ADN. Dar peste 1.100 de victime nu au fost identificate nici până astăzi. Ca răspuns la atentate, Statele Unite au declanşat cea mai mare operaţiune antiteroristă din istorie, iar pe toată planeta s-au înăsprit securitatea aviatică şi legile anti-tero.
De Redactia Observator la 11.09.2023, 20:55- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
La 22 de ani de la acest moment, rudele celor aproape 3.000 de victime s-au adunat la locul tragediei. Numele tuturor celor morţi pe 11 septembrie 2001 au fost citite unul după altul. Printre ele, şi cele ale celor cinci români aflaţi în Turnurile Gemene. Unii dintre ei lucrau acolo, alţii erau la întâlniri de afaceri.
Atentatele au fost opera a 19 terorişti, organizaţi în patru comando-uri diferite care au deturnat patru avioane de linie. Zborul 11, al companiei American Airlines, a fost primul deturnat. Pilotat de unul dintre terorişti, s-a izbit de Turnul de Nord la 08.46 ora locală. 17 minute mai târziu, alt avion lovea al doilea turn de la World Trade Center.
"Dumnezeule! Ce vor face oamenii aceia?"
La ora 9 şi 37 de minute, al treilea avion loveşte clădirea Pentagonului din Washington DC. Ultimul avion deturnat, Cursa 93 a companiei United Airlines, s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania după ce pasagerii au luat cu asalt cabina în care se aflau teroriştii. Înainte de asta, o parte dintre cei aflaţi la bord au reuşit să îşi sune familiile şi să lase mesaje emoţionante.
"Sunt într-un avion care a fost deturnat. Te sun din avion. Vreau să-ţi spun că te iubesc. Te rog, spune-le copiilor mei că îi iubesc foarte mult şi că îmi pare atât de rău, iubitule. Sper să îţi văd faţa din nou, iubitule. Te iubesc, adio!"
În total, 77 de minute care au schimbat total lumea în care trăim. Preşedintele George W. Bush a dat semnalul cu un discurs în aceeaşi seară.
George W. Bush, fost președinte al SUA: "Am alocat toate resursele serviciilor de informaţii şi ale celor de aplicare a legii pentru a-i găsi pe cei responsabili şi a-i aduce în faţa justiţiei. Nu vom face distincţii între teroriştii care au comis aceste acte şi cei care îi adăpostesc."
La scurt timp după atentate, americanii şi aliaţii lor au invadat Afganistanul, care îi adăpostea pe teroriştii din Al-Qaida. Considerat principalul vinovat pentru atacuri, Osama bin Laden a fost localizat şi lichidat abia după 10 ani. O schimbare majoră a fost creşterea controalelor pe aeroporturi şi sporirea măsurilor de securitate.